sunnuntai 16. helmikuuta 2014

ZTE Grand S Flex on kelpo perusälypuhelin

Kiinalainen ZTE tunnetaan edullisista puhelimistaan. Viime vuoden lopulla Suomessa myyntiin tullut Grand S Flex -malli on isolla näytöllä varustettu 4G-puhelin, jonka edullinen hinta houkuttelee.

Prosessorina on 1,2 GHz tuplaydinmalli ja laitteessa on yksi gigatavu työmuistia sekä 16 gigatavua massamuistia. Puhelimessa on FM-radio, mutta ei NFC:tä eikä muistikorttipaikkaa. Takakuori on kiinteä, joten akkua ei voi vaihtaa. 2300 mAh:n kapasiteetti riittää antamaan laitteelle pitkän toiminta-ajan. Painoa on 130 grammaa.

ZTE:n näyttö on kooltaan melkeinpä optimaalinen. Viisi tuumaa on riittävän iso, mutta kuitenkin laite mahtuu hyvin käteen. Kuvanlaatu on hyvää keskitasoa, mutta pikseleitä on vain 720 x 1280, joten aitoon HD-tasoon se ei yllä.

VIisi tumaa on hyvä koko puhelimelle.
Mikro-usb on poikkeuksellisesti vasemman kyljen alareunassa. Takapuolella on kamera, joka on sijoitettu aivan kotelon yläreunaan.

Kamera on aivan yläreunassa.
Sijainti on hyvä silloin, kun otetaan pystykuvia, mutta vaakakuvissa kamerasta haluaa pitää kiinni molemmin käsin ja silloin sormet peittävät linssin turhan helposti. Takakuori on valkoista muovia, mikä tuntuu jämäkältä mutta antaa silti hieman halvan vaikutelman. No, halpamallistahan tässä on kyse.

Kameran tarkkuus on kahdeksan megapikseliä, mutta kuvaformaatti on yllättäen 3264 x 2448 eli vanha 4:3. Vakiona olevassa kameraohjelmassa ei ollut mahdollisuutta kuvasuhteen muuttamiseen. Kuvanlaatu on keskitasoa, värit jäävät hieman haaleiksi eikä ohjelma tallenna kuviin kaikkia exif-tietoja.

Kamera on OK, mutta 4:3 kuvasuhde tuntuu vanhanaikaiselta.
Android-versio on 4.1.2 eli jo suhteellisen vanha. Valmistajan omia lisäyksiä on vain vähän, mistä useimmat käyttäjät ovat tyytyväisiä. Mi-Pop näyttää ruudulla ohjelmallisen painikkeen, johon voi kytkeä halutun toiminnon. Oletusarvona se toimii peruutuspainikkeena.

Mi-EasyAccess on valikko, johon saa määritellä valmiiksi yleisimmin käytetyt sovellukset. Ahkera somettaja voi kytkeä vihreään Facebookin ja punaiseen vaikka Instagramin. Valikko tulee näkyviin puhelinta avattaessa.

Mi-EasyAccess.
 Muutoin puhelimen aloitusnäyttö on tuttu ja turvallinen:

Aloitusnäyttö ZTE:n tapaan.
Puhelin loistaa tekstinsyötössä. Siinä on vakiona Touchpal X -ohjelma, joka antaa rajattomat mahdollisuudet tekstinsyötön säätämiseen ja tukee esimerkiksi sanaeleitä (word gesture), mikä nopeuttaa kirjoittamista. Eri alojen sanastoja voi ostaa erikseen 0,99 dollarilla.

Tekstinsyötössä on runsaasti lisävalintoja.
Mielenkiintoisinta on mahdollisuus syöttää teksti sanelemalla suomeksi. Kuten yläkuvasta näkyy, se onnistuu varsin hyvin. Muutaman kirjaimen korjauksia joutuu tekemään (kuten yllä "zanella"), mutta niiden korjailu on nopeampaa kuin tekstin naputtelu merkki kerrallaan.

Vielä muutama esimerkki sanelluista tekstiviesteistä:

Suomen tunnistus onnistuu yllättävän hyvin.
Ainoa ongelma on, etten keksinyt tapaa miten sanella välimerkkejä. Dragon Dictate ymmärtää pilkun, pisteen ja kysymysmerkin, mutta Touchpalista ne menevät läpi pelkkinä sanoina.

Haku toimii myös Googlen kanssa. Kun puhelimelle lausuu sanan "olympialaiset", näytölle ilmestyy Sotshin sivu:

"Hae olympialaiset".
Grand S Flex on kelpo perusälypuhelin. Hintaluokka 250 euroa lisää sen houkuttelevuutta. Nimekkäämpi Samsung S3 4G kahden gigan muistilla ja sd-korttipaikalla maksaa vajaan satasen enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti