perjantai 7. marraskuuta 2014

Surface Pro 3

Microsoft yrittää sinnikkäästi mukaan tablet-koneiden markkinoille, vaikka lehtitietojen mukaan bisnes on tuottanut sille huomattavat tappiot.

Surface Pro 3 on edeltäjiään isompi, näytön koko on peräti 12 tuumaa. Runko on miellyttävän ohut, samaa luokka aiempien RT-mallien kanssa. Niistä poiketen Pro 3 on "aito" Windows-kone, joten siinä on kaikki tavallisen läppärin edut -- ja Windowsin kirot.

Isoa tabletia on vaikea kannatella yhdellä kädellä.
Vaikka painoa on vain 798 grammaa, käytön yhdellä kädellä saa unohtaa. Surface Pro 3 on parhaimmillaan sylissä tai työpöydällä.

Näyttö on korkealuokkainen ja tarkkuus 2160 x 1440 kuvapistettä. Tarkkuus on kasvanut, mutta niin on myös näytön koko, joten pistettä tuumalle -arvo on samaa luokkaa edellisten mallien kanssa. Sivusuhde on tavallisuudesta poikkeava 3:2, mikä vastaa perinteistä järjestelmäkameraa. Aiemmissa tableteissa suhde oli hdtv:n tapaan 16:9 (ja Applen läppäreissä 16:10). Microsoftin valinta on hyvä kompromissi vaaka- ja pystykäytön suhteen.

Prosessoreina ovat Intelin tehokkaat i3-, i5- ja i7-sarjan mallit. Halvemmissa malleissa on vain neljä gigatavua muistia, mikä on liian vähän vaativaan Windows-käyttöön. Ssd-levyn koot vaihtelevat 64-256 gigatavuun. Peruslaitteen hinta on runsaat 800 euroa, huippumallista saa pulittaa tuplasti enemmän.

Neljän gigatavun muisti riitää kevyeen Windows-käyttöön.
Hinnat ovat melko korkeita eikä niihin sisälly näppäimistöä. Erillinen TypeCover-näppäimistö kiinnittyy magneetilla ja kääntyy näytön suojaksi. Idea on sama kuin aiemmissa malleissa, mutta näppäimistön fyysistä kokoa on kasvatettu näytön peittämiseksi. Jos nurkkaan on jäänyt vanhempi näppäimistö, sitäkin voi käyttää.

Tuttua edellisistä malleista on myös näppärä seisontatuki, joka kääntyy esiin laitteen takaa. Uutta on, että tuen voi kääntää melkein vaakatasoon asti. Kääntäminen vaatii kuitenkin voimaa ja rohkeutta. Aluksi tuntuu, että vakiokulman ylittäminen rikkoo koko tuen.

Näppärässä seisontatuessa on vakioasento ja sen yli mentäessä portaaton kallistus.
Virtakytkin on siirtynyt laitteen vasempaan reunaan, mikä oikeakätisen kannalta tuntuu oudolta valinnalta etenkin kun oikeassa kulmassa ei ole mitään muutakaan. Painalluksen jälkeen kestää sekunnin, ennen kuin näyttö herää, mikä tablet-koneessa tuntuu pitkältä odotukselta ja aiheuttaa aluksi turhia painalluksia. Yksikin sekunti voi olla pitkä aika.

Virtakytkin on jostain syystä siirretty vasemaan yläreunaan.
Tabletissa on usb-portti, ulkoisen näytön liitäntä ja sd-muistikorttipaikka. Sekä etu- että takakameran tarkkuus on 2592 x 1728 pikseliä. Näin tarkka etukamera ilahduttaa selfien ottajia, vaikka tablet onkin siinä hommassa varsin kömpelö.

Tablet-tila houkuttelee kynän käyttöön. Kynässä on kaksi painiketta ja se tunnistaa paineen. Piirto-ohjelmassa siveltimen jälki muuttuu leveämmäksi kun kynää painetaan voimakkaammin. Tarkoitus on, että kynällä voisi myös kirjoittaa ja tehdä muistiinpanoja. Kyse on makuasiasta, mutta ainakin itse kirjoitan nopeammin näppäimistöltä.

