maanantai 19. syyskuuta 2022

iPhone 14 Pro - ensivaikutelmia

Päivitin kolme vuotta vanhan iPhone 11 Pro -mallin uuteen. Kun paketti tuli, ensimmäinen havainto oli sen matala koko. Paketissa on vain latausjohto ja puhelin, ei enää kuulokkeita eikä laturia. Paketti pienenee, mutta hinta nousee. Halvinkin Pro-malli maksaa 1350 euroa.

iPhonen paketti kutistuu, mutta hinta pikemminkin nousee

Hinta on järkyttävä, kun katsoo, mitä sillä saa: lähes samanlaisen puhelimen kuin aina ennenkin. Ulkoisesti malleja on vaikea erottaa toisistaan. Tämän vuoden parannukset ovat automaattinen hätäsoitto kolaritapauksessa, avunpyyntö satelliitin kautta (ei tosin Euroopassa) -- ja parempi kamera. 

Käyttöliittymäpuolella on "digital island", jonka hienous ei ole vielä itselleni auennut. Näytöllä pyörivä kellonaika ja muu tieto ovat tuttuja jo vuosien takaa Androideista.

Miksi sitten kukaan ostaa uuden iPhonen, moni vieläpä vuosittain? Puhelin on kädessä kuin koru, kiiltävä ja painava. Se tuntuu jämäkältä. Ostaja tietää, että se kestää ja arvo säilyy muita malleja paremmin. Lähes kolme vuotta käytössäni ollut edellinen malli on ulkoisesti naarmuton, akusta on vielä jäljellä 82 %. Siitä saa edelleen muutaman satasen vaihdossa.

Apple on bisneksen nero. Se on tajunnut, että pieni osa ihmisistä ostaa kalliita uutuusmalleja, mutta suhteellisen pienten uudistusten vuoksi myös vanhoilla on kysyntää. Apple on tehnyt vaihdon todella helpoksi. Uusi puhelin tunnisti automaattisesti vanhan olevan lähellä ja kysyi, haluttiinko tiedot ja asetukset siirtää. Lopuksi ohjelma tarjoutui jopa tyhjentämään vanhan puhelimen myyntiä varten. Android-mallit eivät pysty samaan.

iPhonen käyttöliittymä on viimeistelty ja varsinkin Mac-läppärien kanssa kaikki toimii hienosti yhteen (paitsi, että itselläni ei Airdrop ja wifi toimivat vain satunnaisesti, mutta niistä joskus toiste).

Ainoa merkittävä uudistus on kamera. Varsinkin sen 48 megapikselin tila on aito parannus edeltäviin malleihin verrattuna. Kamerasta muutama sana erillisessä kirjoituksessa, mutta tässäkin näkyy liiketoimintamallin nerokkuus. Uudet 48 megapikselin raw-kuvat vievät 70-110 megatavua per kuva, ja vaativat muunnoksen jpeg-tiedostoiksi käyttöä varten. 

On houkutus ottaa puhelin matkalle ainoaksi kameraksi, mutta silloin 128 gigan muisti täyttyy äkkiä, eikä pilvipalveluista ole välttämättä apua kaukomatkoilla. EU-alueella ne ehkä riittävät, mutta silloin Applen vakiona tarjoama 5 gigan tila loppuu heti kesken. Lisätila on toki halpaa, ainakin nyt, mutta samalla se sitoo asiakkaaksi jatkossakin.

Tilasin 11 Pro -mallin 256-gigaisena, mutta käytin siitä vain muutaman gigan, koska tallennan kuvat itse tietokoneelle. Nyt tyydyin 128-gigaiseen, joka maksoi saman verran kuin isompi muisti aiemmin. Se oli virhe.

Seuraavissa kirjoituksissa lisää kokemuksia 14-mallista.

9 kommenttia:

  1. Itse ostin myös iPhone 14 Pro mallin aikaisemman 12 Pro:n tilalle. Uudistukset on itse asiassa aikamoisia, jos harppaus on pari vuotta. Itse tein päinvastoin. 12 Pro oli 128 gigan muistilla kun nyt uusi 14 Pro on 256 gigan muistilla. Sain mReselleriltä vanhasta 12 Prosta vielä 510 euroa. Akun kapasiteettia oli jäljellä 90%. Olin käyttänyt tuon luurin kanssa aina applen omaa langatonta magsafe-laturia, enkä mitenkään erikseen miettinyt latauksia. Kun akku oli loppumassa, laitoin laturiin.

    Mitä eroja näissä sitten on? Kamera nyt itsestäänselvästi. Eikä vain Still-kamera vaan myös videokuvauksessa on tullut valtava harppaus. Suurin harppaus tuli videokuvauksen puolelle itse asiassa 13 Pro malleissa, mutta itse skippasin tämän. 13 Pro:ssa katsoin, ettei ole tarpeeksi uudistuksia (kamera ja 120 hertsin näyttö). Nyt 14 Prossa on vielä parempi kamera. Kenno on peräti 48 megapikselin. Samoin tärinänvaimennus on itse kennossa, eikä linssissä (oli jo 13 Prossa). Samoin sai viimeinkin kunnollisen makrokuvauksen, joka on ollut iphonejen heikko lenkki.

    Näyttö. Aivan uskomattoman loistava näyttö. 1-120 hertsisen (vanhassa 12 Prossa oli kiinteä 60). Vaikka näyttö pystyy peakina jo peräti 2000 nitiin (vanha 800), tärkeämpää on, että sen saa todella himmeälle. Vanhassa himmeinkin asetus oli niin kirkas, että pimeässä huoneessa se otti silmiin. Nyt on jo luokkaa e-reader. Pimeässä on mukava lukea tekstiä. Samoin viimeinkin näyttöön tuli se, jota Lumiasta jäin aikoinaan kaipaamaan (Sekä N-sarjan nokia-nokioista). Myös androideista pitkäaikaisesti tuttu "aina päällä". Viimeinkin iPhonekaan ei ole täysin kuollut pimeä kalikka. Olisi saanut aikaisemmin laittaa jonkin valon, joka näyttää onko jotain tapahtunut. Mutta tuo on nyt hyvä. Näkee samantien vilkasemalla onko jotain tapahtunut tai eikö.

    Sisuskaluissa itse asiassa on myös aika rajua uudistusta. 14 Pron akku on huomattavasti 12 Pron akkua isompi (oli jo 13 Prossa). Mutta muita uudistuksia on esimerkiksi vanhan Qualcommin virtaa hotkivan X55 modeemin vaihtuminen X65 modeemiin. Eli 5G:kin olisi jo huomattavasti lupaavampi. Samoin GPS-siru on uusittu paljon herkemmäksi. Päälle vielä esimerkiksi muistin tyyppi on LPDDR5 muistia (12-13 Prossa LPDDR4). Prosessori on myös todella järeä ja siinä on erikois-näytönohjain tekemään ne kaikki dynamic-island animaatiot sekä aina päällä näytön sisällöt. Hassusti Androidien järein prosessori on juuri hädintuskin sielä iPhone 11 sarjan tasolla.

    Dynamic-island itse asiassa oli vähän sellainen, mitä itsekin ajattelin turhana lisukkeena mutta nyt asiaa käytettyä, olen oikeasti hämmentynyt kuinka kätevä ja hauska se on. Esimerkiksi juuri yksinkertaisesti vaikka ajastinta käyttäessä (käytän paljon ruoanlaitossa). Nyt ajastin pyörii sielä ylhäällä koko ajan vaikka puhelinta käyttäisi muuhun. Tai näytössä koko ajan. Dynamic-islandin voisi nähdä eräänlaisena kätevänä multitaskingin "vaihtajana". Tietyt sovellukset näkyy sielä aina ja pystyt nopeasti täppäsemään jotain muuta päälle tehdessäsi jotain täysin muuta ja päinvastoin, pystyt huiskasemaan appsin sinne ylös pois sen muun tieltä. Paljon kätevämpi kuin aikaisempi "viuhka". Samalla se tosiaan näyttää jatkuvaa tietoa apin toiminnasta. Loistava lisä käyttöliittymään.

    Hauskaa on, että nyt vasta iPhonessa on lähes se kaikki mitä parhaimmissa nokioissa aikanaan oli - tietysti nykyajan vaatteissa. En keksi enää kuin kaksi puttuvaa ominaisuutta vrt nokia-ajat. Toinen niistä on aika turha - fm radio sekä radioon musiikin toistaminen (puhelin toimi radioasemana). Sekä toimiva fonecta caller, joka näyttäisi kaikkien soittajien numerot.

    - Markus (en saa nimeä tuohon nimikenttään, jokin bugi)

    VastaaPoista
  2. Kun olet valokuvauksen ammattilainen, olisi kyllä hienoa tietää jonkinlainen tuon 14 Pron vertailu oikeaan ammattikameraan (sekä vaikka vanhaan 11 iPhoneen). Varsinkin HDR (videokuvauksessa dolby vision, joka on muuten 12 Prosta alkaen ollut kodeekki prosessorissa sisäänrakennettuna). ProRes ja ProRaw (tuskin voit käyttää kun se vaatii sen 256 muistia vähintään?).

    Samoin nuo cinematic-modet, jotka on jostain syystä ammattilaisten ylistämiä (tuli 13 Prossa ja on nyt myös 14 Prossa).

    Itse olen onnistunut saamaan jonkin verran HDR 4K 60fps videoita, jotka olen uploadannut kelvollisesti YouTubeen. Nämä siis jo 12 Prolla. En vielä ole kerinnyt kokeilemaan asioita tuolla uudella. Ollut sen verran harmaita päiviä.

    - Markus

    VastaaPoista
  3. Wifi-ongelmista sen verran, että se ei johdu puhelimesta eikä macista. Muistan, että jossain toisessa blogissa kirjoitit, että sinulla on Asuksen Wifi purkki enkä surkeampaa kuraa tiedäkään maan päällä. Se syy on siinä. Ostat kunnollisen firmoille tarkoitetun järeän wifi-purnukan (saa Jätkäsaaren verkkiksestä), kummasti kaikki Wifi-ongelmat katoaa. Oli se luuri tai Smart TV. Hauskinta on, että eivät edes maksa kovin paljoa enempää kuin ne giganttien myymät muoviroska-rasiat. Ubiquiti on ihan hyvä lähtökohta.

    Vielä parempi apple-ympäristöön on itse asiassa löytää applen itsensä niitä vanhoja time capsule tai airport purkkeja. Nekin jostain hassusta syystä toimii erinomaisesti apple-ympäristössä. Time capsule toimii myös kätevänä varmuuskopioijana ja hauskinta on, että tavanomaisesta apple-tavarasta poiketen, nämä on todella perusteellisesti konfiguroitavissa. Niihin saa ihan samat setupit kuin muihinkin purkkeihin. Itse olen luonut vanhasta time capsulesta kätevän elokuva-toisto serverin. Mutta samalla se toimii erinomaisena wifi-purkkina.

    - Markus

    VastaaPoista
  4. Kun olet valokuvauksen ammattilainen,................
    -----------------
    Tarkoittaako Anonyymi että Järvinen on valokuvauksen ammattilainen?
    Kovin vähällä sellaiseksi sitten pääsee. Ennenvanhaan siihen tarvittiin 3-5 vuoden koulutus. Me kaikki vanhat kuvaajat olemme työttömiä ja tai eläkkeellä, koska kuvan substanssi ei enää merkitse mitään. Jos henkilö menee kihloihin avannossa ja myy jutun Seiskalle hän kuvaa pääministerin. Minä olen siten vanhanaikainen, että kuva, jota myydään ja sen visuaalisuus pitäisi merkitä somejulkisuutta enemmän. Mutta se aika on mennyt, eikä tieto siirry sukupolvikuilun yli enää. Tuon huomaa vaikka HS:ssä, joka on kuin passikuvaamo. Uutiskuvia tulee vain ulkomaislta uutistoimistoilta, muut jutut ovat naamaa ja torsoa.
    Minä kun olin ihan oikea koulutettu ja kouluttava valokuvaaja, niin huomioni kiinnittää pikselikiljunta ja tarve verrata iphonea (jollainen minullakin köyhällä on, tosin versio 6) ammattikameraan. Merkityksetöntä, koska miltei kaikki kuvat katsotaan somessa noin 2000 pikselin kokoisina tai pienempinä. Siksi ihmettelen kovasti jatkuvaa siirtymistä yhä suurempiin kennoihin. Kuvat esitetään pikkuriikkisinä somessa - vain harva tekee näyttelyn tms.
    Jore Puusa
    Entinen pro / YT = vanha lehtikuvaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä Järvinen kameroista ja kuvaamisesta enemmän tietää kuin minä. Miten asiasta sai sellaisen kuvan, kuin kuvittelisin Järvisen olevan jokin varsinainen valokuvauksen huippu? Mutta kuitenkin on tehnyt aikaisempiakin vertailuja ja jonkin verran kameroista ja kuvaamisesta nyt ainakin tavan maallikkoa enemmän tietää. On tietysti selvää, että varsinainen ammattilaisuus on enemmän tietotekniikkaan kallellaan.

      - Markus

      Poista
    2. Markus,
      Jore on oikeassa, ei Petteri ole valokuvauksen ammattilainen.

      Petteri on edelleen vain valokuvauksen harrastaja ja harrastuksen aste vielä suhteellisen vaatimatonta siihen nähden mihin mittasuhteisiin ns. vakavasti harrastavat siihen rahaa ja aikaa käyttävät. Toki hän käyttää aikaa ja rahaa sekä kuvaa ehkä keskimääräistä enemmän kun tavallinen kameran omistaja, mutta se ei vielä riitä ammattilaisuuteen.

      Valokuvauksen ammattilainen -määritelmä edellyttäisi sitä, että elää tai on ainakin elänyt merkittävän ajanjakson elämästään päätoimisesti valokuvauksesta johonkin siihen olennaisesti liittyvässä osa-alueessa saaduista tuloista. Niin kauan kun kyse on jonkun muun toimen ohessa valokuvaamisesta, harrastamisesta oli se sitten kuinka pitkälle vietyä ja kehittynyttä niin kyse on kuitenkin enintään sivutoimisti valokuvaavasta tai harrastajasta. Joren mainitsema opiskelu ja koulutus alalta sekä sen jälkeen valokuvaajan ammatissa toimiminen on selkeä merkki ammattimaisuudesta. Mutta monesti alan varhaisvaiheessa ei ollut muodollista koulutusta saatavilla ja kuvaajat olivat itse oppineita. Osana alkaessa tehdä sitä ammattimaisesti heistä tuli tuli valokuvauksen ammattilaisia.

      Mutta valokuvauksen ammattilaiseksi voi minusta laskea hyvin ne jotka kehittivät välineitä ja prosesseja kuvien valmistamiseksi, sekä myös niitä ihmisiä jotka alan liikkeissä palvelivat myyden ja neuvoen valokuvaukseen liittyvitä tuotteita ja palveluja. He eivät tietysti ola "ammattivalokuvaajia" tai välttämättä edes "valokuvaajia", mutta voivat olla silti "valokuvauksen ammattilaisia".

      Mutta innokas ihminen joka ostaa, kokeilee, kuvaa, vertailee kuvia ja laitteita julkaissen kirjoituksia löydöksistään vaikka käyttäisi omaisuuden kaikkeen tähän ei kyllä ole valokuvauksen ammattilainen.

      ps. Minulla ei ole mitään Petteriä eikä hänen harrastustaan vastaan, päin vastoin kaikin mokomin. Lisää vain testejä jne. Tunnustetaan kuitenkin tosiasiat ja pidetään harrastukset erillään siitä mitä ammattilaisuus edellyttää.

      Poista
  5. "Wifi-ongelmista sen verran, että se ei johdu puhelimesta eikä macista. Muistan, että jossain toisessa blogissa kirjoitit, että sinulla on Asuksen Wifi purkki enkä surkeampaa kuraa tiedäkään maan päällä."

    Ongelma on siinä, että Macbook Air wifi-verkko lakkaa aina toimimasta muutaman lepotilassa käynnin jälkeen (kansi alas/ylös). Tukiasema löytyy, mutta bitti ei kulje eikä virheilmoitusta tule. Tällä ei ole mitään tekemistä tukiaseman kanssa, sillä se ilmenee verkosta riippumatta - jopa silloin, kun tukiasemana on iPhone 11 Pro.

    Valokuvauksen suhteen olen harrastaja, en ammattilainen. Kameroiden tekninen vertailu on erittäin hankalaa, varsinkin siksi että kuvat tehdään nykyään prosessorilla. Ainoa järkevä tapa vertailla kameroita on ottaa tavallisia kuvia ja arvioida niitä silmämääräisesti rinnakkain. Ja tässä suhteessa 48 megapikseliä vaikuttaa todella merkittävältä parannukselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Petteri, minulla on ollut samaa ongelmaa M1 Pro:n macos 12.5 kanssa, mutta 12.6:n päivitettyäni viikko sitten sitä ei enää ole näkynyt.

      Markus on kyllä siinä oikeassa, että kuluttajille myytävät ja mediassa esillä olevat WiFi laitteet ovat pääsääntöisesti huonolaatuista roskaa. Valmistajat ovat pitkään olleet vain kilpailleet listatuilla ominaisuuksilla todella etukenossa uusien ominaisuuksien ja mallien tekemisen kanssa niin että bugeja ei ehditä tai viitsitä edes korjata kun on kiire tehdä jo seuraavaa mallia. Harvat SMB (PK-yrityksille) tehdyt mallit eivät ole kovin paljon parempia.

      Isommille organisaatioille myytävistä (enterprise) laitteista löytää vakaampia ja paremmin pitkään toimivia järjestelmiä, mutta hinta on tietysti kalliimpi, koska niitä ei yleensä tarjota edes erillisinä autonomisina tukiasemina vaan kontrollereihin tukeutuvina keskitetysti hallittuina järjestelminä. Toki ne joissa yksi tukiasema voi toimia kontrollerina eikä tarvitse erillistä kontrolleria aloituskustannus on pienempi. Enterprise laitteilla saadaan paremmin aikaan yhtenäinen palvelun laatu ja langattoman verkon toimivuus kun erillisillä virityksillä, voidaan määritellä useita langattomia verkkoja samoihin tukiasemiin erilaisilla pääsyoikeuksilla, palvelun laadulla ja muilla ominaisuuksilla.

      Ubiquitystä sen verran, että ennen kun hankkii ja päätyy siihen kannattaa tutustua sen tietosuojakäytäntöön, keräämään telemetriaan ettei tule yllätyksenä jos ei pidä niistä. Yrityspuolen järjestelmistä jos ne kiinnostaa katselisin Aruba (HPE), Cisco, Juniper, Fortinet, Aristaa ei paljon näy Suomessa mutta on aika iso valtameren takana. Eero (eero.com) on Ubiuityyn verrattavana mutta saattaa olla vähemmän telemetriaa keräävänä valintana PKT luokassa toimiva, itsellä ei ole siitä kokemusta mutta on tullut muuten vaihtoehtona vastaan.

      Langatonta verkko tehdessä täytyy siten valita halvan roskan tai keskihintaisen pilveen tukeutuvan jotain urkkivan tai hieman hintavamman paikallisesti hallitun luotettavasti toimivan pitkäaikaisen välillä. Toki jos harrastusta ja osaamista riittää, langattoman voi rakentaa itse useilla tavoilla alkaen Raspberry PI.stä tai pfSense:stä jos ne tarpeeseen riittävät. Vaihtoehtoja siis on, ei tarvitse välttämättä tyytyä niihin halpoihin rimpuloihin joita eniten mainostetaan ja myydään käyttäjien riesaksi uusia malleja parin vuoden välein.

      Poista
    2. Saattaa olla, että samainen päivitys korjasi vihdoin ongelman minultakin. Ei ole enää vähään aikaan esiintynyt. Muutaman vuoden ehdin jo kiroilla sen kanssa.

      Poista