torstai 21. tammikuuta 2016

Suomen vihatuin nettiyhteys on junassa

VR on tarjonnut junissaan ilmaista wlan-yhteyttä jo muutaman vuoden ajan. Ilmaisuudesta huolimatta yhteys lienee Suomen vihatuin. Nettipalstoilla ihmiset purkavat turhautumistaan junien netin pätkimiseen ja yhteyksien hitauteen. Jokin aika sitten eräs turhautunut, televisiostakin tuttu professori antoi Facebookissa suorat sanat tällaiselle "palvelulle".

Netin järjestäminen junaan on vaikeaa, koska raiteet kulkevat usein kaukana asutuksesta ja maanteistä, ja operaattorien pitäisi rakentaa tukiasemat erityisesti junakäyttöä varten. Lisäksi tukiaseman ohittava juna aiheuttaa lyhyen kulutuspiikin, jolloin tukiaseman hyötysuhde jää alhaiseksi ja yhteyksien nopeus vaihtelee suuresti.

Omien kokemusten valossa näyttää siltä, että mitä pidempi juna, sitä huonommat yhteydet. Pitkässä junassa on enemmän käyttäjiä ja kaikki jakavat saman kaistan. Asemilla ja taajamissa netti toimii oikein hyvin, maaseudulla välillä ei lainkaan.

Turun-juna lienee helpoin tapaus. Raiteet kulkevat suurimman osan ajasta teiden lähellä ja vuoroväli on niin tiheä, että junat ovat lyhyitä.

Testasin asiaa joulukuun puolivälissä. Kirkkonummelta lähdön jälkeen yhteys toimi suorastaan mainiosti:
Kirkkonummen jälkeen.
Karjaalle tultaessa ping oli jo kasvanut, mutta nopeus säilyi hyvänä:
Karjaalle tultaessa.
Paluumatkalla Turun ja Salon välillä nopeus oli huonoimmillaan:
Turun ja Salon puolivälissä hidastelee.
Turun ja Salon välille osui täydellinen katkokohta:
Poikki.
Karjaan jälkeen nopeudet olivat taas mainioita, mutta 300 millisekunnin ping hidastaa yhteyden muodostumista:
Karjaan jälkeen.
Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Ainakin sen, että yhteysnopeudet vaihtelevat suuresti matkan aikana ja muista käyttäjistä riippuen. Upload-nopeus on lähes kaikissa mittauksissa suurempi kuin download-nopeus, mikä kertoo matkustajien käyttävän yhteyttä lähinnä surffaukseen ja sähköpostien hakemiseen. Tiedostojen synkronoinnin omasta koneesta ulospäin pitäisi käydä sujuvasti, mikä lämmittää etätyöntekijän mieltä. Ainakin rantaradalla nettiyhteys toimii vähintään kohtuullisesti, eikä edes maksa mitään.

2 kommenttia:

 1. @Petteri

  Kyllä se tarjottu verkkoyhteys maksaa, mutta sen hinta on mukana lipun hinnassa. Ei VR eikä kukaan muukaan vastaavaa yhteyttä saa ilmaiseksi, joten jostakin kustannukset on katettava.

  Joten "eikä edes maksa mitään" kannattaisi muotoilla mielummin: eikä tarvitse maksaa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en käytä junia, koska Onnibussilla pääsee Helsinkiin eurolla alimmillaan ja nettiäkään en bussissa käytä, kun on puhelimessa netti. Paljon nopeampi kuin bussin jaettu. Eikä varmasti ole estoja esim. P2P:lle.

   Poista