torstai 6. helmikuuta 2014

4k-video on upean näköistä

4k-televisiot saavat paljon mediahuomiota, vaikka niistä ei juuri ole iloa puuttuvien elokuvien vuoksi. Vähemmälle huomiolle on jäänyt uusien älypuhelimen 4k-videokuvaus, joka tuottaa parhaimmillaan upeita videoita -- ja mikä parasta, katsomiseen ei tarvita kallista 4k-televisiota, pelkkä tietokone riittää.

Olen kuvannut muutamia testivideoita Samsungin Note 3 -kännykän UHD-tilassa. Tietokoneen 27" näytöllä 2560x1440 pikselin tarkkuudella ne näyttävät uskomattoman hyviltä. Ero videokameran HD-kuvaan on huomattava. Itse asiassa laatuero on paljon helpompi nähdä tietokonemonitorilla kuin 4k-televisiolla.

Blogger pienentää kuvia, joten en voi laittaa tähän liitteeksi alkuperäistä ruutukuvaa, mutta pienensin sen itse valmiiksi:
Samsungin 4K-video Windowsin Media Playerissä.
Kuva on uskomattoman terävä. Siitä saa aavistuksen katsomalla tätä ruudun keskeltä otettua rajausta:

Rajattu yksityiskohta videokuvan keskeltä. Wau!
Rajaus on otettu ylemmästä ruutukuvasta, jossa videon tarkkuutta on skaalattu alaspäin tietokonenäytölle sopivaksi Alkuperäinen videokuva on siis vielä tätäkin tarkempi. Hämmästyttävää.

Sitten ne varjopuolet. Aurinkoisella säällä suljinaika jää lyhyeksi ja koska kuva on progressiivinen, kameran kääntäminen kuvauksen aikana aiheuttaa nykivän efektin, mikä rasittaa silmiä. Puhelimessa ei ole kuvanvakaajaa, joten käsivaralta kuvattaessa kuviin tulee väistämättä pientä hyppimistä. Paras tulos saadaankin asettamalla puhelin telineeseen ja pitämällä se täysin paikoillaan kuvauksen ajan.

4K-video tuntuu olevan niin uusi asia, ettei edes eilen LG:n uutuusmallia esitellyt tuoteasiantuntija tiennyt puhelimensa osaavan myös UHD-kuvauksen. Hän oli lievästi yllättynyt, kun näytin valinnan kameraohjelman asetuksista. Näin siitä huolimatta, että LG valmistaa 4K-televisioita ja markkinoi niitä juuri äärimmäisen terävällä kuvalla.

Jos kuvaisin pieniä lapsia, hankkisin uuden puhelimen pelkän 4K-tallennuksen vuoksi -- niin paljon paremmalta kuva näyttää. Ja kun lapset ovat 30 vuoden päästä aikuisia, tavallinen HD-kuva näyttää heistä yhtä antiikkiselta kuin analoginen VHS-kuva meidän mielestämme.

3 kommenttia:

 1. Tarkkuuden kasvaessa kyseinen rajaaminen alkaa olla jopa mielekästä. Onko 4k-tarkkuuksinen kuvaruutu enää mielekäs henkilökohtaisessa käytössä? Ihmisen näköhavainnointi kun pallomaista. Järkevämpää hankkia monta näyttöä kaareksi ympärilleen?

  Jos video olisi pallopanoraama... Monet ohjelmat voitaisiin lähettää yhtenä laajana kuvana, josta rajattaisiin kuva nykyisen tarkkuuksiselle näytölle. Katsoja voisi tehdä rajauksen itse, tai voitaisiin lähettää data kameran kuvitteellisesta asennosta... Se ratkaisisi myös kuvasuhdeongelmat.

  VastaaPoista
 2. Varjopuolina voitaneen myös mainita se, että jälleen jäävät vanhat muistikortit auttamattomasti liian pieniksi. Näin hyvä kuva vaatinee melkoisesti talletustilaa, niin kuvatessa kuin arkistoitaessakin.

  Ja entäpä näiden UHD-videoiden jälkikäsittely? HD-tasoisen AVCHD-videonkin jälkikäsittely on ollut melkoisen tuskallista vähänkään vanhemmalla koneella. Uusi, tehokkaampi kone on ilmeisesti taas laitettava tilaukseen.

  Miten minusta onkaan viime aikoina tullut näin muutosvastarintainen... ;-)

  VastaaPoista
 3. Samsungilta pelikelpoinen 28 tuuman uhd-näyttö alle 600 eurolla! Siihen tarvittava "riittävä" näytönohjain sensijaan GeForce GTX Titan Black Edition hintalappu tulee olemaan noin 1000 euroa.

  VastaaPoista