tiistai 11. huhtikuuta 2017

Philips Hue -älyvalojen seinäkytkimet

Philipsin Hue-sarja sisältää joukon älykkäitä lamppuja, joiden kirkkaus, värilämpötila ja (mallista riippuen) väri on säädettävissä älypuhelimella tai Windows-sovelluksella. Erillisten lamppujen lisäksi mallistossa on led-nauha, jonka voi kiinnittää vaikka astiakaapin alle tai sängyn pohjaan. Epäsuora ja säädettävä valo tarjoaa monia mahdollisuuksia valoilla sisustamiseen.

Niin hienoa kuin älypuhelinohjaus (tai esim. Cozify-hubin kautta) onkin, mikään ei voita mekaanista valokatkaisijaa. Hue-mallistossa on kaksi Zigbee-yhteydellä toimivaa seinäkytkintä, jotka luovat sillan perinteisen ja älykkään kodin välille.

Ensimmäinen malli on pyöreä Philips Hue Tap:
Philips Hue Tap
Kytkimessä on kolme painiketta, joihin voi ohjelmoida minkä tahansa Hue-lamppujen kirkkaudet ja värisävyt. Esimerkiksi makuuhuoneessa ykköspainike voi kytkeä aamua varten kirkkaat, valkoiset valot, kakkospainike himmeän iltavalon ja kolmonen tunnelmavalaistuksen, jossa sytytetään myös sängyn alla oleva led-nauha.

Itse asiassa painikkeita on neljä, sillä kytkimen etukuori toimii neljäntenä painikkeena ja sammuttaa valot.

Kytkimen takaseinässä on kaksi reikää ruuveja varten, joilla laite kiinnitetään seinään. Koska painikkeet ovat sähköisiä, niitä ja älypuhelin- tai automaatio-ohjausta voi käyttää sujuvasti yhdessä.

Parasta Tapissa on, ettei se vaadi lainkaan paristoa: Zigbeen tarvitsema sähkö tuotetaan painikkeen liike-energiasta. Siksi painikkeet ovat melko jäykkiä eikä lapsen sormi riitä niiden käyttöön. Toinen varjopuoli on hinta: noin 65 euroa on iso hinta pelkästä seinäkytkimestä.

Toinen malli on Hue Dimmer Switch:
Philips Hue Dimmer Switch
Nimensä mukaisesti sillä voi kirkastaa ja himmentää määriteltyjä älyvaloja (keskimmäiset painikkeet) tai sytyttää ja sammuttaa ne kokonaan (ylin ja alin painike).

Dimmer Switchin näppärin oivallus on se, että varsinainen kytkinosa on kiinnitetty taustalevyyn magneetilla ja voidaan irrottaa käteen sopivaksi kaukosäätimeksi:

Lamppujen kaukosäädin
Kaukosäätimellä valoja voi hallita esimerkiksi elokuvaillan aikana sohvalta tai makuuhuoneen valoja sängystä nousematta, jopa ilman älypuhelinta.

Dimmer Switchin I-painikkeeseen on piilotettu neljä eri asentoa. Painamalla kytkintä useamman kerran päästään valitsemaan neljästä eri valoasetuksesta (ja 0-painike tietenkin sammuttaa valot).

Dimmer Switch on näistä kahdesta suositeltavampi vaihtoehto, etenkin kun sillä on hintaa vain 29 euron verran. Toisaalta säädin tarvitsee nappipariston ja on mekaanisesti hieman heppoisen tuntuinen.

Hue-valot ovat älykotia parhaimmillaan: helppoja käyttää ja tarjoavat silti hyödyllisiä ominaisuuksia. Kun lamppujen hinta vielä vähän laskee, älyvalaistus tulee jokaisen iloksi.

Hue Tap ja Dimmer Switch

1 kommentti:

  1. Tuo irrotettavuus toki tuntuu aluksi hyvältä, mutta seinäkytkimen idea on, että se on aina siinä tietyssä paikassa.

    VastaaPoista