tiistai 22. joulukuuta 2015

Ei näin Microsoft: Windows 10 -päivitys poistaa ohjelmia

Kympin myötä tullut automaattinen Windows-päivitys käy yhä röyhkeämmäksi. On jo sinällään ärsyttävää huomata Windowsin buutanneen itsensä yöllä, pudottaneen VPN-yhteyden pois päältä ja sulkeneen kaikki sovellukset työtiedostoineen, mutta vielä ärsyttävämmäksi homma muuttuu kun Windows ilmoittaa poistaneensa lupaa kysymättä sovelluksia.

Hei, mitä tälle tapahtui?
Tehdään tämä nyt selväksi Microsoftillekin: mikään päivitys ei oikeuta poistamaan ohjelmia lupaa kysymättä! Jos ohjelmissa oikeasti on yhteensopivuusongelmia päivityksen jälkeen, niistä pitää ilmoittaa (mielellään ennen päivitystä, kiitos), mutta automaattinen poisto ei ole hyväksyttävää.

Ylipäätään pelkkä toimimattomuus ei ole riittävä syy poistaa ohjelmia. Eri asia olisi, jos poistettu sovellus aiheuttaisi vaaraa muille ohjelmille tai käyttöjärjestelmän vakaudelle. En keksi, mitä vaarallista prosessorin diagnostiikkaohjelma voisi tehdä.

Poistoon liittyvä opastus on yhtä tyhjän kanssa:

Yeah, great. 
Poistettu versio on 1.74 eli kaikkein uusin, päivätty lokakuulle 2015. Uudelleenasennuksen jälkeen se näytti toimivan ihan kuten ennenkin -- miksi siis poisto lupaa kysymättä?

Hey, where's the problem?
Ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, päivitys myös vaihtaa asetuksia. Oletusselain palautetaan Windowsin Edgeksi ja omassa koneessani lukitusruudun näyttökuva vaihtui. Tällaista ei saa tehdä.

On jo riittävän raivostuttavaa, kun web-palveluiden ulkoasu ja toiminnot muuttuvat jatkuvasti ja lupaa kysymättä. Paikallisesti asennettujen ohjelmien pitäisi toimia johdonmukaisesti eikä muutella itse itseään lupaa kysymättä. Alituinen päivittämistarve käy muutenkin hermoille.

Jos tämä on esimakua tulevaisuuden Windows-päivityksistä, palaan takaisin Windows 7:aan. En halua antaa koneeni hallintaa Microsoftin käsiin, vaan päättää siitä jatkossakin itse.

Lisäys 27.5.2016: mikään ei ole muuttunut, vanhan 7-koneen päivitys Kymppiin poistaa edelleen muutamia diagnostiikkaohjelmia, kuten CPU-z.

Automaattipoisto jyllää edelleen.

53 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, juuri samaa mieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asensin ilmaisen windows10 ja se on poistanut mm. minulta maksulliset asennusket lisensseineen Youtub movie maker ohjelman. Masetun F-sekurity virus ohjelman on poistanut 2 x . Tämä on hävytöntä ja nyt en saa poistettua tätä onnetonta asennusta. Kun saisin poistettua voisin asentaa alkuperäisen wihdows 7 home premium tilalle. Tarvitsen neuvoa ja vaikka yritän asetuksista menemällä palauta niin 10 ohjelma tekee ja poistaa lisää minun tärkeitä asennus tiedostoja. Pleas auttakaa :)

      Poista
    2. Vaihda Linuxiin. Ongelmat poistuvat.

      Parta-äijä Koski T.L

      Poista
  2. Osittain samasta syystä "päivitin" Seiskaan.

    VastaaPoista
  3. Oliko kyseessä Insider puolen päivitys?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvista päätellen oli, joten tämä voisi olla hyvä ilmoittaa tekstissä.

      Ei muuta kuin palautettaa rustaamaan insider-sovelluksen kautta :)

      Poista
    2. Kuvista näkyy, että kyseessä on 10586 eli ns. marraskuun päivitys, joka on putkessa kaikille. Lisätietolinkki, joka ohjaa Insider Preview -sivulle, on siis sinänsä virheellinen.

      Omalla kohdallani päivitys ei poistanut mitään, mutta oletussovelluksia on kysytty uudelleen.

      Marraskuun päivitys ei ole ihan tavallinen Windows-päikkäri, vaan lähempänä uutta Windows-versiota (kuten 8 -> 8.1). Jos Microsoft aikoo näitä jatkossa jaella pari kappaletta vuoteen, on sen kehitettävä päivitysprosessia niin, ettei se tee järjestelmään muutoksia, tai unohdettava automaattiset päivitykset.

      Optimaalisessa tapauksessa se ehkä jäisi odottamaan käyttäjän hyväksyntää, jos havaitsisi mahdollisen yhteensopivuusongelman järjestelmässä olevien asetusten/ohjelmien kanssa.

      Poista
    3. Minäkin päivitin viime kesänä seiskan kympiksi. Olin alkuun melko tyytyväinen. Sitten syksyllä, kun tarvitsin stemmojen kirjoistusohjelmaa, huomasin, että äänet pätki. Ja romppuasema ei lukenut levyjä, vaan ilmoitti, että levy on tyhjä.

      Kokeilin kahta muuta käytettyä asemaa ja ostin jopa uuden. Mutta sama tulos. Eivät lukeneet levyjä.

      Kun päivitin piirisarjan ja äänikortin ajurit - tietysssä järjestyksessä - systeemi saattoi toimia. Mutta kun koneen käynnisti uudestaan, seuraavalla kerralla ei enää toiminut. Jotenkin Winukka kaivoi vanhat vuodelta 2006 peräisin olleet ajurit käyttöön.

      Kuherruskuukausi oli mennyt jo ohi, joten seiskaan ei voinut enää palata. Koska minulla on omat tiedostot eri levyllä ja käyttis ja ohjelmat ssd-levyllä, tein radikaalin ratkaisun, tyhjensin levyn ja asensin seiskan uudstaan puhtaasti.

      En ihan vielä uskalla päivittää uudestaan kympiksi, vaikka Windows siitä vähän väliä muistuttaa. Jos joskus uteliaisuus valtaa mielen, asennan sen puhtaasti eri levylle ja testailen sillä. Jos menen hairahtumaan päivittämään seiskaa, teen siitä ensin imagen.

      Poista
  4. Kaikkein hersyvän hauskin oli kaksi piratebayn (mirror) linkkiä jotka oli edge-selaimen suosikeissa. Ne olivat mystisesti kadonneet 1511 päivityksen yhteydessä. Muut suosikit oli tallella :) Siinä jos missä on jo aika rimaa hipoen, jos alkavat puuttua jo asiakkaiden selaimen suosikkeihinkin...

    VastaaPoista
  5. Mulla Win10-päivitys posti Lavasoftin virustorjunnan.
    Kiitos paljon...

    VastaaPoista
  6. Kyseessä ns. "Treshold 2"-päivitys (kryptinen nimi!), joka on jaeltu kaikille marras-joulukuun aikana. Sen mukana on tullut jotain uusia ominaisuuksia, mutta mikään niistä ei pistä silmään ellei tiedä mistä etsiä: Skype-integrointi, värilliset otsikkopalkit, mainoksia Start-ikkunassa (!?), kadonneen PC:n jäljitys älypuhelimen tapaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjaimellisesti "Treshold 2" on "Kynnys 2", kai nimestä voi jotain päätellä lankeamatta sen enempää tinahattuiluun. Windows 10 kehitysnimihän oli pelkkä "Treshold".

      Monelta ilmeisesti meni ohi tai jäi muuten ymmärtämättä, että kymppiin siirtyessään tavalla tai toisella tuotteen kerta-lisenssoinssista siirryttiin tuotteen tilausmalliin, joka on voimassa toistaiseksi -- niin kauan kuin molemmat osapuolet hyväksyvät ehdot, ei siis kun molemmat _yhteisesti_ hyväksyvät!

      Siiten sopimusehdot mahdollistavat toimittajan muuttaa ehtoja isensä kanllata a) joustavammin ja myös b) yksipuolisesti. Käyttäjä hyväksyy ehdot jatkamalla käyttöä ja jos ei hyväksy lisenssi ei ole enää voimassa eikä sopimukseton tila mahdollista esim. päivitysten saantia.

      Em. tarkoittaa käytännössä sitä, että koneen käyttäjä edelleenkin omistaa tietokoneen, mutta ei enää käyttöjärjestelmän kopiota(kaan) vaan on siinä koneesssa pyörivän käyttöjärjestelmän omistajan palvelun käyttäjä, eräänlainen vuokralainen fyysisesti omassa koneessaan.

      Eihän käyttäjä tähänkään asti ole kuin lisenssoinut käyttöjärjestelmän käyttöönsä ja omistanut vain käyttöjärjestelmä kopion, mutta nyt ei enää siis sitäkään.

      Microsoft voi em. järjestelyn seurauksena laittaa lehtitermejä käyttäen laittaa etusivun uusiksi, vaihtaa leiskaa ja formaattia kun aina kun se sille sopii ja käyttäjäjillä on toki mahdollisuus purnata -- mutta ei juuri muuta, samalla tavalla kun purnata lehtitaloille vastaavista muutoksista. Et saa lehteäsi broadsheettinä enää vaikka kuinka haluaisit kun lehtitalo ei sitä toimita. Lopeta tilaus jos et pidä formaatista tai tyydy tabloidiin, siinä vaihtoehdot.

      Yllä olevat esimerkit lehtiformaatteihin eivät edusta omia mieltymyksiäni, kunhan käytin niitä nyt tässä vain ehkä paremmin ymmärrettävinä esimerkkeinä mitä käyttöjärjestelmän tai minkä tahansa ohjelmiston (esim Adoben CS:n) muutos tilaaja-malliin käytännössä tarkoittaa.

      Poista
    2. Juu, kyllä tämä oli tiedossa jo kesällä, kun Windows 10 julkistettiin. Ei Microsoft sitä turhaan ilmaisena päivityksenä jakaisi, oma lehmä on ojassa.

      Käyttäjät ovat osoittaneet hyväksyvänsä automaattisesti muuttuvat ja kehittyvät pilvisovellukset (mm. Adobe Creative Cloud). Käyttöjärjestelmän suhteen tilanne on vähän toinen, koska se vaikuttaa myös ajettaviin sovelluksiin. Onneksi on ensi kesään asti aikaa päättää, siirtyäkö ilmaiseksi Windows 10:een vai pysyäkö vanhemmassa.

      Poista
    3. Vanhempaan päivittäminen taitaa olla tulkinnan varainen kysymys, nimittäin muistaakseni mainostettiin, että 7 - 8.1 tarjotaan päivitystä 10:n ensi kesään asti. Tämä on siis ylöspäin päivittämisestä annettu lupaus.

      Toinen asia on sitten se, missä vaiheessa Microsoft katsoo että käyttäjä, jatkaessaan 10:n käyttöä, on hyväksynyt päivityksen uudempaan ja aiemman version lisenssin aktivointia ei enää hyväksytäkään niiden lisenssiavaimien osalta, jotka katsottiin hyväksyneen 10:n päivityksen.

      Asentaahan sen vanhemman toki voi, jos/kun on media, mutta jos sitä ei saa enää aktivoitua niin ...

      Poista
    4. Harmeilta säästyy kun huolehtii seuraavista asioista:

      1. Kaikki sovellukset ovat joko selainsovelluksia, Microsoftin sovelluskaupan sovelluksia tai jotain palvelumuotoisia kuten Adobe Creative Cloud, Spotify jne.

      2. Ensisijaisesti suositaan kaikessa Microsoftin tekniikkaa

      3. Ohjauspaneelista kaikki asetukset oletuksille ja muuttaa asetuksia uuden asetukset työkalun kautta.

      Poista
    5. Petteri Järvinen: "Onneksi on ensi kesään asti aikaa päättää, siirtyäkö ilmaiseksi Windows 10:een vai pysyäkö vanhemmassa."

