sunnuntai 9. helmikuuta 2014

2G-3G-4G - onhan siinä eroa!

Harva asia on kehittynyt yhtä nopeasti kuin matkapuhelinten datasiirtonopeudet. Pieni vertailu havainnollistaa asiaa.

Samsung Note 3 + Saunalahden 4G -liittymä yltävät espoolaisessa Sello-ostoskeskuksessa yli 40 megabitin siirtonopeuteen:

2014 ja 4G

Ping-arvo on mukavat 30 millisekuntia, lähetysnopeus 43 ja latausnopeus peräti 51 megabittiä sekunnissa. Speedtest.net-ohjelman tulokset eivät ole tieteellisen tarkkoja, mutta kertovat kuitenkin sen, että lujaa mennään! Harvalla edes langallinen kotiyhteys pystyy tällaisiin nopeuksiin.

Kun puhelin asetetaan 3G-tilaan, palataan ajassa viisi vuotta taaksepäin ja nopeus putoaa oleellisesti pienemmäksi:

2009 ja 3G
Tässä käytössä on 3G-tekniikan kehittyneempi HSDPA-siirtomuoto, alkuperäisen 3G:n nopeus jäi muutamaan megabittiin. Lähetysnopeus on vain kymmenesosa latausnopeudesta, mikä vastaa hyvin kodeissa yleistä langallista ADSL-liitäntää.

Viisi vuotta lisää taaksepäin ja tullaan EDGE-standardin aikaan:

2004 ja 2G
Ping-lukema eli kytkeytymisviive on peräti 356 millisekuntia. Oikeastaan EDGE oli 2G-tekniikan kehittyneempi versio eli 2,5G-sukupolvea. Kymmenessä vuodessa mobiili datasiirto on nopeutunut noin 500-kertaisesti.

Alkuperäisellä 2G:llä saatiin latausnopeutta vain 0,01 megabitin verran (9600 bittiä) -- mutta 1990-luvun loppupuolella sekin tuntui hienolta.

Vielä nyt 4G-asiakkaat pääsevät nauttimaan huimista nopeuksista. Muutaman vuoden päästä tilanne voi olla toinen, kun yhä useamman taskussa oleva laite imuroi dataa megabittien vauhdilla. Lisäksi 4G-peitto on hyvin paikallista, jo 50 metrin siirtymä voi heikentää kentän kuuluvuutta niin paljon, että nopeus putoaa. Ylimmän kuvan mittaus on tehty optimioloissa kauppakeskuksen sisätiloissa.

Aivan oma kysymyksensä on se, mihin kännykässä tarvitaan kymmenien megabittien siirtonopeutta, ja miten runkoverkot kestävät lisääntyvän liikenteen. Ei ihme, että operaattorit haluavat rajoittaa dataliikenteen määrää, vaikka nopeus pysyisikin entisellään.

Nälkä on kasvanut syödessä, eivätkä megabitit enää tunnu miltään. Joskus on kuitenkin syytä olla tyytyväinen saavutettuun kehitykseen eikä aina valittaa sen puutteista.

8 kommenttia:

 1. Runkoverkot ovat pitkälti kiinteässä verkossa, varsinkin asutuilla seuduilla. Kiinteissä verkoissa nämä nopeudet ovat olleet arkipäivää jo pitkään l. ei ole mitään syytä mikseivät ne jaksaisi myös kasvavaa mobiililiikennettä.

  Yksittäisen kuituparin kapasiteetti on kuitenkin suuri, eri "värisillä" aalloilla voidaan liikkuttaa isoa määrää 10/40/100 Gbit/s tason runkoyhteyksiä. 10GE-teknologian hinta on myös varsin järkevällä tasolla nykyään, jopa kotikäyttäjien ulottuvissa.

  Suurin muutos tulee ehkä siitä, mihin jo viittasitkin eli mihin tuota kaistaa tarvitaan. Se että latenssi on pieni ja kapasiteettia on paljon tarkoittaa helposti sitä että se video-clip, jopa HD-laadulla, latautuu hyvin nopeasti. Uudessa verkossa se kuormittaa verkkoa sekunteja tai minuutteja kun aiemmin puhuttiin tunneista. Tämä auttaa siihen että verkko ei tukkeudu samaan tapaan käyttäjistä kuin hitaammat verkot.

  VastaaPoista
 2. Nopean verkonhan idea on, että silloin, kun dataa tarvitsee, se on nopeasti käytettävissä. Viiden megatavun kuva siirtyy mukavammin parissa sekunnissa kuin puolessa minuutissa. Idea ei ole "lanka kuumana" ladata 24/7. Ruotsissa, jossa 4G on paljon pidemmällä, on kaikissa liittymissä datamäärärajoite. Kännyköille se on maksimissaan n. 10 gigaa. Siellä periaatteessa maksaa datakiintiöstä ja kaikki muu kuuluu pakettiin. Erityisesti 4G:ssä on älytöntä laskuttaa puheesta, kun se vie n. tuhannesosan kaistasta Eikö ole outoa, että sellainen, joka striimaa musiikkia kaksi tunti päivässä eikä juuri puhu mieltää itsensä pienkäyttäjäksi, mutta sama henkilö mieltäsi 3600 minuuttia kuussa puhuvan suurkäyttäjäksi. Mobiiliverkon liikenteestä puhetta on vain muutama prosentti, jos sitäkään.

