lauantai 14. joulukuuta 2013

Jolla - ensivaikutelmia

Et saa koskaan uutta tilaisuutta tehdä hyvää ensivaikutelmaa. Siispä muutama ensivaikutelma uudesta Jolla-puhelimesta.

Irrotettava akku - hyvä. Muistikorttipaikka vaatii akun irrottamisen takakannen irrottamisen - ei kovin hyvä. Toisaalta ei sillä niin suurta merkitystä ole, kortit ovat niin isoja että ei niitä ainakaan täyttymisen vuoksi tarvitse vaihtaa.

Puhelimen ulkonäkö: noin kolme vuotta vanha. Laite on kulmikas ja näytön reunat suhteellisen leveät. Ei tällä design-palkintoja ansaita, mutta ei ole tarkoituskaan. Näyttö itsessään on juuri sopivan kokoinen: isompi kuin iPhone, mutta pienempi kuin nykyisin muodissa olevat jättipuhelimet (oikeastaan puhletit).

Painikkeet vain laitteen oikeassa reunassa - hyvä. Vasen reuna jää täysin sileäksi, joten sitä voi käyttää esimerkiksi kameran tukemiseen (tätä on turha yrittää Samsungin Note 3:lla, mutta siitä lisää toisessa kirjoituksessa).

Käyttöliittymä: juuri sopivasti erilainen. Ei niin paljon, että pitäisi opetella kaikki uudelleen, mutta monia hauskoja oivalluksia. Näytön vetäminen alaspäin asetusten tekemiseksi on erityisen näppärää. Ohjelmien sulkeminen ylhäältä alas vetämällä on sama menettely kuin Windows RT:ssä. Jompi kumpi on matkinut toista, mutta kumpi?

Kuvakkeet: noin viisi vuotta vanhoja. Simppelit, pelkistä viivoista koostuvat symbolit näyttävät askeettisilta ja vanhoilta, ellei sitten tarkoituskin ole matkia riimukirjoitusta. Tämän päivän muotokieli vaatisi jotain muuta. Jollan kannattaisi palkata Aalto-yliopistosta pari opiskelijaa siirtämään käyttöliittymän elementit tälle vuosikymmenelle.

Ohjelmakuvakkeet (joita on kokonaista viisi + neljä aloitusnäytön alarivissä) tuovat mieleen Marimekon kankaat ja isokokoiset, tyylitellyt unikkokuviot. Onko marimekotus tahallista vai tahatonta?

Akun kesto: hälyttävän huono. Akku kuluu melkein silmissä. Palaan tähän myöhemmin.

Usb-kytkentä: tiedostot näkyvät, samoin digikuvat. Hyvä!

Soittoäänet: valikoimaa ei juuri ole. Onneksi mp3-tiedostot toimivat suoraan soittoääninä.

Tilin rekisteröinti: ohjelmien lataaminen vaatii tilin perustamisen. Jostain syystä Jolla vaatii tietää syntymäajan, jotta tilin perustaminen onnistuu. Jos tietoa ei kerro, ruutu välähtää virheen merkiksi, mutta mitään virheilmoitusta ei tule. Tämä pitää korjata.

Ja koska tilin perustaminen ei onnistu, ensivaikutelmien listaaminen päättyy tältä erää tähän. Jatkan sitten, kun tili on saatu aikaan.

T'ällaista virhettä puhelin ei saisi antaa koskaan.
Ilmeisesti puhelin on vielä keskentekoinen, siis beeta. Tähän viittaa teksti päivän Hesarin etusivun mainoksessa (joka tarkkaan ottaen on DNA:n, ei Jollan):

HS:n etusivun mainoksessa lukee vielä BETA.
Puhelimen ostaja odottaa saavansa toimivan laitteen, ei beta-versiota. Hinta 399 euroa on suhteellisen korkea; esimerkiksi Samsung S3 4G-versiona maksaa satasen vähemmän.

Sailfish itse on versiota 1.0.0.5 joten jää epäselväksi, mihin mainoksen BETA oikein viittaa.

Sailfish 1.0.0.5., ei päivitystä saatavilla.
Lisäys: kun Jolla-tilin perustaa web-sivun kautta ja kirjautuu sille, käyttöjärjestelmäpäivitys versioon 1.0.1.10 (Laadunjärvi) onkin saatavilla.

14 kommenttia:

 1. Sovelluksen sulkeminen pyyhkäisemällä ylhäältä alas esiteltiin ensimmäisen kerran Nokian N9 puhelimessa.

  VastaaPoista
 2. Lisää Jolla-tili, niin saat ensimmäisen päivityksenkin, joka korjaa monia bugeja.

