Asus Transformer Pad TF701 on hybridilaite, jossa näppäimistön ja näytön voi erottaa toisistaan. Pelkkä näyttö toimii tablet-koneena. Käyttöjärjestelmänä on Android 4.3, joten laite on kuin Androidilla toimiva läppäri.
|
Melkein kuin Android-läppäri. |
Kuoret ovat tavanomaisia, ulkonäkö jopa hieman vanhahtava pyöreine reunoineen. Sisällä on kuitenkin kiinnostavaa tekniikkaa.
Laitteen kokonaispaino on 1,12 kiloa, mikä jakautuu lähes täsmälleen puoliksi näytön ja näppäimistön välillä. Koska laite on pienikokoinen, runsaan kilon paino tuntuu odotettua suuremmalta. Molemmissa on omat akkunsa, joten näppäimistöä käytettäessä laite kestää koko työpäivän. Valmistaja lupaa jopa 17 tuntia.
Laite kärsii samasta ongelmasta kuin kaikki muutkin vastaavat laitteet: akun vuoksi näyttöosasta tulee painava, mikä vaikeuttaa sen käyttöä sylissä. Laite kellahtaa helposti eteenpäin. Lisäksi näytön ja näppäimistön kiinnitysmekanismi vaikuttaa löysältä, näyttö heiluu vaikka sarana ei liikukaan. Tärisevässä bussissa näytöltä lukeminen käy hankalaksi.
Näyttö on tavanomaiset 10 tuumaa, mutta tarkkuus huikeat 2560x1600 pikseliä. Värit ovat kirkkaat ja kuvan tarkkuus luonnollisesti loistava. Micro-hdmi-liitännän kautta saadaan jopa 4k-kuva ulkoiselle näytölle. Lisäksi tabletissa on älypuhelimista tuttu Miracast, joten kuvan saa näkymään wlanin kautta älytelevisiossa.
|
Android-työpöytä 2560x1600 pikselillä - wow. |
Asus on virittänyt Androidiin oman pikavalikon, josta löytyvät mm. laskukone ja yksikkömuunnin. Apuohjelmat hyppäävät käynnissä olevan sovelluksen päälle.
Prosessorina on neliytiminen Nvidia Tegra 4 1,9 gigahertsin kellotaajuudella, joten suorituskyky riittää kaikkiin sovelluksiin. Mukana tuleva Polaris-toimistopaketti pyörii sujuvasti ja täyttää tekstinkäsittelyn tarpeet.
|
Polaris Office on yhteensopiva Office-tiedostojen kanssa. |
Androidin ohjelmavalikko näyttää tutulta:
|
Tuttu Android-näyttö vähän tavallista tarkempana. |
Laitteessa on gps ja kaikki wlan-standardit, mutta ei mobiilidataa. Flash-muistia on 32 gigatavua ja sitä voi laajentaa MicroSD-kortilla. Laitteessa on myös usb 3.0-liitäntä ja SD-korttipaikka.
Takakameraan tarkkuus on 5 megapikseliä (2592x1456 pikseliä) ja kuvanlaatu on hieman parempi kuin tableteissa yleensä. Etukamera on vaatimattomat 1,3 megapikseliä, mikä riittää videopuheluihin. Terävän näytön ansiosta valokuvat näyttävät erinomaisilta.
|
Kameraohjelma on havainnollinen. |
Näppäimistö näyttää ja tuntuu hyvältä, sillä liikeradat ovat riittävät. Kirjainten pieni koko rajoittaa kuitenkin kirjoittamista. Näppäimistössä on muutamia erikoisuuksia, kuten erillinen näppäin näyttökuvan tallentamiseen ja kotinäppäin.
|
Koti- ja hakunäppäimet ovat välilyönnin vieressä. |
Koska Fn-näppäimiä ei tarvita, ylin rivi sisältää erilaisia ohjaustoimintoja.
|
Ohjaustoimintojen painikkeet ovat ylimmällä rivillä. |
Ohjauslevy vaatii voimakkaan painalluksen. Yleensä on helpompi hyödyntää kosketusnäyttöä ohjaukseen, vaikka näppäimistö olisi kiinnitettynä.
Usb-portin kautta voi kytkeä tavallisen pc-näppäimistön, joka toimi kokeilussa ongelmitta. Usb-hiirtäkin voi käyttää, mutta sen toiminta riippuu jossain määrin sovelluksista, eikä Windowsin kaltaista sujuvuutta saavuteta.
Transformer Pad TF701 on mainio kone esimerkiksi opiskelijalle tai työssään reissaavalle toimittajalle. Digikameran kuvat voi siirtää suoraan muistikortilta ja akku kestää pitkänkin työpäivän. Sovellusvalikoima määräytyy Androidin kautta, joten Wordiä tai Exceliä koneeseen ei saa.
Laitteen hinta on noin 500 euroa.
HP:llä on jo jonkin aikaa ollut vastaava tuote. En löydä sitä Suomen HP:n sivuilta, mutta NetAnttilassa näyttäisi sellaisia olevan myynnissä:
VastaaPoistahttp://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/hp-slatebook-x2-10-h011-hybrid-ka-6454938
Olen käyttänyt HP:tä vajaan vuoden. Parasta on akkukesto. Se kestää yli 10 tunnin päivän. Tuo on kevyempi kantaa kuin "oikea" läppäri. Mukana on jokin Kingsoftin ohjelmistopaketti, joka avaa nätisti excelit ja powerpointit. Teksturissa koen ongelmaksi sen, että ikkunoita ei saa lomittain. Teksti valtaa koko näytön ja esim tekstin ja pdf:n välillä on vaihdettava alt+tabilla. Pdf-lukuohjelma on vajavainen eikä se näytä kaikkia tiedostoja oikein. Selaimeen en ole löytänyt adblockeria, joten mainoksia sisältävillä nettisivuilla ei oikein voi käydä. Amppareissakin yläreunan mainos täyttää koko ruudun.
Kyllä sillä junamatkalla juttuja kirjoittelee. Junassa wlan katkeilee pahasti, mutta silti googledocs on kätevä. Offlinena voi kirjoitella ja kun tullaan paremman kuuluvuuden alueelle, tiedot tallentuvat NSA:lle eiku googlelle. Ja Kirkkonummen asemalla junan wlan toimii huonosti, mutta niin toimii myös kännykän datayhteys. Siinä on turha yrittää surffailla millään.