  Muuten eikö perus 3G ole 384 kbit/s eli juuri laajakaistan rajan yli.
  VastaaPoista
 3. 1G (eli NMT) nopeutta ei voi enää testata koska verkko on lakkautettu. Mielestäni NMT 450 verkon sulkeminen oli virhe koska Lapissa on paljon alueita joissa GSM ei kuulu.

  VastaaPoista
 4. Itse korvasin kotipaikkakuntani monopoli-adsl:n Saunalahden 4G-yhteydellä toisen yrittämän jälkeen. Hyvin on nyt toiminut, yhteys on ollut viikon verran käytössä. Aiemmin 1/1 adsl maksoi 22 e / kk. Nyt Saunalahden 50 mbit 4G kustantaa 19,80 kuussa plus kymppi päätelaitteesta. Olen tyytyväinen, kohtuullisella hinnalla varsin nopeasti toimiva yhteys. Tarkemmin kokemuksiani on luettavissa täällä.

  http://musatekniikka.blogspot.fi/2014/02/kokeiltua-saunalahden-4g-yhteys.html

  Kommentin kirjoitushetkellä Speedtest antaa tuloksiksi 14,59 mbit sisään ja 4,08 mbit ulos, ping 91 millisekuntia. Huawein päätelaitteessa näyttää signaalit 2-3 palkin välillä, ilman lisäantenneita.

  VastaaPoista
 5. 4km linnuntietä Sellosta: pingit yli sataa, parhaiten vain n. 12Mbit/s. Yleensä 6-10Mbit/s. Onhan se parempi kuin kuparikaapelilla (valokuitua ei Elisa tuo vanhalle okt-alueelle) toteutuva 5-6Mbit/s. Kunhan 4G-sopimus loppuu Saunalahdelta, halvempi käyttää jotain 3,5G-sopimusta kun kerran enempää ei tule läpi? Mokkula sentään okt toisessa kerroksessa, pitäs "näkyä".

  VastaaPoista
 6. Minulla tulee DNA:n verkosta kotona 25-50 megaa jatkuvasti, harvemmin menee tuon alle. Upload on 10-30 megaa. Tukiasemaan on 700 metriä ja 3G toimii 10-30 megan nopeudella ja lähetys parhaimmillaan 5 Mbps. 2G on niin hidas, etten jaksanut testin tuloksia odottaa - viime vuonna oli 0.2/0.2.

  Olen ollut varsin tyytyväinen puhelimen kautta jaettuna läppäriini ja muita laitteita ei minulla ole. DNA veloittaa tuosta 24.50 € ja ominaisuudet ovat 50/50 rajoittamaton 4G sekä 200 min ja 200 sms. Dataa menee 100-150 Gt kk. Puhetta ja viestejä käytän vähän, mutta kokonaisuudessaan edullinen paketti, vaikkei tulekaan jälkimmäisille käyttöä hirveästi.

  Viisi vuotta oli Elisan 3G, mutta illalla täysin tukossa. 4G-liittymä oli kallis, kun nyt saan lähes samaan hintaan puhe- ja viestipaketit eikä tule joka viikko lukuisia Elisan mainoksia tekstiviestillä ja sähköpostiin. Eikä markkinointipuheluita Eniasta.

  Ideaalimpi liittymä minulle olisi 21 megan 4G, 100 min ja 100 sms esim. 21 euron hinnalla. Sellainen on Tele Finlandilla, mutta en vielä viitsi vaihtaa, kun DNA toimii upeasti. Niin upeasti, etten ole kiinteän laajakaistan irtisanomista katunut minkä kokeilin parin vuoden ajan! Maksoin 100M-netistä 40 eur kk, nyt saan tarpeeseeni sopivan netin ja viestintää 25 eur kk. Elisa ehdotti 10M-kiinteää 30 eur kk, mutta sanoin - katsokaa kilpailijan mobiililiittymiä 25 eurolla kaikki käyttööni. Ja onpahan mukaankin kunnon netti kun aiemmin oli megan netti luurissa.

  VastaaPoista
 7. Ja umettomuus lisääntyy tehojen kasvessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa unettomuuden lisääntyessä voi olla perää. Muutettiin viime syyskuussa uuteen taloomme. Nopeamman yhteydet uudella asuntoalueella oli yksi valintaperuste. Tammikuussa läsäyttivät uudet säteilijät käyntiin. Vuorokauden tarkkuudella alkoi perheen oireilu. Mm. päänsärky, yleinen huonovointisuus ja nimen omaa unettomuus. Nyt olemme peräti oksenteluvaiheessa. Oireita on paljon mitä ei tässä liene ole syytä enempää luetella. Tästä on puhuttu eri "asteissa" sinne ja tänne, mutta varsin selväksi on käynyt virallisen totuuden olevan muuta ja sitä ei muuteta. Nyt on päätetty luopua asunnosta ja siirtyä vähän etäämmälle näistä nopeuksista. Sanonko uudelle omistajalle muuton syyn? Jos sanon niin asuntoa ei myydä koskaan. Jos en, niin kippaan omat ongelmamme toisen syliin. Ei siitäkään jää hyvä mieli. Kyllä on perin ikävä tilanne.

   Poista