      Eikös se kannata nyt ottaa jo käyttöön? Sitten kun sen kerran on käyttöön ottanut - voi aina palata takaisin seiskaan ja silti ilmainen käyttöoikeus on tulevaisuudessa mahdollista edelleen käyttää, jos mieli muuttuu. Siis myös kesän jälkeen. Hardware id on jo Microsoftilla tiedossa ja ei mikään pakota yhtäjaksoisesti pitämään kymppiä koneella. Riittää, että se on kerran asentanut. Tämän jälkeen sinulla on sitä konetta ja seiska lisenssiä kohden yksi digitaalinen käyttöoikeus - jonka voi aktivoida vaikka kahden vuoden päästä. Koneelta digitaalista käyttöoikeutta nyt ei joka tapauksessa voi siirtää joten se valinta mihin kaikkiin koneisiin ilmaiskäyttöoikeutta harkitsee - onkin valittava nyt ennen sitä kesää - ja tämähän tapahtuu siten, että koneessa on joko seiska tai kasi Windows (ja lisenssi) ja asentaa edes sen yhden kerran sen kympin siihen koneeseen (ilmaiseksi).

      Poista
    6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    7. Anonyymi: "Toinen asia on sitten se, missä vaiheessa Microsoft katsoo että käyttäjä, jatkaessaan 10:n käyttöä, on hyväksynyt päivityksen uudempaan ja aiemman version lisenssin aktivointia ei enää hyväksytäkään niiden lisenssiavaimien osalta, jotka katsottiin hyväksyneen 10:n päivityksen. "

      Seiskassa tuo asia ainakin on hyvin helppo. Käytä vaikka aktivoinninpoisto-kräkkiä. Kotitalouksissa asiaa kukaan tongi ja niin kauan kun lisenssitarra koneessa on kiinni - sinulla on ihan laillinen seiska. Ei sillä aktivoinnilla asian kanssa merkitystä ole. Siihenhän siis sovelletaan SEN AIKAISIA (seiskan) käyttöehtoja. Ei kympin ehtoja. Toisekseen, en usko, että Microsoft kumoaa seiskan aktivointia. Ei Microsoft ole tehnyt sitä iänikuisen vanhojen XP-lisenssienkään kanssa. Jos löydät jostain ikivanhoja lisenssitarroja vaikka roskiksesta koneen kyljestä - se aktivoituu kyllä. Viimeistään puhelinaktivoinnilla.

      Poista
    8. Et tainnut Markus ymmärtää mitä päivittäminen tarkoittaa. Et kai luule, että voit "syödä kakun ja säästää sen", vai kuinka?

      Kun päivität teet sopimuksen jossa vaihdat olemassa olevan käyttöoikeuden uuteen. Se tarkoittaa, että et siis enää omista käyttöoikeutta tuohon vanhaan versioon.

      Jos asia tuntuu vaikealta mieltää, niin mieti asiaa että kyse on hieman samasta kun autokaupassa annat (ts. myyt) vaihdossa vanhan autosi ja saat (ostat) uuden. Et kai luule, että autokauppias antaa sinun ajella vanhalla enää sen jälkeen kun olet uuden hakenut?

      No windows ei nyt suoranaisesti ole kappaletavaraa aiemmin sen asennusmedia ja käyttöoikeus olivat eräällä tavalla kappaletavaraa. 10:stä lähtien kyseessä on tilaus palvelu samalla tavalla kuin sanomalehti tai vastava.

      On aika naivia olettaa, että sen jälkeen kun Microsoft katsoo että kokeilu- ja siirtymisaika on olemassa sillä vanhalla seiskan, kasin tai kasiykkösen lisenssillä enää saisi asennettua uuteen tai vanhaan koneeseen sitä versiota enää. Käyttäjä on luopunut vanhan version käyttöoikeudesta siirtymällä uuteen versioon.

      Se miten Microsoft tämän siirtymisen käytännössä pakottaa jää sitten nähtäväksi tulevaisuudessa, mutta kun kyse on bisneksestä eikä hyväntekeväisyydestä niin on varsin naivia olettaa että varsin hankalaksi vanhassa versiossa pysyminen ja ennen kaikkea niiden elämä jotka yrittävät lisenssitöntä vanhaa versiota enää jatkossa käyttää.

      Microsoftilla on selkeä halu ja bisnes-intressi* siirtää kaikki tilaajapalveluunsa ja saada mahdollisimman moni siirtymään pois vanhemmista versioista koska ne ovat sen uuden tuotteen pahimpia kilpailijoita ja jossain määrin palvelun kehittämisen hidaste ja/tai jopa este.

      *) windows penetraatio on käytännössä saturoinut markkinan ja keinoja joilla bisnestä kasvattaa on jäljellä kovin vähän, yksi helpoimmista on myydä vanhoille asiakkaille tuote yhä uudestaan ja uudestaan.

      Poista
    9. Jeps... tuo käytetty auto-vertaus on muutoin ihan hyvä, mutta entäs jos oletkin ketjupäivittänyt. Kuten esimerkiksi minä. Minä ostin aikoinaan rahalla joulutarjous Windows 8 pro:n jonka sai päivitysversiona aikanaan 29 euroon jotain. Ostin kaksi lisenssiä. Toinen meni vista busineksen päälle josta sitten tietysti vapautui seiska-lisenssi (tottakai käytin läppärin pohjassa olevan lisenssitarran koodin, enkä jälkeepäin ostettua seiskaa). Noh sitten toisen käytin sen seiska pro:n päälle pöytäkoneeseen. Kumpikaan lisensseistä ei kiutenkaan umpeutunut. Molempiin tuli myöskin kymppitarjous ihan automaattisesti minun pyytämättäni ja nyt on käytössä kymppi pro... Ei se Windows sitä oikeasti tiedä mikä lisenssi pohjalla on ollut, kunhan on aito ollut eikä kräkätty. Puhumattakaan että tietäisi tirintaria tällaisista ketjutuksista? Mistä se sen voisi tietää. Suomen laki on myöskin tiukempi kuin mitä Yhdysvalloissa käytetyt. Suomen laki kieltää nk. sanelusopimukset. Tämän vuoksi suomessa onkin erikoiskäytäntönä, että puhelinaktivointi toimii aina. Pääasia on se, että lisenssi on kerrallaan käytössä aina yhdessä koneessa. Muulla ei ole merkitystä. Suomessa siis. Yhdysvalloissa lisenssit kyllä umpeutuukin.

      Poista
    10. Ei sillä ole väliä missä koneissa ja mitä aiempia versioita sulla on ollut ja moneessako koneessa ts. historialla ei ole merkitystä.

      Mutta seuraavilla asioilla on merkitystä:

      1) Aiemmat lisenssit olivat kertaluonteisia, kympistä lähtien kyse on palvelusta. Ero on siinä, että nyt et enää saa päättää itse kaikista asioista itse mitä koneellasi olevalla käyttöjärjestelmällä voit tehdä vaan palvelun tuottaja, tehtyyn sopimukseen perustuen, voi tehdä valintoja ja estää teknisesti heidän palvelunsa käytön heidän kannaltansa sopimattomalla tavalla tai sopimattomaan tarkoitukseen.

      2) Aiemmista päivittettäviä kymppiin ovat 7-8.1, ja kun ne on päivitetty niin hyvin suurella todennäköisyydellä Microsoft estää näillä päivitetyillä aktivointi-avaimilla minkään muun kuin 10:n käytön jatkossa ja vieläpä vain siinä raudassa missä em. lisenssi ja siihen sidottu aktivointiavain oli syötetty.

      3) Seiskasta, vai oliko se jo Vistastakin lähtien aktivointi on tehty verkossa ts. koneen raudan kokoonpanosta on laskettu tiiviste-joukko ja nämä on Microsoftilla tietokannassa, yhdistettynä aktivointi-avaimeen ja näiden perusteella sitten aktivointi hyväksytään n-kertaa, kuitenkin niin että aiemmin aktivoitu kokoonpano poistetaan hyväksytysti aktiovoitujen joukosta jos aktivointi tehdään toisessa laitteessa myöhemmin.

      4) Jos kone muuttuu riittävästi ts. aktivointi on tehtävä uusiksi ja tähän on ollut oma käytäntönsä 7-8.1 versioilla, 10:n jälkeen on nyt uudet säännöt.

      5) Kun aktivoit 10:n aiemmalla 7-8.1 versiolla, niin Microsoft sallii tietysti nyt vielä siirtymäajan ollessa vielä käynnissä, että voit päivityksen jälkeen vielä ainakin jonkin aikaa asentaa kumman tahansa esim. 7:n ja 10:n samaan rautaan vaikka vuoron perään.

      6) Mutta kun siirtymäaika sitten on ohi, niin vain jompikumpi, ilmeisesti se käyttis jonka viimeksi olet aktivoinut ko. avaimella jää käyttöön, sitä vanhempaa (7) ei enää hyvin todennäköisesti voi asentaa sillä jos 10:n rekisteröit viimeksi. Jos taas käytit välillä 10:iä ja asensit sitten 7:n joko siihen samaan rautaan tai johonkin toiseen sillä samalla avaimella, niin 10:n aktivointi poistetaan kannasta.

      Käytännössä kone voidaan laittaa ja varmasti onkin laitettu tarkastamaan aktivoinnin status verkosta määrävälein. Oletan, että käytäntö on saman kaltainen kuin jo 7:n Enterprise versiossa käytettävän KMS palvelimen kanssa. Enterprise koneiden pitää saada määrävälein vahvistus (digitaalinen allekirjoitus) että lisenssi on vielä voimassa tai ohjelmisto / käyttis menee aktivoimaton tilaan ja sen saa takaisin käytettäväksi vain tekemällä aktivoinnin. (Kräkit on parasta unohtaa jos aiot pitää järjestelmän edes jotenkin turvallisena, saada päivityksiä särkemättä konetta jne.)

      Kyseessä on siis auton vaihtotarjous: Vaihda autosi uuteen malliin ja ota uusi kokeiltavaksi, saat pitää sen jos pidät siitä, jos et voit palata vanhaan koslasi Jos taas kuvittelit, että sulle jää molemmat autot tai että saat myytyä/puljattua sen vanhan vaikka vaimolle niin yllätyt kun tarjous ei enää ole voimassa, olet tehnyt sopimuksen ja siihen perustuen sulla on vain jompikumpi, ei molempia -- auton valmista kyllä pitää huolen ettei sulle jää molempia :)

      Vaikka Suomessa ja EU:ssa kuluttajan suoja onkin varsin paljon vahvempi, kuin jenkeissä niin en silti epäile yhtään etteikö Microsoftin johto ole käynyt lakiosaston kanssa lävitse riskejä joita sisältyy bisnesmallin muutokseen sekä myös varautunut niihin. Voi olla että siellä on valmiina useista eri etenemismalleja ja aikatauluja riippuen siitä miten markkina kehittyy ja aiemmista versioista päivitetään.

      Siitä olisin kuitenkin melko varma, kuten jo aiemmin totesin, että koska kyse on bisneksestä eikä hyväntekemisestä, niin tuskin Microsoft on niin nössö ettei se osaisi pitää puoliaan (tehdä rahaa omistajilleen) ja varmistaa em. kuvattujen asioden sujumista bisneksen kannalta parhain päin heille itselleen.

      Poista
  7. Onneksi on olemassa käyttöjärjestelmiä joissa ei poistella "vääränlaisia" selaimen bookmarkkeja sekä itse asennetut ohjelmat pysyvät koneella kunnes ne itse poistaa. En ole käyttänyt microsoftin tuotteita moneen vuoteen eikä ole yhtään ikävä kun lukee näitä kommentteja tästä uusimmasta katastrofista.

    Kokeilkaas seuraavaa: luokaa tekstitiedosto työpöydälle jossa on linkkejä vaikka tuonne piratebayhin ja katsokaa katoaako se vai muokataanko sitä seuraavan päivityksen yhteydessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Kokeilkaas seuraavaa: luokaa tekstitiedosto työpöydälle jossa on linkkejä vaikka tuonne piratebayhin ja katsokaa katoaako se vai muokataanko sitä seuraavan päivityksen yhteydessä"


      Hauskaa ajatella että PC:n omistaja, siis ennen puhuttiin että (henkilökohtaisen tietokoneen) omistaja olisi kirjoittamassa koneellaan vaikka jotakin dekkaria ja seuraavien Mikkihiiripäivityksien jäljiltä Microsoft Comp. muokkaisi ominpäin ja salaa valmisteilla olevan kirjan juonta ja tapahtumia :-)


      Ennenkuin kirjasi on edes valmis siitä on myyty lukuisia versioita ympäri maailmaa.