  VastaaPoista
 3. Liekö sinulla jokin erilainen (beta)malli kun omassani tuo muistikortti ja sim-kortti voidaan kyllä vaihtaa akun kiinni ollessa? omani tilasin ja maksoin as one of the First Ones

  VastaaPoista
 4. Oletko Petteri perehtynyt Samsung galaxyn ominaisuuksiin? S kolmosessa tuntuis olevan aika hyvä hinta-laatusuhde nykyään, ja monissa vertailussa voittanut iPhone 4s:n, jopa iPhone vitosen. Silti iPhonen uusinkin versio on myydyimpiä puhelimia, vaikka se ei suolaiseen hintansa vastineeksi tarjoa juuri mitään uutta edelliseen malliinsa verrattuna. Näytön kokokin on jäänyt kilpailijoista jälkeen. Osaatko mistä kalliin iPhonen suosio johtuu, vaikka tosiaan monissa vertailuissa Samsung galaxy s3 on voittanut jopa iPhone vitosen. Ja tosiaan iPhonen hinnat eivät tunnu laskevan uusien mallien myötä, toisin kuin Samsungin, S3 maksoi aikoinaan lähemmäs 700 e ja nyt sen saa 300 eurolla

  VastaaPoista
 5. Anonyymi kommentoija voisi ehkä lukea tekstin loppuun -- tai katsoa edes kuvat -- ennen kuin ehdottaa Jolla-tilin luomista.

  Sim-kortin alla on on omituinen läppä, jonka tarkoitus jäi hämäräksi. Sen vieressä on muistikortti ilman läppää. Tilaa jää sen verran, että muistikortin pystyy irrottamaan akkuun koskematta. Korjasin tämän tekstiin.

  iPhonen suosiota en ymmärrä, 5S on pieni, hämmentävän kallis eikä sisällä muuta uutta kuin sormenjälkilukijan (joka on kyllä näppärä). Applen uskolliset asiakkaat päivittävät puhelimensa uuteen vähän kuin kunnia-asiana. Samsungin malleissa hinta/laatusuhde kohdallaan ja S3 tosiaan yksi parhaista (vieläpä 4G-malli).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. iPhone on suosittu, koska Apple ymmärtää mistä tavalliset, tietotekniikasta kiinnostumattomat, ihmiset pitävät. Speksit kiinnostavat, IT-ihmisiä; fiilis ja helppokäyttöisuus kiinnostaa perustallaajia.

   Poista
  2. Iphone 5S tapauksessa voi ihmetellä, miksi se pystyy pärjämään kilpailijoiden nykyisille laitteille, vaikka niissä on tuplasti prosessoriytimiä ja ne kellotettu tuplanopeudelle.

   Syy lienee siinä, että kilpailijoiden käyttämät tehokkaimmatkin prosessorit perustuu Applen tekemästä A7:sta poiketen 20 vuotta vanhaan arkkitehtuuriin (ARMv7). Siinä sitten sopiikin ihmetellä, miten se virrankulutus on tehoon nähden niin hyvässä suhteessa omppuluurin tapauksessa. Eli ei ne speksit ole Applen tuotteissa mitenkään toissijaiset ole.

   Poista
 6. Ymmärsin Petteri että tuo Jolla-tilin luonnin virheilmoitus tuli siitä, ettet olisi laittanut syntymäaikaa. Onnistunee myös netin kautta Jollan sivuilla tuo luonti.

  VastaaPoista
 7. Syntymäaika oli pakko laittaa, jotta pääsi näytöstä eteenpäin ja tähän virheilmoitukseen asti. Verkossa luominen onnistui, https://account.jolla.com/registration/login/

  VastaaPoista
 8. Puhelinmarkkinoita ei voiteta tekniikalla kuten HTC One:n menestyksen puute osoittaa. iPhone 5S myyntiluvuissa erot edelliseen malliin eivät ole niin olennaisia, moni kun päivittää siihen pari-kolme mallia aiemmasta luurista, jolloin eroa jo hiukan syntyykin.

  Vain merkittävät muutokset, kuten älypuhelinmarkkinoiden todellinen syntyminen iPhonen myötä, tuovat uusia voittajia. Jos SailFishissa on jotain pieniä käyttöliittymäjippoja, on korkeintaan ajan kysymys katsooko iOS tai Android ne kopioinnin arvoisiksi.

  Toivottavasti ~3kk kuluttua voidaan raportoida kuinka hyvin Jolla on korjannut kaikki "beta-vaiheen" bugit ja piirteet.

  VastaaPoista
 9. Hyvä ja asiallinen kirjoitus jälleen. Itse en törmännyt tuohon kirjautumispulmaan. Jolla ollut käytössä nyt muutaman päivän ja olen tyytyväinen.

  VastaaPoista
 10. Windows RT:ssa ? Eikös se ihan kaikissa Windows 8 / 8.1 sarjankin tuotteissa ole tuo ylhäältä alas pyyhkäisy sovelluksen lopettamiseksi, eikä vain RT:ssa ? Pieni virhe tietysti :)

  VastaaPoista
 11. Kuinka ihmeessä uusien ohjelmien kuvakkeet saa näytölle näkymään? asensin exchange active syncin, ja määritin tilin, mutta mistään ei pääse itse ohjelmaan.

  VastaaPoista
 12. HTC One on myynyt harmittavan huonosti kun taas iPhone5s harmittavan hyvin :) Sailfish on erinomainen käyttäjälle, joka haluaa räätälöidä puhelimen haluamakseen ilman mitään valmistajan tai softan tekijän haluamia sovelluksia. Vielä kun tuon kaveriksi saisi N950:stä vastaavan qwerty-raudan. Sillä ois kiva napsutella komentorivillä :)

  VastaaPoista