sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Asus Transformer Book T100

Asus Transformer Book T100 on pienikokoinen läppäri, jonka näyttö irtoaa erilliseksi tabletiksi. Kaksi konetta yhden hinnalla siis.

Asus Transformer läppärinä.

Saranan kohdalla on painike, joka irrottaa näytön tabletiksi.
Tablettina laite toimii kuten mikä tahansa Windows 8.1-tablet, sillä akku ja liitännät ovat näyttöosassa.

Asus Transformer tabletina.
Liitäntöihin kuuluvat MicroSD-muistikortti, hdmi-ulostulo sekä usb-portti. Portti on micro-kokoa, joten siihen ei suoraan saa ulkoista näppäimistöä tai usb-muistitikkua. Standardi usb-portti löytyy kuitenkin näppäimistöosasta. Etukamerasta on iloa videopuheluissa, mutta takakameraa ei ole.

Virtakytkin.
Virtakytkin on näytön vasemmassa reunassa, mikä on normaali paikka tabletille mutta outo läppärille. Käsi hamuaa virtakytkintä oikeasta reunasta. Lataus tapahtuu usb-portin kautta, joten mikä tahansa usb-laturi kelpaa (kunhan virtaa tulee riittävästi). Tämä on matkakäytössä mainio ominaisuus.

Näppäimistö on yllättävän hyvä. Liikeradat ovat pitkät ja täsmälliset. Oikeassa reunassa on toinen Fn-näppäin. Näppäinosa vaikuttaa miellyttävän tukevalta, mutta näytön kääntöpuoli jättää muovisen vaikutelman. Kosketuslevy vaatii voimakkaan painalluksen ennen kuin se rekisteröidään hiiren klikkauksena ja painallus tuottaa kuuluvan klonks-äänen.

Huomaa toinen Fn-näppäin.
Näppäimistön pieni fyysinen koko rajoittaa sen verran kirjoittamista, että paksuilla sormilla oikeaan näppäimeen osuminen voi olla hankalaa. Sylissä käytettynä laitteessa on sama ongelma kuin muissakin vastaavissa koneissa: akun vuoksi näyttöosa on painava, jolloin laite kellahtaa helposti taaksepäin. Näytön fyysinen koko on 10,1 tuumaa ja erotuskyky 1366x768 pikseliä.

Kokonaisuutena laite painaa 1109 grammaa, pelkkä tablet-osa 569 grammaa. Paino jakautuu siten lähes tasan molempien kesken.

Akkukesto on kokoon nähden mainio. Neljän tunnin Yle Areena -katselun jälkeen akussa oli virtaa vielä 36 % verran, mistä suoraan laskemalla saadaan katseluajaksi 375 minuuttia eli kuusi tuntia ja 15 minuuttia.

Pitkä akkukesto on Intel Atom-prosessorin ansiota. Neliytiminen Z3740 Bay Trail -malli toimii 1,3 GHz taajuudella ja 0,5 voltin jännitteellä. Mikään tehomylly se ei ole. Sunspider Javascript-testeissä Transformer oli hieman LG Flex -älypuhelinta nopeampi ja samaa tasoa alkuperäisen Surface RT -tabletin kanssa. Octane-testissä Transformer voitti vanhan Surfacen selvästi ja oli jopa uutta Surface 2:ta nopeampi. Etuna Surface RT:hen on yhteensopivuus kaikkien Windows-sovellusten kanssa.

Sunspider: 839 (Transformer), 917 (Surface RT), 1158 (LG Flex), pienempi parempi
Octane: 3820 (Transformer), 1596 (Surface RT), 3766 (LG Flex), suurempi parempi

Keskusmuistia on kaksi gigatavua. Yhdessä vaatimattoman prosessorin kanssa se rajaa raskaat sovellukset pois. Perus- ja matkakäyttöön laite on kuitenkin omiaan. Levytilaakin on mukavasti, sillä SSD-levyn koko on 50 gigatavua ja siitä noin 34 gigatavua jää vapaaksi käyttöjärjestelmän asentamisen jälkeen.

Paketin käyttöarvoa lisää mukana oleva Office Home/student-lisenssi, joka sisältää Wordin ja Excelin versiot ei-kaupalliseen käyttöön.

Transformerin hinta on 449 euroa. Lähiaikoina on tulossa myös 500 gigatavun oikealla kiintolevyllä varustettu malli, jonka hinta on 499 euroa.

3 kommenttia:

  1. Kolmisen viikkoa olen T100:aa käyttänyt ja tyytyväinen ollut. Minulle se on enemmän tabletti kuin läppäri, mutta kyllä tuolle kunnon näppäimistölle käyttöä on ollut. Windows 8 on tavallaan joustava käyttöjärjestelmä, siinä on entinen työpöytäversio perinteisille ohjelmille ja aloitusnäyttö uusille sovelluksille. Tätä kaksijakoisuutta on haukuttu raskaasti, mutta mitäpä olisi sanottu, jos työpöytäpuoli olisi jätetty kokonaan pois! Tablettikäytössä W8.1 on hieno ja kätevä.

    Sellaisia hyviä puolia, mitä Petteri ei maininnut, on tässä T100:ssa esim. kuvaruutunäppäimistön verrattoman kätevät nuolinäppäimet kohdistimen siirtoon ja Windowsin myötä tuleva useamman käyttäjäprofiilin mahdollisuus. Loin tähän itselle ja vaimolle omat profiilit (normaalitilit) sekä satunnaiskäyttäjiä varten ns. lapsitilin, pääkäyttäjä on sitten erikseen. Tämä on käytön kannalta tosi kätevää, kumpikin voi rakentaa aloitusnäytön oman mielensä mukaan, valita haluamansa sovellukset, www-sivujen suosikit jne.

    Sinänsä kumma, ettei juuri missään laitearvioinneissa edes mainita Windows-tablettien monen käyttäjäprofiilin mahdollisuutta.

    Aloitusnäytön sähköpostisovellus (tai Outlook.com) on muuten verraton sovellus tablettikäyttöön. Siihen saa koottua helposti kaikki sähköpostitilit.

    TR

    VastaaPoista
  2. Windows 8 (myös Windows RT) on tässäkin suhteessa täysi Windows, joten siihen voi perustaa useita käyttäjiä, ja heidän tiedostonsa ovat täysin suojattuja muilta.

    Nuolinäppäimistä en maininnut erikseen, koska vertailukohtana oli Microsoftin Surface ja sen näppäimistö. Fyysiset näppäimistöt ovat aivan eri luokkaa kaikkien softaviritelmien rinnalla.

    Myös Android-tableteissa on nykyisin profiilien käyttömahdollisuus. iPad sen sijaan pysyy sitkeästi yhden käyttäjän laitteena. Syy saattaa olla paitsi helppokäyttöisyyden varmistaminen, myös puhtaan kaupallinen: jokaiselle tarvitsijalle pitää osaa oma.

    VastaaPoista
  3. Minulla on käytettävissä sekä Win 8.1 tabletti että Nexus 7 ja iso plussa tulee molemmille juuri tuosta monen käyttäjän profiloinnin mahdollisuudesata ja ne ovat myös todella helppokäyttöisiä. Koulupuolellakin voi luoda oppilaille omat profiilit ja tehdä yhden profiilin johon pääsee kaikki. Todella töiseviä noi Ipadit, joita myös on koulullamme, kun ei voi tehdä kuin yhden profiilin.

    VastaaPoista