      Eipä tarvitse hirveästi ihmetellä että asiat on miten on.

      Tästä aukeaa kieltämättä aika villejä visioita, ja kaikkein hulluinta on että tapahtuu mitä hyvänsä niin mitään et voi etkä mitään pysty todistamaan. Ja vaikka voisitkin todistaa niin so what!


      Kammottaa ajatella mitä kaikkea yritysten ja yhteisöjen sopimusasioista vuotaa Mikkihiirisoftan kautta kilpaileville yrityksille.


      Jos ja kun on PC:n omistajilla on koneellaan se Mikkihiireltä lainattu tunkki niin jokainen arvaa minne sen voi tunkea.




      Petteriltä olisi kiva saada vinkkejä tietoturvallisen käyttöjärjestelmän tekemisestä.

      Poista
    2. Windows 10 ei ole PC-käyttöjärjestelmä.

      Poista
  8. Mulle oli yllätys että Petteri Järvinen käyttää edelleen Windowsia? Vai onko tämä joku "kakkoskone" / testikone, toivottavasti. Olen pitänyt Petteriä järki-ihmisenä :)

    VastaaPoista
  9. Vika on tuolin ja näppäimistön välissä.

    Windows ilmoittaa päivityksen yhteydessä mitkä ohjelmat poistetaan.

    https://www.microsoft.com/fi-fi/windows/windows-10-specifications

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo teksti liittyy Windows 10:n perusversioon, ei päivitykseen Windows 10:n sisällä.

      Poista
  10. Vaihdoin käyttöjärjestelmän Win10:stä Ubuntu MATEeen, enkä kadu. Nykyiset Linuxit toimivat hyvin niin läppäreillä kuin pöytäkoneillakin, ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja suuri osa Windows-ohjelmista toimii Wine:n avulla. Miksipä siis pitäisi enää roikottaa vanhoja Windows-versioita viimeiseen päivitykseen saakka, kun voi nyt jo vaihtaa parempaan?

    VastaaPoista
  11. Todella törkeää, mutta Iltasanomien tästä postauksesta tekemän uutisen kommenttilaariin sadelleet neuvot Linuxiin siirtymisestä ovat ylireagointia. Itse haluan esim. käyttää ohjelmia, joita ei ole saatavilla kuin Windowsille – jos joku on sitä mieltä, että minun pitäisi luopua niistä paetakseni Microsoftin nk. ”ylimielisyyttä”, niin vika on hänessä ja hänen naiiveissa yrityksen ihmisenkaltaistamisissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huolehdi myös siitä, että ne sovellukset ovat saatavilla Windows 10:lle.

      Eli joko toimivat selaimella, ovat Microsoftin sovelluskaupassa tai sitten ne ovat jotain palveluja kuten vaikka World of Tanks, Spotify, MS Office 365 jne.

      Vanhat ohjelmat kannattaa hävittää ennen Windows 10:n siirtymistä. Voi sitten hankkia uudet korvaavat palvelut, ladata uudet sovelluskaupasta, tehdä itse tai vaikka teettää.

      Tietystikään Windows 10:llä ei tarvitse voida tehdä kaikkea mahdollista mutta sitä varten on markkinatalous ja valinnanvaraa.

      Poista
  12. Päivityksen jälkeen Windows 10 nopeutui huomattavasti pari vuotta sitten 3500 maksaneella läppärillä joka ennen tätä viimeisintä päivitystä toimi kuin tehoton netbook. Päivitys poisti kuitenkin virran (ja näin myös koneen tehojen) hallinnan apuohjelman enkä saa enää näytönohjainta auttamaan laskennassa. Huonompi homma siis...

    Windows 10 hidastelu johti jo pari kuukautta sitten Ubuntuun siirtymiseen. Ei tarvinnut edes etsiä vaihtoehtoisia IDE:ja kun samat löytyivät Ubuntullekin. Tiesinä tämän toki jo ennalta.

    Nyt valtaosa projekteistani on Ubuntulla joka vaikuttaa jonkin verran nopeammalta kuin Windows 10 (päivityksen jälkeen) samoissa tehtävissä. Vielä on kuitenkin yksi ohjelma, jota ei Ubuntulle saa enkä aio viritellä WINEä tai VirtualBoxia niiden takia. Minun on siis käytettävä Windows 10:ntä vielä joihinkin työvaiheisiin (onneksi ei useasti). Ainakin yksi uupuvista ohjelmista julkaistaan Ubuntulle (tai yleisemmin gnu/linux käyttöjärjestelmille) ensi vuoden puolella.


    Lyhyesti

    Uusin Windows 10 päivitys sai koneen toimimaan joiltakin osin nopeammin, mutta poisti mahdollisuuden näytönohjaimen laskentatehoihin käsiksi pääsyn. Ubuntussa käyttö on nopeampaa, käyttämäni IDEt löytyvät JA saan käyttöön myös näytönohjaimen käyttöön laskennassa. Vain muutama ohjelma (joita en saa Linuxille ilman virittelyjä - enkä aio ryhtyä mihinkään virittelyyn) pitää minua Windows 10 käyttäjänä.

    Kun jossakin vaiheessa hankin uuden tietokoneen, aion ainakin yrittää neuvotella Windows lisenssin tietokoneen hinnasta pois.

    Päivityksen ansiosta siirtyminen täysipäiväiseen Ubuntun käyttöön on nyt lähempänä (vaikka kirjoitankin tätä viestiä nyt Windows 10:llä).

    VastaaPoista
  13. Meilläkin kävi näin: Koneella pyöri ihan hyvin seiska prof. Sitten rupesi koneelle tulemaan mainoksia, joissa rohkaistiin siirtymään kymppiin. Jossain vaiheessa asentui oikealle alas kuvake, josta klikkaamalla olisi saanut kympin asennuksen alkamaan. Siihen en koskenut ja mainokset klikkailin pois. Sitten ilmestyi lopulta puolen ruudun kokoinen ilmoitus, jossa sai valita kympin asennuksen heti tai myöhemmin. Ruutua ei saanut edes pistetyksi kiinni. Seuraavana aamuna oli seiska poissa koneelta ja kymppi tilalla. Nyt on tämä raivostuttava tilanne, jossa koneeni hallinta on siirtynyt jonkun muun käsiin. Enkä ole edes perehtynyt näihin tietokonejuttuihin, tavallinen käyttäjä vain.
    Te jotka tiedätte:
    Mistä löytyy ohjeet, miten voi palauttaa seiskan? Se mahdollisuus mainittiin jossain viestissä. Tai miten asentaa joku Ubuntu, että pääsee eroon tästä IsoVeli-tietää, osaa, hallitsee,päättää jne-syndroomasta?
    Kiitos!

    VastaaPoista
  14. Windows 7 & 8.1 Pro versioihin on julkaistu päivitys yrityskäyttöön. Windows 10:n tyrkytys estetään uudella ryhmäkäytäntöasetuksella.

    MS:n KB3050265 artikkelissa on ohjeet eston käytöstä.

    VastaaPoista
  15. Itse olen tuskaillut kahden W10 päivityksen kanssa: uusi lumia 950 soppa on aivan uskomaton, 599 euroa ei voisi huonompaan tarkoitukseen käyttää. Hinnalla saisi 3 hyvähköä android tablettia tai 6 parempaa android puhelinta.

    Toinen, kauemmin kestänyt ongelma on ollut w8.1 --> w10 päivityksen epäonnistuminen läppärillä. Ei vaan onnistu livenä, antaa jonkun yleisen virhekoodin josta kukaan ei osaa sanoa mitään. USB tikulta yritettäessä päivitys kaatuu siihen että W ei tiedä onko tarpeeksi tilaa levyllä(on!). Edellisen lukemisen jälkeen kuulostaa siltä että ongelma on ratkaistu,en enää yritäkään päivittää. Ja w8.1 on käytössä Ubuntun rinnalla joten windows käyttöä on lähinnä vain silloin kun tarvitsee tulostaa yms joten 8.1 riittää siihen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu... kun katsoin lumia 950 speksejä ja sitten hintaa niin ihmettelin aika tavalla - mitä oikein ovat ajatelleet. Muovinen rämpylä missä ei ole mitään erikoista, mitä ei kilpailijoilla olisi ollut jo vuosi sitten maksaa noin tolkuttomasti. Jotenkin tulee jopa olo, että haluavat ajaa matkapuhelinbisneksensä alas. Samaan aikaan on valtavat panostukset Microsoftilla android ja ios leiriin. Sääli vain. Windows Phone 8.1 on ihan mukiinmenevä ja toimiva käyttis. Tietoturva on parempi kuin kilpailijoissa. Ainakin bisneskäyttöön tarvittavat softat on. Jotenkin pelottaa ajatus seuraavasta leiristä mutta tuskin on kuitenkaan enää lumia (ja siten Windows 10). Lumia 930 palvelkoot niin kauan kun henkeä laitteessa riittää. Tämän jälkeen onkin sitten mielenkiintoista mihin leiriin sitä vaihtaa. Lumia 950 tuolla hinnalla se ei kyllä ole. Ei ole tuon rahan värtti. Vielä pöyristyttävämmäksi asian tosiaan tekee, että ovat laittaneet pahasti keskeneräisen tuotteen markkinoille. Windows 10 puhelimissa on vielä ilmeisesti pahasti torso.

      Poista
  16. Jep mulla on kanssa läppärissä windows 10 käyttis ja sit se rupes viikonloppuna päivittämään itteensä ja nyt sitten kone herjaa "AMD Catalyst jotain että tietoja ei löydy tai jotain " mikä oli tosa tekstissäkin mainittu. Kyl tää windows 10 käyttis on perseestä!!!

    VastaaPoista
  17. Tänään poistui yritykseni tietokoneista päivityksen mukana F-Securen Client security ohjelmisto. Voi halleluja mitä meininkiä. Tämä oli se päivä mitä en heti olisi uskonut tapahtuvan: tästä lähtien kaikkiin uusiin koneisiin tulee joko OS X tai Linux. R.I.P Microsoft Windows Family

    VastaaPoista
  18. Nyt on Linux käyttöjärjestelmällä iskun paikka ja tekisivät käytön helpoksi. Kun kaikki kehittäjät puhaltaisivat yhteen hiilen, windows olisi historiaa.

    VastaaPoista
  19. Jos koneen on kerran päivittänyt kymppiin ja sitten palaa vanhempaan, niin tietääkseni se vuoden sääntö ei enää päde, koska koneella on jo kympin sarjanumero.

    VastaaPoista
  20. Windowsin ongelmista pääset eroon asentamalla Linuxin.

    Jakeluja on t-o-d-e-l-l-a paljon, löydät takuulla mieleisesi.

    Ubuntua suosittelen siksi, että ongelmatilanteissa siihen löydät ohjeita.(esimerkiksi järjestelmäasetukset ikkunastani puuttui yhtäkkiä valikoita, Googlen.. korjaan DuckDuckGo.comin kautta löytyi ratkaisu: asenna terminaalista(komentorivistä) paketti ubuntu-desktop(sudo apt-get install ubuntu-desktop) )


    Pelaajille Windows on melkeinpä ainoa vaihtoehto, massiivisen kokoluokan pelejä kun ei liiemmin linuxille saa. Jospa Vulkan( https://en.wikipedia.org/wiki/Vulkan_(API) )-projekti edesauttaisi tätä?

    Lyhyesti: Windowsista helvettiin ja linuxiin niin tälläistä ongelmaa ei ole.

    VastaaPoista
  21. Kiitokset Petteri Järviselle, että nosti julkisuuteen Microsoftin varsin epäasiallisen toimintapolitiikan! Törkeyden huippuna pidän edelläolevissa viesteissä olevaa mainintaa siitä, että F-Securen tuotteetkin jo rupeavat häipymään koneelta. Tässä taidetaan mennä jo rikosoikeudellisen rajan väärällä puolella. Eroon koko Windows-maailmasta niin pitkälle kuin se on mahdollista! Mistä mahtaa löytyä pysyvä foorumi, jossa näitä asioita pähkäillään?

    VastaaPoista
  22. Kaksi kertaa olen asentanut omaan koneeseen Windows 10 ja aiheutti paljon sekannusta, oikeastaan mikään ei enää toiminut ilman jonkinlaista näperrystä. Onneksi sen saa peruttua ja palasin Windows 8.2. En asenna sitä enää ja litoin estot, ettei tyrkytä sitä. Toisessa koneessani on ja pysyykin Windows 7.

    VastaaPoista
  23. Sain palautetta erään näkövammaisen avustajalta. Windows 10 -päivitys oli poistanut käytöstä peräti 77 ohjelmaa ja tiedostoa, näiden joukossa mm. Lenovon omat apuohjelmat, näkövammaisen apuohjelmat, Pandan tietoturva sekä Popcorn time -piraattiohjelma (!). Ne oli siirretty erilliseen kansioon työpöydälle. Kirjoittajan mukaan palautustakaan ei voinut tehdä, koska palautuspisteen luominen ei ollut Windows 10:ssä oletuksena päällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Popcorn timen poistaminen viittaa juuri siihen käytökseen, minkä arvelin tuolla ylempänä kirjoituksessani olevan odotettavissa. Windows 10 on palvelu. Microsoft katsoo nyt että sillä on valtuudet yrittää estää ja poistaa palvelusta heidän kannaltaan ei toivottu käyttö.

      (Anonyymi23.12.2015 klo 21.29.00)
      Ero on siinä, että nyt et enää saa päättää itse kaikista asioista itse mitä koneellasi olevalla käyttöjärjestelmällä voit tehdä vaan palvelun tuottaja, tehtyyn sopimukseen perustuen, voi tehdä valintoja ja estää teknisesti heidän palvelunsa käytön heidän kannaltansa sopimattomalla tavalla tai sopimattomaan tarkoitukseen.

      Olettaisin kuitenkin, että todelliset bisnesmallin muutoksen vaikutukset tullaan näkemään vasta kun koko siirtymäaika on ohi, mahdollisimman moni on saatu siirtymään ja palaaminen vanhempaan versioon ei ole enää sallittua tai muuten käytännössä teknisesti mahdotonta (ts. liian työlästä, data elänyt jne).

      Kovinkaan moni päivityksen tehnyt tuskin ajattelee asiasta muuta kuin, että hyvä sain päivityksen tehtyä, ihmettelee vielä päivityksen mukanaan tuomia uusia yksityiskohtia ja odottaa tilanteen jatkuvan ennallaan käytännössä samanlaisena vuosia eteenpäin. Oivaltamatta jää kuitenkin, että Microsoftilla oli ketunhäntä kainalossa kun se antoi "ilmaiseksi" päivityksen.

      No aika näyttää miten käy. Kun kyse on bisneksestä hyvin suurella todennäköisyydellä Microsoftilla oli hyvä syy "ostaa" vanhemmat Windowsit pois markkinoilta, eikä syy ollut pelkästään se että vanhat Windowsit ovat olleet jo vuosia uuden Windowsin pahin kilpailija ja hidastaneet sen leviämistä.

      Takana on paljon muutakin, halu muuttaa tuotetta markkinoilla jo yksistään siitä syystä, että kun PC-markkina on heidän osaltaan käytännössä saturoitunut, niin bisnestä on hyvin vaikea kasvattaa entisellä mallilla, jossa kerran myytyä tuotetta on vaikea saada pois markkinoilta vaikeuttamasta uusien tuotteiden myyntiä. Palvelumallissa tuota ongelmaa ei ole. Eikä vendor-lock ole käytännössä yhtään sen vähemmän tehokas.

      Poista
  24. Lukasin näitä W10 palveluehtoja mutta en löytänyt mainintaa esim nas purkin sisällöstä,eli ulottuuko w10 oikeudet jakaa ja muokata sisältöjä myös nas purkin/ulkoisen kiintolevyn sisältöön? Entä jos käy duunin verkossa,kaikki avatut työt jaossa microsoftin yhteistyökumppaneille eli kilpailijoille..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poistojen pitäisi rajoittua vain asennettuihin ohjelmiin, ei dataan. Ulkoisella levyllä ei ole asennettuja ohjelmia.

      Poista
  25. Win 8.1 päivitti itsensä väkisin Win10:iin pari tuntia. En hyväksynyt ehtoja joten palautti takaisin noin puolessa tunnissa. Olin mielestäni blokannut Win10 päivitysehdotukset aina. Sain armonaikaa seuraavalle päivitykselle 13.3. klo.23:00 saakka. Olen lukenut kirjoituksia miten estää Win10 mutta en ole törmännyt vielä yhteenkään järkevään konstiin mitä tällainen tavis voisi tehdä. Tein palautuspisteen varmuuden vuoksi tälle päivälle. Mulle sanottiin että olen ehkä vahingossa jättänyt jonkun ruksin jonnekin mutta en tiedä enää mikä on totuus. Onko mitään järkevää ja yksinkertaista tapaa estää Win10 ja samalla pitää Win 8.1 päivityskunnossa. Ubuntu on toisessa koneessa ja en halua sitä ratkaisua tälle koneelle.

    VastaaPoista
  26. Kirjoitin kirjoituksen 12.3.2016 tuossa ylhäällä. Löysin netistä niin vähän järkeviä neuvoja että otin eilen Win10 päivityksen vastaan. Kolme ohjelmaa se poisti lupaa kysymättä mutta mitään niistä en käyttänyt. Muuten toimi ihan hyvin. Kai tuohon ottuu. Eipä se Win 8.1. mikään ihanne käyttis ollut. Yksi keino olisi ollut piilottaa 1 tai muutama Windowsin päivitys mutta kohta tämä Win10 tulee duunipaikallekin. Katsellaan nyt 30 päivää kun on katumusaikaa.

    VastaaPoista
  27. Näin it ammattilaisena koen tilanteen surkuhupaisana ja koen sääliä normikäyttäjiä kohtaan, heikoilla ovat ms:ia vastaan.. Mielenkiinnolla odotan Serveriversion päivitysfarsseja konesaleissamme. Kotona on W7, W10 sekä Server 2012R2 Windows koneet ja noista viimeinen kyllä paras käyttis työpöytäkäyttöönkin. W10 koneella en tärkeitä asioita hoida enkä säilö.

    VastaaPoista
  28. Tässä ketjussa saa viimein lukea kritiikkiäkin win10:stä ja etenkin sen tulevaisuudesta. Tosin se ei merkitse mitään, sillä ilmeisesti Microsoft on päättänyt, että joko päivität 10:iin nyt (puoli)vapaaehtoisesti ja ilmaiseksi tai myöhemmin maksulla ja pakolla. Kymppi on siis otettava ennemmin tai myöhemmin.

    Minulla on vanha kone, siinä on ollut vista, xp ja nyt 7. Erityisesti vista tuntuu kummittelevan vieläkin joissakin toiminnoissa, vaikka olen asentanut xp:n levyltä täysasennuksena, siihen 7:n päälle ja sen uudelleen täysasennuksena. Valitettavasti sain jossakin vaiheessa viruksen koneelle, joka pääsi sotkemaan järjestelmää paljon ennen kuin huomasin sen. Nyt se on poissa ja win7 korjattu, mutta se kaipaisi täysasennusta, jotta jäljellä olevat pikkuvirheet häviäisivät. Itse olen sitä mieltä, että pitäisi tehdä ensin win7:n täysasennus, sp1 ja päivitykset ja sitten vasta päivittää win 10. En päivittäisi 10:ä, mutta nähtävästi se on tehtävä.

    Koska minulla on ollut windowsin asennuspalvelussa päällä vaihtoehto "anna minun valita ja ladata päivitykset", niin windows ei ole päivittänyt ohjaimia ollenkaan. Aluksi kyllä oli automaattinen päivitys, mutta kun päivitykset sotkivat konetta, niin vaihdoin systeemiä. Ohjainten versioista päätellen ei windows ole ikinä päivittänyt ohjaimiani. Muutamia ohjaimia olen päivittänyt koneen valmistajan kautta. Nyt ne pitäisi päivittää käsin ennen 10:n asennusta.

    Koneen valmistajan tukikin on päättynyt, päättyi ilmeisesti pari kuukautta sitten, kun sieltä pyydetään ilmoittamaan koneen sarjanumerot, niin eipä kelpaa. Heillä ei ole sellaisia tuotteita, kuulemma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. (Jatkuu)
      Jos asennan täysasennuksella 10:n, niin sitä ei voi peruuttaa, vaikka koneisto hajoaisi. Täysasennus on tehtävä, mutta 7:kaakaan ei voi ilmeisesti enää asentaa uudelleen, niin että menettää oikeuden asentaa 10 ilmaiseksi.

      Laitteeni ovat toimivia. Miten käynee sitten, kun tulee korjauspäivitys elokuussa ja muita päivityksiä jatkossa? Toimiiko 10 sitten myöhemmin, vaikka se toimisikin nyt?

      7:aa päivitetään vuoteen 2020, 10:ä vuoteen 2023 saakka. Ei kovin iso ero. Windows ilmeisesti ajaa toimintojaan ja palvelujaan pilveen, mistä sitten maksua vastaan saisi oikeuden käyttää vaikkapa tulostusta. En pidä automatiikasta, sillä nytkin valkkaan päivityksiä, niin että joskus asennan ne yksitellen. Silläkin tavoin olen välttynyt yllätyksiltä. Eikä Windows-päivitykset tosiaankaan ole mitään ruusuja. Kerrankin tuli päivitys, jotta windows asensi 1,5 päivää. Sitten se ilmoitti, että asennuksessa tapahtui virhe ja alkoi peruuttaa asennusta. Kesti 1,5 päivää. Kolme päivää olin kylmän rauhallinen ja katsoin, mitä tapahtuu. Lopulta kaikki päättyi hyvin, ja myöhemmin kyseinen päivitys päätyi koneellekin. Mutta. Jos päivityksiin ei saa puuttua, niin se on huono juttu, varmaan myös uudemmalle koneellekin.

      Win 7 olikin liian hyvää ollakseen kauan käytössä. Olen ollut tosi tyytyväinen järjestelmään. En ala vaihtamaan konettani ja oheislaitteitani, siksi että Windowsin järjestelmät eivät toimi. Muistia kyllä on, sillä ostin koneeni aikanaan pelikoneeksi. Toisekseen, työttömänä on vaikea lähteä uusimaan laitteita, varsinkin kun on tullut ostaneeksi hyvän koneen aikanaan. Niin että kai sitä mennään sitten Matteuksen evankeliumin mukaan, että "sillä jolla on, sille enemmän annetaan ja sillä jolla ei ole mitään, otetaan loputkin pois".

      Win 10 ei ole asentunut minulle automaattisesti, kun on vaihtoehto "anna minun valita ...". Se odottaa kyllä palvelussa ja lipun kuvakin näkyy oikealla alhaalla. Sen mukaan koneeni on sopiva päivitykseen. Varmasti on, muttei ihan. Ensin pitäisi fiksata ja sitten vasta ja sittenkin voi jymähtää, kun uusia päivityksiä tulee.

      Muuten, minulla on koneellani ajurinpäivitysohjelma, mutta se ei etsi mitään ajurienpäivityksiä. Kerran pulpahti ponnahdusilmoitus, että "tietokantasi ovat vanhentuneet", tarkoitti siis varmaankin ohjaimia, mutta ei vaan etsi ja tarjoa päivitettäväksi. Windowsin asennusta en voi laittaa nyt automaattiseksi, sillä silloin iskee 10.

      No, onhan tässä 10 pv vielä aikaa ihmetellä ja toimia.

      Poista