Samsungin uusi älyranneke Gear Fit yhdistää älypuhelimen ja aktiivisuusrannekkeen toiminnot. Lopputulos on paljon lupaavampi kuin
edellisessä mallissa, jolle oli vaikea keksiä todellista käyttöä.
|
Gear Fit pöydällä. |
Gear Fit on tyylikäs ja se istuu ranteeseen lähes perinteisen rannekellon tavoin. AMOLED-näyttö on kirkas ja oletusarvona oleva taustakuva värikäs. Painikkeita on vain yksi, rannekkeen etureunassa.
Näytön pieni koko ja erikoinen muoto rajoittavat käyttöliittymää, mutta lopputulos on varsin selkeä. Vaihtoehdot tulevat esiin kun näyttöä sipaistaan jompaan kumpaan suuntaan. Pieni merkki kertoo, monesko näyttösivu on esillä.
|
Käyttö ranteessa vaatii pään kallistamista. |
Aluksi näyttö toimi vain vaakatasossa, mikä pakotti kallistamaan ikävästi päätä. Päivityksen myötä tuli mahdolliseksi valita myös pystymoodi, jolloin tiedot näkyvät luonnollisemmin.
|
Pystynäyttö toimii paremmin. |
Akun luvataan kestävän kolmesta neljään vuorokautta. Latasin laitteen joka toinen päivä, jotta virtaa riittäisi varmasti. Latausta varten rannekkeeseen kiinnitetään pieni klipsi, jonka asettaminen oli jostain syystä hankalaa ja vaati monta yritystä, ennen kuin se napsahti paikalleen.
Aloitusnäyttöön voi valita kellonajan lisäksi paikallisen säätilan tai esimerkiksi tiedon seuraavasta kalenterimerkinnästä.
Gear Fit käyttää Bluetooth-yhteyttä, mutta vaatii Samsungin älypuhelimen "tukiasemakseen". Tuettuja puhelimia ovat vain uusimmat mallit, itse käytin S5:ttä. Puhelin tarjoaa rannekkeelle nettiyhteyden, jonka avulla ranneke pystyy näyttämään esimerkiksi tiedot FB- ja Twitter-viesteistä sekä sähköposteista.
|
Uusien viestien määrä näkyy ranteessa. |
Viestejä voi myös lukea rannekkeesta, mutta pieni koko rajoittaa käyttöä. Värinä ilmoittaa uudesta viestistä. Varoitus some-addikteille: uuden FB- tai Twitter-viestin tullessa ensin värisee älypuhelin ja sen jälkeen ranne, mikä suorastaan pakottaa lukemaan viestit heti. Toki molemmat värinät voi kytkeä pois päältä.
Toinen hauska piirre on se, miten ranneke värähtää kun yhteys älypuhelimeen katkeaa. Jos unohtaa aamulla älypuhelimen kotiin, ranteen värähdys muistuttaa asiasta.
Rannekkeen softan päivittäminen sekä tietojen synkronointi hoidetaan älypuhelimessa toimivalla hallintaohjelmalla.
|
Asetukset tehdään älypuhelimesta. |
Mitä rannekkeella sitten voi varsinaisesti tehdä? Parhaiten se toimii askelmittarina, jolloin päivän saldo näkyy aloitusnäytössä ja kun ennalta-asetettu raja ylittyy (oletuksena 10 000), näytölle ilmestyy mitalin kuva. Tiedot askeleista voi synkronoida myös puhelimeen. Askelmittarin näyttö ei ehkä ole ihan askeleen päälle tarkka, mutta se ei ole oleellista.
|
Gear Fit innostaa liikkumaan. |
Toinen hyödyllinen toiminto on puhelimen etsintätoiminto. Rannekkeen tökkääminen saa puhelimen soimaan, joten sitä ei tarvitse etsiä sohvatyynyjen välistä. Kolmas ominaisuus on musiikkitoiston etäohjaus, jolle olisi käyttöä ainakin talvella, kun älypuhelin on lämpimässä povitaskussa. Toiston voi keskeyttää ja äänenvoimakkuutta säätää suoraan rannekkeesta.
Muut sovellukset ovat hieman keskeneräisiä. Koska gps-toimintoa ei ole, ranneke ei pysty suoraan mittaamaan esimerkiksi pyöräilymatkoja. Unen seurantaan laite sopisi hyvin, sillä se voisi mitata liikkumista yön aikana. Tämä ominaisuus on kuitenkin hyvin yksinkertainen: nukkuja painaa nappia, kun sammuttaa valot, ja toisen kerran, kun nousee sängystä. Yön ajalta ranneke kertoo vain liikkumisen määrän prosentteina.
Uniseurannassa on muuan käytännön ongelma: milloin ladata akkua, jos ranneke on käytössä päivin öin?
Rannekkeen pohjassa on optinen anturi, joka mittaa sykkeen. Lukema on kuitenkin sen verran epätarkka, ettei siitä ole suurtakaan hyötyä.
Valitettavasti Gear Fit on suljettu laite, joten muut eivät voi kehittää siihen lisää ohjelmia. Myös edellisen mallin kamera olisi joissain tilanteissa hyödyllinen.
Gear Fit antaa esimakua siitä, mitä hyötyä älyrannekkeista voi olla. Sovellukset kaipaavat vielä hieman kehittämistä. Asiakaskuntaa rajoittaa se, että rannekkeen pariksi vaaditaan uudehko Samsungin älypuhelin. Rannekkeen hinta on noin 245 euroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti