perjantai 7. helmikuuta 2020

Kameran sisäinen HDR-kuvaus eri asetuksilla

Monissa kameroissa on sisäänrakennettu HDR-kuvaustoiminto. En ole nähnyt yhtäkään kamera-arviota tai vertailua sen käytöstä, joten ilmeisesti ominaisuus ei ole kovin tärkeä. Olen käyttänyt sitä itse muutaman kerran, mutta en koskaan tutkinut sen tarkemmin, mitä asetukset vaikuttavat. Niinpä ajattelin selvittää asian.

HDR-kuvauksessa kamera ottaa kolme kuvaa, tavallisen lisäksi ali- ja ylivalottuneet versiot, ja yhdistää ne lopulliseksi kuvaksi. Usein HDR on ainoa tapa saada kirkkaita ja tummia alueita erottumaan samassa kuvassa. Yhdistäminen aiheuttaa lieveilmiöitä, jotka vähentävät kuvan luonnollisuutta, mutta voivat joskus tehdä kuvasta kiinnostavamman.

Omista Canon-kameroistani HDR on 5Dm3- ja EOS R-malleissa. 1-sarjan rungoissa sitä on ilmeisesti pidetty tarpeettomana. Totta onkin, että asiaa osaava tekee yhdistämisen mieluummin kuvankäsittelyssä, mutta varsinkin matkakäytössä kameran automatiikasta on iloa.

Canonit ottavat aina kolme kuvaa, mutta valotukset voi asettaa +-1, +-2 ja +-3 välein; lisäksi on auto-vaihtoehto. Jos halutaan, osakuvat tallentuvat, joten yhdistämisen voi tehdä myöhemmin kotona. Osakuvat voivat olla jpeg- tai raw-muodossa, lopputulos on jpeg-kuva. Jalusta on suositeltava, mutta käsivaraltakin voi kuvata, sillä lopputulos on hieman rajatumpi ja kamera kohdistaa osakuvat uudelleen.

Yhdistäminen vie oman aikansa, 5Dm3:ssa noin 11 sekuntia. EOS R on noin puoli sekuntia hitaampi.

Testikuva on otettu Canon 5Dm3-kameralla ja 35-millisellä objektiivilla. Siinä näkyy sekä kirkas spotti (kasvivalolamppu) että ikkunan takana oleva pimeä ilta. Kuvat on pienennetty blogia varten 1920 pikselin leveyteen.

Tavallinen kuva.
Ensimmäinen HDR-tehostetyyli on luonnollinen (natural), joka eri valinnoilla näyttää tältä:

Luonnollinen, +-1
Luonnollinen, +-2
Luonnollinen, +-3
Seuraava tehostevaihtoehto on Taide, normaali (Art):

Taide, +-1
Taide, +-2
Taide, +-3
Seuraavana Taide, värikylläinen (Art Vivid):
Taide värikylläinen, +-1
Taide värikylläinen, +-2
Taide värikylläinen, +-3
Taide, kylläinen (Art):
Taide kylläinen auto
Taide Koho (Embossed):
Koho Auto
Kuva-alueen kaventuminen alkuperäiseen verrattuna näkyy selvästi. Kaikissa vaihtoehdoissa Auto oli lähes tai täysin sama kuin +-3, joten sitä on käytetty vain kahdessa viimeisessä testikuvassa. Kumpikin näyttää niin luonnottomalta, että on vaikea keksiä kuville järkevää käyttöä.

Sen sijaan Taide, normaali (Art) tuottaa miellyttävän näköisiä kuvia. Spottilampun valokeila muuttuu huomattavasti 1, 2 ja 3 EV:n eroilla. Luonnollinen-tyyli vaikuttaa kuvaan melko vähän.

EOS R tuottaa lähes identtisen tuloksen, joten siitä on vain Taide, normaali -versiot.

Alkuperäinen kuva:
Alkuperäinen yhden kuvan jpeg.
Taide, normaali +-1
Taide, normaali +-2
Taide, normaali +-3
Kannattaa tutustua oman kameran HDR-toimintoon, jos sellainen on käytettävissä. Vaikka ei pitäisi lopputuloksesta, automaattinen kolmen kuvan otto on hyödyllinen toiminto. Valotuksen haarukoinnilla voi ottaa 2-7 kuvaa (-6..+6), mutta silloin laukaisinta joutuu painamaan joka kerta itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti