perjantai 21. marraskuuta 2014

LG G3 -älypuhelin

G3 on LG:n tämänhetkinen huippumalli, jossa on suuri 5,5 tuuman näyttö.
Näyttö on iso ja erittäin tarkka.
Näytön tarkkuus on ennätysluokkaa, 2560x1440 pikseliä. Se on 75 prosenttia enemmän kuin FullHD:n pikselimäärä. Kuva on miellyttävän tarkka, katsoi sitä miten läheltä tahansa. Näytön koko ja tarkkuus pääsevät oikeuksiinsa varsinkin elokuvia tai tv-ohjelmia katsottaessa.

LG:n Android-versio on puhdaslinjainen ja pelkistetty, ei mitään yllätyksiä.

Perusnäyttö.
Asetuksista voi tehdä kaikenlaisia kikkailuja, kuten vaihtaa fonttia. Ison näytön vuoksi ohjelmakuvakkeita mahtuu tavallista enemmän - yhdelle sivulle viisi kuvaketta viiteen riviin eli yhteensä 25.

Valikkoon mahtuu 25 kuvaketta sivulle.
Tärkeimmät sovellukset voi koota aloitusnäytöllä pop-up-valikkoon:

Pop-up valikosta löytyvät tärkeimmät ohjelmat.
Asetukset on jaettu välilehdille loogisesti ja kaksiulotteisesti, mikä helpottaa oikeiden vaihtoehtojen löytämistä.

Asetuksia on paljon, mutta ne ovat havainnollisesti esillä.
Jaettu näyttö onnistuu myös:

Kaksi sovellusta yhtä aikaa näytöllä.
Hauskana yksityiskohtana lukitusruudulle voi valita vaihtoehdon, joka näyttää animoidun lumi- tai vesisateen ulkona vallitsevan sään mukaan.

Vesi- tai lumisade näkyy animoituna puhelimen näytöllä.
Yksi hyödyllisistä toiminnoista on katseen tunnistus. Kun puhelimen näyttö himmenee virran säästämiseksi ja käyttäjä kääntää siihen taas katseensa, valo palaa ennalleen. Puhelin ei siis pimennä näyttöä, jota katsotaan, mutta sammuttaa sen jos kuvaa ei katsota.

Edeltäjänsä Flexin tavoin puhelimen kyljet ovat täysin sileät, sillä käynnistys- ja voimakkuusnapit on sijoitettu takaseinään.
Virta- ja voimakkuuspainikkeet ovat takaseinässä lähellä kameraa.
Alaosassa on kaiutin, joka antaa poikkeuksellisen voimakkaan ja selkeän äänen.
Kaiutin.
Puhelimen kuoret antavat tyylikkään vaikutelman, mikä tapahtuu osittain käytännöllisyyden kustannuksella. Pinta on sileä ja liukas, joten puhelin lipsahtaa helposti ulos taskusta esimerkiksi autossa istuessa. Kojelaudan päällä puhelin seilaa puolelta toiselle auton kääntyessä. Silloin on viisainta säilyttää puhelinta näyttö alaspäin.

3000 mAh:n akku.
Iso näyttö vie runsaasti virtaa, joten akku on mitoitettu peräti kolmelle ampeeritunnille. Se kestää koko työpäivän aktiivista käyttöä, mutta yöllä puhelinta on joka tapauksessa ladattava.

Ohjelmistossa on näppärä LG:n oma kaukosäädin. Tekstinsyöttöohjelma toimii hyvin. Se vaihtaa sanan takaisin, mikäli kirjoittaja painaa automaattikorjauksen jälkeen backspace-painiketta.

LG:n oma idea on Knock Code -koodi, jolla lukitus aukeaa naputtamalla määrätty kuvio lasiin. Knock Code on näppärä, koska sen voi naputtaa mihin kohtaan näyttöä tahansa, eikä siitä jää olan yli kurkkivalle näkyvää jälkeä. Puhelin herää myös kahdesti napsauttamalla, mutta tämä toiminto aktivoi turhan herkästi esimerkiksi taskussa enkä itse pidä sitä tarpeellisena. Moni Nokia-käyttäjä on toista mieltä.

Android-puhelimia kiusaavat usein käännösvirheet, jotka pahimmillaan vaikeuttavat ymmärrystä. Tässä suhteessa LG G3 ei tee poikkeusta.

"Paina" tarkoittaa push-sähköpostia, eli automaattista päivitystä.
Kamera on kokeilemistani älypuhelimista paras. Tarkkuus on 13 megapikseliä (4160x3120), mikä jää hieman Samsungin S5:stä, mutta kuvassa on vähemmän kohinaa. Optinen kuvanvakain vähentää tärähdystä pitkällä valotusajalla ja näkymättömän laservalon pitäisi nopeuttaa tarkennusta. Sitä on vaikea mitata, mutta käytännön tilanteissa kamera tarkensi moitteettomasti. Sileät reunat helpottavat kameran tukemista kaiteeseen, seinään tai muuhun kiinteään esineeseen.

Kamera on älypuhelinten paras, erityisesti hämäräkuvauksessa.
Ulkona otetut kuvat ovat hieman turhankin värikkäitä ja teräviä, mutta älypuhelimeen lievä ylikorostus sopii. Vaikka Samsung S5:n kamerassa on enemmän pikseleitä, sen kuvissa on enemmän kohinaa, joka ei poistu vaikka kuvan pienentää samaan kokoon LG G3:n kanssa, kuten alla oleva kuvapari osoittaa.

Vasemmalla LG3, oikealla Samsung S5 skaalattuna samaan kokoon.
Automatiikan logiikka toimii hieman eri tavoin. Testikuvissa LG käytti ISO-arvoa 500 ja pidensi valotusajan 1/12 sekuntiin. Samsung suosi lyhyempää aikaa (1/17) mutta kasvatti ISOn 800:aan asti. Näin siitä huolimatta, että Samsungin objektiivi on hieman valovoimaisempi kuin LG:n (2.2 vs 2.4).

Kameran kuvasäädöt ovat tavallista yksinkertaisemmat -- jopa niin paljon, että videokuvan tarkkuussäätöä pitää oikein etsiä ennen kuin se löytyy (samasta listasta still-kuvien kanssa).

Kamera-asetukset ovat turhankin yksinkertaiset.
Kamerassa on hauskoja lisätoimintoja, kuten sanalla "Smile" tai käsieleellä toimiva laukaisin. Magic Focus mahdollistaa tarkentamisen jälkikäteen:

Magic Focus.
Erikoisuutena on mahdollisuus ottaa kuva etu- ja takakameralla samanaikaisesti. Etukameran tarkkuus on tavanomainen 1920x1080 pikseliä.

Dual-toiminto ottaa kaksi kuvaa yhdessä.
HD-kuvan bittivirta on samaa tasoa kilpailijan kanssa, mutta jostain syystä huipputarkka 4K-kuva ei täytä odotuksia. Samsung S5:n bittivirta on 47,9 megabittiä sekunnissa, kun LG G3 tyytyy 29,8 megabittiin. Tuloksena on silminnähden pehmeämpi kuva, joka vie pohjan koko 4K-tarkkuudelta. Lisäksi kuva-ala kapenee selvästi 4K-kuvauksen alkaessa. Ilmeisesti kuvaa vakautetaan rajaamalla sitä myös ohjelmallisesti.

Valmiina 4K-kuvaukseen...
... käy!
Testijakson aikana puhelin toimi ongelmitta, eikä kuorissa tai Gorilla Glass 3 -lasissa näkynyt mitään käytön jälkiä. On lupa odottaa, että puhelin kestää arjen kolhuja tavallista paremmin.

Puhelimen hinta on noin 500 euroa. Sillä hinnalla saa 16 gigan mallin, jossa on kahden gigatavun keskusmuisti.

4 kommenttia:

  1. "Näytön koko ja tarkkuus pääsevät oikeuksiinsa varsinkin elokuvia tai tv-ohjelmia katsottaessa."

    Miksi näin? Eikös nimenomaan elokuvia ja tv-ohjelmia katsellessa näytön tarkkuus jää hyödyntämättä, koska lähdemateriaalin resoluutio ei ole lähelläkään 2560x1440 tarkkuutta?

    Itse sanoisin, että näytön tarkkuus pääsee oikeuksiinsa pientä tekstiä lukiessa ja tarkkoja valokuvia katsellessa. Muistan kun ensimmäisen kerran näin ottamiani valokuvia iPad 3:n ruudulta 264 ppi:nä. Se on huikean näköistä. Erilaista kuin laadukkaan tulosteen katselu. Molemmissa on puolensa.

    VastaaPoista
  2. Totta, näytön tarkkuus ylittää HD-tason, joten edes HD-videoilla ei pysty hyödyntämään näytön natiiviresoluutiota. Isokokoisen näytön hyödyt tulevat ilmi katsottaessa mitä tahansa materiaalia. Tarkkuudesta on hyötyä myös valokuvissa, onhan puhelimen oman kameran tarkkuus moninkertainen näytön erotuskykyyn verrattuna.

    VastaaPoista
  3. Minulla on Lumia 1020. Onko G3:n kamera todella parempi kuin Lumian?

    VastaaPoista
  4. "Kokeilemistani älypuhelimista paras". En ole testannut 1020:aa. Kameran laatuun vaikuttaa myös tarkennus- ja kuvausnopeus sekä mahdollisuus 4K-kuvaamiseen.

    VastaaPoista