sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Samsung Gear ja 360 asteen valokuvaus

360 asteen valokuvat eivät ole uusi keksintö, mutta aiemmin ne on pitänyt kuvata erikoislaitteilla tai koota useista yksittäisistä kuvista, mikä sopii vain staattisiin maisemiin. Viime vuosina markkinoille on tullut edullisia pieniä 360-kameroita, tunnetuimpana niistä Samsung Gear 360. Se onkin oikein hauska laite -- ja edullinen: hinta tätä kirjoittaessani 199 euroa (poistomyynti; uusi malli tulossa).

Gear 360 on hieman tennispalloa pienempi laite, jonka pohjassa on irrotettava kolmijalka. Kierteen ansiosta sen paikalle voi vaihtaa oikean kamerajalustan tai vaikka selfiesauvan. Pokepalloa muistuttavan vekottimen molemmilla puolilla on identtiset kamerat, jotka kuvaavat 180 asteen puolipallon. Softa yhdistää kuvat täydeksi palloksi, jolloin kuvaa voi käännellä ja zoomata. Lopullisen kuvan mitat ovat 7200x3600 pikseliä (kuvasuhde siis erikoinen 2:1) ja tiedostokoko noin seitsemän megatavua.

Samsung Gear 360 omalla jalustallaan.
Kameran sisällä on irrotettava akku, usb-latauspistoke sekä paikka microSD-muistikortille (pitää ostaa erikseen, tosin älypuhelinten käyttäjillä lienee jäänyt ylimääräisiä kortteja aiemmilta vuosilta). Kameran päällä on pieni näyttö (mm. kortille mahtuvien kuvien määrä) sekä laukaisupainike. Sivulla on kahden painikkeen käyttöliittymä.

Gear 360 hallintasovellus älypuhelimessa.
Kameraa voi käyttää itsenäisesti tai puhelimen kautta kauko-ohjattuna. Jälkimmäinen on suositeltavaa, koska silloin kuvaaja voi itse piiloutua esimerkiksi seinän taakse. Softa välittää live-kuvan älypuhelimen näytölle. Näppärää! Vähemmän näppärää on se, että softa tukee vain Samsungin omia puhelimia ja niistäkin ainoastaan malleja S7, S6, Note 5 ja Note 7.

Hallintaohjelman live-kuva suoraan kamerasta.
Kamera ottaa kaksi pallon muotoista kalansilmäkuvaa:
Erilliset kuvat rinnakkain.
Kuvia voi tarkastella puhelimessa eri tavoin:
Näyttötilat.
Näyttö voi olla varsin taiteellinen:
Pallokuva on taiteellinen.
Jatkokäyttöä varten kuvat kannattaa tallentaa tasoon venytettynä, jolloin esimerkiksi värejä voi korjailla kuvankäsittelyohjelmassa:

Pallokuva tasoon venytettynä.
Kuvattuja videoita voi editoida Gear 360 ActionDirector -softalla, joka pitää ladata netistä. Paketin koko on yli 600 megatavua ja se aktivoidaan kamerapakeissa olevalla koodilla. Itse en viitsinyt nähdä vaivaa, vaan latasin kuvat suoraan Facebookiin. Se tunnistaa tasoon venytetyt 360-kuvatiedostot automaattisesti ja mobiililaitteella katsottaessa kuvia voi jopa käännellä puhelinta kääntämällä. Pöytäkoneessa on tyydyttävä hiireen.

Kuvien offline-katseluun sopii esimerkiksi GoPro VR Player (http://www.kolor.com/gopro-vr-player/download/) josta on sekä Windows-, Mac- että Linux-versiot. Se osaa näyttää myös videot. Yllä olevaa Akateemisen kirjakaupan kuvaa voi pyöritellä esimerkiksi seuraavasti:






Akateeminen kirjakauppa, Helsinki 360-kuvana eri kulmista.
Toivottavasti jo piankin selaimet alkavat tukea suoraan 360-kuvia. Flickr tukee niitä jo nyt, esimerkkejä Havaijilta. Omia 360-testikuvia Flickrissä.

360-kuvat tuovat mieleen digikuvauksen alkuajat. Kuvanlaatu on vielä vaatimaton ja kuvaamisessa on omat niksinsä, jotta jalusta tai kuvaajan oma käsi ei pilaisi lopputulosta. Kameran dynamiikka joutuu koville, sillä valonlähde (aurinko tai kattovalaisimet) tulee väistämättä mukaan kuvaan ja valottaa nykyisillä kennoilla helposti kuvan puhki. Perinteisessä kuvauksessa tilanne on toinen, koska kuvaaja voi itse valita tasaisesti valaistun ympäristön ja käyttää salamaa valojen tasaamiseen.

Mutta 360-kuvaus on hauskaa! Siitä kertovat myös katsojien kommentit. Siksi Gear 360 on hauskin uusi laite pitkään aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti