tiistai 11. marraskuuta 2014

Samsung Smart LED Lamp - ohjaa lamppua älypuhelimellasi

Samsungin Smart LED Lamp on tavalliseen E27-kantaan kiinnitettävä lamppu, jonka värilämpötilaa voi ohjata älypuhelimen sovelluksella. Samalla voi säätää valon kirkkautta sekä tietenkin sytyttää ja sammuttaa lampun. Ilman puhelinohjausta lamppu toimii normaalin lampun tapaan. Valotehoa on 470 lumenin verran ja LED-tekniikan ansiosta sähkönkulutus vain 7,5 wattia. Lamppu syttyy heti täyteen kirkkauteen ja sen luvataan kestävän 25 000 tuntia (50 000 kytkentäkertaa).

Valot päälle ja pois puhelimella.
Android-sovelluksella voi hallita jopa 64 eri lamppua, käytännössä siis kaikkia kodin valoja. Komennot siirtyvät Bluetoothilla ja lamput toimivat mesh-verkkona. Ne välittävät ohjaustietoa toisilleen, joten isommankin talon lamppuja voi hallita yhdestä puhelimesta.

Lampun kirkkaus ja värilämpötila valitaan koskettamalla sormella asetuspintaa.

Kirkkauden ja värilämpötilan valinta.
Värilämpötila kattaa arvot 2700-6500 K eli lämpimästä sinertävän kylmään valoon. Valintoja voi nimetä ja tallentaa, lisäksi tarjolla on muutama valmis asetus eri tilanteisiin:

Valmiit asetukset.
Lamppuja voi ryhmitellä loogisesti yhteen, jolloin esimerkiksi kaikki olohuoneen valot säätyvät yhdellä kertaa tai alakerran valot sammuvat.

Lamppuja voi ryhmitellä eri tavoin hallinnan helpottamiseksi.
Valojen säätö mahdollistaa hauskoja lisätoimintoja. Uniajastin sammuttaa valon itsestään esimerkiksi 15 minuutin kuluttua. Aamuherätys nostaa matkii auringon nousua: valojen kirkkautta nostetaan hitaasti esimerkiksi puolen tunnin aikana samalla kun värilämpötila siirtyy punertavasta kirkkaan valkoiseen.

Aamuherätys nostaa valot pimeästä kirkkaiksi halutulla nopeudella.
Tarjolla on vielä yksi hauska ominaisuus: valot saa vilkkumaan puhelun tullessa, jolloin soitto ei jää huomaamatta, vaikka puhelin olisi äänettömällä. Vilkkumisen voi rajoittaa vain haluttuun numeroon.

Kuulostaa näppärältä laitteelta, eikö vain? Eikä 31 euron hintakaan kuulosta pahalta.

On kuitenkin yksi paha ongelma: pian sen jälkeen, kun lamppu oli tänä syksynä tullut myyntiin, Samsung ilmoitti lopettavansa sen valmistuksen. Lamppua ei siis voi ostaa.

Älylamppuja (Smartbulb) on tulossa muiltakin valmistajilta. Yhdysvaltojen markkinoilla ovat jo ainakin GE:n, Philipsin, Insteonin ja Lifx:n lamput.

Myös Applella on suuria suunnitelmia älykohdin suhteen. Se julkisti kesällä HomeKit-nimisen tekniikan, jolla iPhone saadaan ohjaamaan kodin laitteita Siri-puhekomennoilla. Ehkä piankin voimme sanoa puhelimelle Harry Potterin tapaan "Valois!" ja saada kodin valot syttymään.

Tästä tulee mielenkiintoista. Kerron kokemuksista blogissa, kun saan uusia lamppuja käsiini.

Lisäys 12.11.2014: Twitter-palautteen mukaan lamppuja on yhä myynnissä Samsungin omassa myymälässä Helsingin keskustassa. Samsungin edustajan mukaan yhtiö kuitenkin lopetti niiden valmistuksen, syytä en tiedä.

6 kommenttia:

 1. Ainakin Philipsin Hue-lamppuja on myös Suomen markkinoilla. Jossain vaiheessa näitä tuli myös Ambilight-televisioiden kylkiäisenä. Ovat yksittäin ostettuina melkoisen kalliita, 59,95 e.

  http://www.philips.fi/c-p/8718291241737/hue-henkiloekohtainen-langaton-valaistus

  VastaaPoista
 2. Normaalissa kattovalossa on harvinaisen yksinkertainen ja toimiva käyttöliittymä. En näe oikein mihin siinä tarvitaan jotain kännykkää. En viitsisi lähteä etsimään kännykkää, kun pitäisi sytyttää tai sammuttaa valot. Tuossa ehdottomasti pitäisi olla mahdollisuus ottaa lamppu hallintaan valokatkaisimesta oli kännykkä vaikka missä.

  Ainoa mitä oikeastaan kaipaisin olisi viivästetty katkaisu esim. minuutilla, jotta ehtii sänkyyn valojen sammuttamisen jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Samsungin lamppua voi käyttää normaalin lampun tavoin valokatkaisijasta.

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa näppärältä.
  Samantyylinen on tv kaukosäädinohjelma, voi ladata play-kaupasta quick-remote.
  Meilläkin on 4kpl televisioita ja jokaista voin ohjata erikseen samalla kännyllä.
  Tv voi nimetä huoneen mukaan, kuten tämän lampunkin.

  Ehkä pitää ostaa useampi android-känny eri huoneisiin, joku halpa ilman liittymää.
  Silloin ei tartte yhden perään ihmetellä.

  VastaaPoista
 5. Ei toimi sovellus enää, jää ikuiseen yhdistää luuppiin , ihan ku ei tietäs salista tai jotain, eikä voi resetoida millään

  VastaaPoista