perjantai 10. toukokuuta 2019

Pienikokoinen suomalainen ääni-ihme: Westend WESTENDXFI Unbelievable kaiutin

"Voiko ääni oikeasti tulla noista kaiuttimista?", on ensimmäinen kysymys, joka nousee mieleen kotimaisen Westendin kaiuttimen soidessa. Nimi "unbelievable" on vähintäänkin oikeutettu.

Westend WESTENDXFI Unbelievable on nimensä veroinen.
Kaiuttimessa on kaksi eteenpäin suunnattua elementtiä, joita vastaavat passiivisäteilijät ovat laitteen takana. Paras sijoituspaikka on seinän edessä, jolloin ääni pääsee leviämään joka suuntaan. Suoraan edestä kuunneltuna vaikutelma ei ole täysin optimaalinen, mutta vähän sivummalta ääni nousee siivilleen ja tuottaa epäuskoisen tunteen -- voiko tämä kaikki tulla tuosta pienestä purkista?

Kyllä voi. Kaiutin on rakennettu tukevaan alumiinikoteloon. Rakenne on järeä, mistä kertoo 1,1 kilon paino. Mac-sävyinen alumiinipinta ei ole sattumaa. Laite tuntuu samalta kuin oikeat hifi-järjestelmät 1970-luvulla ennen muovin ja japanilaisten maailmanvalloitusta. Laitteen pitäminen kädessä tuntuu yksinkertaisesti hyvältä.

Tunne vain voimistuu kun muistaa, että kaikki on suunniteltu kestäväksi, huollettavaksi ja valmistettu mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Muovin määrä on minimoitu. Alumiinikin on kierrätettyä.

Pakkaus on vähintään yhtä vaikuttava. Kaiutin toimitetaan harmaalepästä valmistetussa puulaatikossa, juuttinarulla sidottuna. Suojapussukka on pellavakangasta ja pehmusteena on niin ikään harmaalepän lastuja. Voi vain kuvitella, millaisen unboxing-vaikutelman kokonaisuus tekee erityisesti Yhdysvaltojen markkinoilla. Youtube-videoita odotellessa.

Musiikki siirretään Bluetoothilla, takana on myös analogisen audion sisääntulo sekä digitaalinen tulo ja lähtö. Jälkimmäiseen on myöhemmin luvassa subbari esimerkiksi niille, jotka haluavat kuulla jumputuksen tahdittamaa puhetta (kutsutaan myös rap-musiikiksi).

Akku kestää täyttä luukutusta pari tuntia, normivolyymilla 8-10 tuntia. Etuseinässä oleva VU-mittari tuntuu erikoiselta ratkaisulta, mutta siihen on syynsä: mittari toimii Bluetooth-antennina joka tarvitaan, koska tiivis alumiinikotelo on itsessään Faradayn häkki.

Kaiutinelementit ovat norjalaisen SEASin tilaustyönä valmistamia.
Kaiutinelementti.
Vaikka äänenlaatu on erinomainen, kaiutin ei ole perinteistä hifiä. Signaali käsitellään DSP:llä ja tarjolla on neljä erilaista asetusta. Äänessä ei pyritä hifimäiseen aitouteen, vaan pikemminkin maksimaaliseen korvan miellyttämiseen.

Käyttöliittymä herättää kysymyksiä. Edessä on neljä pientä merkkivaloa, joissa ei ole mitään symboleita. Edes esittelijä ei osannut kertoa valojen merkitystä. VU-mittarin yksikkönä on %, ei W kuten yleensä. Tehoa on 2x20 wattia, joten tehomittari on lähinnä antennin varjolla toteutettu koriste.

Laitteen päällä on joukko painikkeita, jotka erottuvat huonosti hämärässä.

Ohjauspainikkeet.
Äänenvoimakkuuden painikkeet voisivat olla muita isommat ja selvästi erillään. Kuunsirpin muotoinen painike kytkee unitilan, jossa ääni hiljenee tasaisesti tuudittaen kuuntelijan höyhensaarille.

Esite (ja verkkokaupan esittelyteksti) kertoo kaiuttimen sopivan 1.4 kbps-musiikin toistamiseen, mutta sen täytyy olla painovirhe. Kyse lienee 1,4 megabitin cd-tasoisesta musiikista.

DSP-tilan painikkeessa ei ole indikaattoria, joka kertoisi mikä neljästä tilasta on käytössä. Pitää vain kokeilla, mikä kuulostaa parhaalta. Kaukosäädin olisi enemmän kuin tarpeen, tai edes mobiilisovellus. Hieno lisäys olisi myös radioviritin. Nyt kaiutin toimii ainoastaan streaming-käytössä.

Mutta sellaisena se toimii erinomaisen hyvin. Kokeneiden pääomasijoittajien johdolla kaiutinta lähdetään tarjoamaan kansainvälisille markkinoille. Ympäristöystävällisten materiaalien käyttö ja kaiutinsuunnittelusta tunnettu Suomi antavat hyvät eväät maailmalla, jossa erilaisia Bluetooth-rimpuloita on tarjolla tuhansittain.

Jos vain mahdollista, käy koekuuntelemassa Westend-kaiutin ja tunnustele myös, miltä oikea hardware tuntuu käsissä!

Kaiuttimen voi tilata Elisan verkkokaupasta 665 euron hintaan. Toimitusten luvataan alkavan muutaman viikon kuluttua. Yhtiön oma kotisivu on https://westendxfi.com/, Twitterissä @westendxfi (https://twitter.com/WestendXFi) ja Instagramissa samoin (https://www.instagram.com/westendxfi/).

Niin, ja se toimii kuulemma myös karaokelaitteena (yhtäaikainen mikrofoni ja linjatulo), mutta sellainen käyttö tuntuu... pyhäinhäväistykseltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti