torstai 8. syyskuuta 2022

4G-verkko toimii nopeammin kuin ennen

Olen vuosia seurannut 4G-datasiirron nopeuksia ja huomannut niissä tavattoman suuria vaihteluita. Ruuhka-aikaan iltaisin verkko on niin tukossa, että suoratoisto tai videoneuvottelut ovat vaarassa.

Testasin asiaa jälleen nyt syyskuussa. Tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia aiempien kanssa, sillä puhelin ja liittymä ovat vaihtuneet. Nyt käytössä oli uudempi Samsungin 4G-puhelin ja Saunalahden Reilu 300 M, joka tuotekuvauksen perusteella tarjoaa 4G-verkossa 5-300 Mbit/s nopeudet. 

Annoin testin pyöriä vartin välein noin runsaan kahden vuorokauden ajan. Jotta yksittäiset mittaukset eivät vaikuttaisi liikaa, eri päivien samoilla kellonajoilla tehdyistä mittauksista on laskettu keskiarvot. 

Päällimmäinen havainto on, että nopeudet ovat parantuneet. Alin yksittäinen latausnopeus (download) oli nyt 11,65 Mbit/s (illalla klo 21.22) ja lähetysnopeus (upload) 4,36 Mbit/s (päivällä klo 15.07). Yöaikaan suurimmat nopeudet olivat 200,4 ja 38,6 Mbit/s. 

Tuloksia voi pitää hyvinä, sillä ruuhka-aikanakin 12 Mbit/s riittää hyvälaatuisen HD-kuvan välittämiseen - tosin nippa nappa. Etätyöntekijälle 4-38 megabitin lähetysnopeudet eivät ole kovin kummoisia, mutta videoneuvotteluihin nekin kelpaavat.

Download-nopeus Mbit/s

Vaihtelut ovat suuria. Puolenyön jälkeen nopeus nousee lähes 200 megabittiin ja pysyy hyvänä aamuun asti. Ilmeisesti koulujen alkua odottavat lapset kuormittavat linjoja kello seitsemästä alkaen, etätyöläiset tuskin ovat vielä aktiivisia siihen aikaan. Klo 13-14 on myös kuoppa, luultavasti sekin koululaisten syytä. Kello 16 alkaen nopeudet alkavat laskea ja ilta-aika 20-22 on kaikkein ruuhkaisin. 

Upload-nopeus Mbit/s

Upload-nopeus vaihtelee paljon vähemmän ja säilyttää ruuhka-aikoinakin 10 megabitin tason. Yölliset vaihtelut ovat yllättävän suuria. 

Ping-arvo millisekunteina

Ping-arvo pysyy yleensä 50 millisekunnin luokassa, muutamia ruuhkahuippuja lukuunottamatta.

Mahdollisesti osa lähiseudun käyttäjistä on siirtynyt 5G-verkkoon, ainakin ne, jotka kuormittavat verkkoa eniten, ja silloin kaistaa on vapautunut 4G-asiakkaille.

Seuraavassa testissä tutkin 5G-verkon nopeutta ja sen vaihtelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti