tiistai 2. helmikuuta 2016

Ilmoitus sähköpostilla, kun lapsi tulee kotiin

Moni vanhempi haluaisi saada tiedon siitä, että lapsi on lähtenyt aamulla kouluun ja tiedon kotiinpaluusta. Jos kotona on kulunvalvonta, se voi antaa tiedon oven avauksesta ja henkilökohtaisia koodeja käytettäessä jopa lapsen nimen, mutta kaikilla ei sellaisia ole. Toinen keino on valvoa puhelinta paikantamalla se, mutta tämä vaatii itseltä jatkuvaa aktiivisuutta ja saattaa loukata yksityisyyttä (alle 15-vuotiaan saa paikantaa ilman lupaa).

Asiaan löytyy näppärä ratkaisu IFTTT-palvelusta ja Android-älypuhelimesta. Sillä voi seurata paitsi lasten lähtöä ja paluuta kotiin, myös monia muita asioita. Lisäksi kotiin tarvitaan wlan-verkko (lähinaapurinkin verkko kelpaa, jos siihen voi kytkeytyä).

IFTTT (If This Then That) on monipuolinen palvelu, jolla on rajattomasti käyttömahdollisuuksia. Se perustuu sääntöihin, joissa ehdon (trigger) täyttyminen liipaisee jonkin toiminnon. Kokonaisuutta kutsutaan reseptiksi. Tässä tapauksessa ehto on älypuhelimen kytkeytyminen kotiverkkoon tai irtoaminen siitä. Toimintona voi olla esimerkiksi sähköpostin lähettäminen. Näin vanhemmat saavat sähköpostia aina, kun lapsi lähtee kotoa tai saapuu sinne. Postit voi ohjata automaattisesti omaan kansioon, jolloin ne eivät kuormita inboxia turhaan.

IFTTT vaatii ilmaisen rekisteröinnin, jonka voi tehdä selaimella netissä. Puhelimeen ladataan saman niminen appsi, jonka jälkeen reseptin kirjoittaminen voi alkaa. Yleensä reseptit voi luoda selaimella ja ne synkronoituvat puhelimeen automaattisesti, mutta tässä joudutaan antamaan lupa sähköpostin lähettämiselle puhelimesta, joten luodaan koko resepti puhelimessa. Sitä voi myöhemmin muokata selaimella.

Aloitusnäytöstä valitaan uuden reseptin luominen (Create a New Recipe):

Uusi resepti.

Aluksi valitaan IF-osa:

IF tämä...
Ehdoksi (liipaisimeksi) valitaan Android Phone:

Android Phone
Ja sieltä kytkeytyminen tai irtautuminen määrätystä WiFi-verkosta:

Connects or disconnects from a specific WiFi network.
Kotiverkon nimi kirjoitetaan ehdoksi (kuvassa verkonnimi, mutta sen paikalle oikea kotiverkon nimi - huomaa, että isojen ja pienten kirjainten täytyy olla oikein):

Kotiverkon nimi.
Sen jälkeen valitaan toiminto (THEN-osuus):

IF - THEN
Olisi helppoa valita toiminnoksi sähköpostin lähettäminen, mutta silloin posti tulee omaan osoitteeseen. Jos vanhemmilla on pääsy lapsen postilaatikkoon, he voivat luoda sinne säännön, joka forwardoi määrätyt viestit automaattisesti vanhemmille, mutta tämä on kömpelö ratkaisu. Siksi on parempi valita ehdoksi Gmail-postin käyttö, vaikka se vaatiikin vähän enemmän työtä:

Email olisi helppo valinta, mutta otetaan Gmail.
Gmail on avannut osan toiminnoista IFTTT-automatisointia varten, joten valitaan sähköpostin lähettäminen.

Sähköpostin lähetys.
Jotta toinen ohjelma voisi komentaa Gmailia, sen on saatava lupa.

Annetaan lupa postilaatikon hallintaan.

Sitten määritellään enää vastaanottajan sähköpostiosoite sekä viesti. Aihe-kenttää ja sisältöä voi muokata -- verkon SSID-nimi, kellonaika sekä kytkentä/irrotus ovat valmiita tietokenttiä.

Viestin sisällön räätälöinti.
Resepti on nyt valmis:

Valmis resepti: Android-tapahtuma ohjaa Gmailin lähetystä.
Se näkyy My Recipes-sivulla:

Omat reseptit. 
Vihreällä kytkimellä resepti otetaan käyttöön tai poistetaan käytöstä.

Sitten vain testataan, miten se toimii. Kokeilua varten verkon nimeksi on vaihdettu TechnoWLAN.

Sähköposti-ilmoitus.
Sähköposti lähtee mobiilidatalla heti, kun verkkoyhteys haluttuun Wlaniin katkeaa tai syntyy. Olisi siistimpää luoda omat säännöt saapumiselle ja lähtemiselle, esimerkissä on menty yksinkertaisimman kautta. Näistäkin viesteistä erottaa, kummasta on kyse ("disconnected" tai "connected").

But wait, there is more! IFTTT on rajattoman monikäyttöinen. Triggeriksi voi lisätä muitakin tärkeitä paikkoja, kuten koulun tai parhaan kaverin (edellyttäen, että heillä tai lähistöllä on yksilöllinen wlan-verkko, johon puhelin kytkeytyy). Näin vanhemmat saavat ilmoituksia tärkeistä kohteista ilman, että lapsen täytyy muistaa koko asiaa. Koska IFTTT-tunnus ja salasana on asennuksen tehneen vanhemman tiedossa, hän voi lisätä reseptejä selaimella omasta pöytäkoneestaan eikä ehtona olevasta verkosta tarvitse tietää muuta kuin nimi (puhelin itse tietää salasanan).

Ehto voidaan määritellä myös puhelimen sijainnin perusteella (Location). Tällöin näytölle ilmestyy kartta, josta kohdealue merkitään ympyrällä. Paikannustiedon käyttö kuluttaa kuitenkin enemmän akkua kuin wlaniin kytkeytyminen, eikä paikannus välttämättä toimi sisätiloissa. Siksi wlan-verkon nimen käyttäminen on suositeltavampaa. Toisaalta paikkatietoon perustuvat ehdot toimivat myös iPhoneissa.

Triggeri voi perustua myös sijaintiin.
Samaa ideaa voi soveltaa myös oman työajan seurantaan. Silloin ehdoksi merkitään kytkeytyminen tai irtautuminen työpaikan wlan-verkosta ja tulokset voidaan ohjata Google Docsin taulukkolaskentaan. Tekniikka toimii parhaiten, kun työpaikalla on vain yksi wlan-verkkonimi. Jos paikka on iso, eikä sama verkko kuulu joka kolkkaan, liikkuminen talon sisällä aiheuttaa turhia ilmoituksia (kuten alla olevassa kuvassa).

Tulokset automaattisesti Google Docsin Sheet-ohjelmaan.
Toinen ongelma syntyy siitä, että IFTTT kirjoittaa ajankohdan oudosti päiväyksen ja kellonajan yhdistelmänä. En ole vielä keksinyt helppoa tapaa palauttaa aikaleima Google Docsin ymmärtämäksi aikamääräksi, mikä mahdollistaisi ajoilla tehtävän tuntilaskelman.

Tässä vielä yksi idea, johon löytyy palvelusta valmis resepti: aina, kun lähden työpaikalta, lähetä automaattisesti puolisolle tekstiviesti, että olen tulossa.

Lopuksi muutama varjopuoli. IFTTT:n käyttö puhelimessa lyhentää jonkin verran akun kestoa. Lisäksi jotkin IFTTT-kanavat saattavat toimia epävarmasti, eivätkä aina reagoi välittömästi ehdon täyttyessä. Rajoituksista huolimatta lapsen kotiintulon seuranta vaikuttaa toimivan riittävän hyvin ollakseen aidosti hyödyllinen.

Vakoilusta huolestuneille: IFTTT-appsi pitää asentaa puhelimeen paikallisesti, joten se edellyttää pääsyä puhelimelle. Lähteneistä sähköposteista tai tekstiviesteistä jää kopio puhelimeen, joten salakäyttö paljastuisi nopeasti. Sellaiseen ohjelmaa ei ole tarkoitettu, eikä se siihen sovikaan. 

5 kommenttia:

  1. Androidille on toki monta vastaavaa tominnallisuutta tarjoavaa sovellusta. Mainittakoon tässä nyt kotimainen Situations jolla voi mm. lähettää tekstiviestejä sijainnin perusteella. Eikä kyseinen sovellus vaadi rekisteröitymistä tai kirjautumista mihinkään palveluun. Kannattaa tutustua :)

    VastaaPoista
  2. "(alle 15-vuotiaan saa paikantaa ilman lupaa)"
    Onko todella näin meillä Suomessa? Kuka saa paikantaa, vanhemmat, sisarukset, huoltajat,...?
    Entä miten toimii sovellus, kirjataanko siihen syntymäaika? Katkeaako paikannus 15-vuotispäivän alkaessa, loppuessa vai syntymäkellonajan mukaan?

    VastaaPoista
  3. Sijaintitieto on teletunnistetieto, joka vanhemmilla on oikeus hankkia 15 ikävuoteen asti (suostumuksella toki sen jälkeenkin). IFTTT ei ota mitään kantaa ikärajoihin, ohjelman käyttö on omassa harkinnassa. Sillä voi seurata myös itseä tai esimerkiksi dementoitunutta mummoa.

    VastaaPoista
  4. Kiva appsi, kiitos myös "rautalangasta"! ;-)

    VastaaPoista
  5. Hienoa,täytyypä tytärtä infota kun poika 8v hortoilee milloin missäkin kateissa eli täytyy saada myös mahdollisten kavereiden wlan tiedot niin tietää vähän missä poitsu liikku.

    VastaaPoista