Lisäksi muste seuraa kynää pienellä viipeellä, mikä tekee piirtämisestä ja kirjoittamisesta jossain määrin epämukavaa. Ehkä sitten, kun virtuaalinen muste juoksee aitoa kynää matkien. Yhtään riittävän nopeaa konetta en ole vielä nähnyt.

Microsoftin vahvin argumentti Pro 3:n puolesta on, että kone toimii yhtä hyvin läppärinä, tabletina kuin pöytäkoneenakin. Siis kolme laitetta yhdessä. Erillinen laajennusyksikkö sisältää runsaat liitännät ja kallistaa koneen sopivaan kulmaan. Lisäksi uuden TypeCover-näppäimistön yläreunan voi nostaa hieman irti pöytätasosta, jolloin näppäimistö asettuu pieneen kulmaan kirjoituksen helpottamiseksi.

Näppäimistön etureunaa nostamalla saadaan sopiva kallistus.
Laajennusyksikön vasemmassa reunassa on magneetti, joka pitää kynän paikallaan. Mitään muuta säilytyspaikkaa kynälle ei sitten olekaan.

Laajennusyksikön takana on monipuoliset liitännät aina langallista verkkoa myöten.
Surface Pro 3 on teknisesti kelpo laite, mutta silti eräänlainen väliinputoaja. Tablet-koneena se on turhan iso ja painava. Läppäriksi se sopii huonosti, koska näppäimistö pitää ostaa erikseen, eikä kirjoittaminen laite sylissä tahdo onnistua. Parhaiten Pro 3 toimii pöytäkoneena, varsinkin erikseen myytävän laajennusyksikön kanssa. Silloin iso näyttö pääsee parhaiten oikeuksiinsa ja oikea hiiri sekä näppäimistö toimivat. Ja kun poistuu toimistolta, tablet-osan voi heittää reppuun tai salkkuun satunnaista käyttöä varten.

Suurin ongelma Pro 3:ssa on sen käyttöjärjestelmä. Windows 8.1:n käyttö isollakin kosketusnäytöllä on epätarkkaa ja kömpelöä -- perinteistä työpöytää ei vain ole tehty kosketuskäyttöä varten. Uudet tablet-sovellukset toimivat mainiosti, mutta niitä on rajallisesti ja käyttöön riittäisi puolet halvempi laite. Pro 3 ostetaan siksi, että halutaan ajaa vanhoja Windows-sovelluksia.

Toinen ongelma on Windowsin virrankulutus. Jo lyhyen Facebook-surffailun jälkeen laitteen tuuletin alkaa humista. Oikeissa tablet-koneissa ei ole tuuletinta lainkaan. Virrankulutus lyhentää myös akun kestoajan tavallisen läppärin tasolle, jopa vähän allekin. Yle Areenaa Pro 3 jaksoi toistaa kolme tuntia ja 15 minuuttia, kun vanha, puolet halvempi RT-malli kesti tuplasti pidempään.

Loppupäätelmäksi jää, että Surface Pro 3 on keskitason läppäri, joka yrittää teeskennellä olevansa myös tablet-kone. Microsoft on oman Windowsinsa vanki.

4 kommenttia:

  1. Eikä se virtakytkin ole juuri luonteva tuossa oikeakätiselle, kun oikealla kädellä kosketetaan ruutua. Vasen etusormi luonnollisesti osuu virtanäppäimeen.

    VastaaPoista
  2. Itse olen varsin tyytyväinen Win 8.1, vaikka hieman karu se onkin. Tosin olisi jo korkea aika tehdä uusi Winkkari kokonaan uudelta pohjalta ja heittää wanhat jutut suosiolla hevon kuuseen (kuten asematunnukset ja ties mitä muuta). Ainakin minusta OS X on käytettävyydeltään ja ulkoasultaan selkeästi parempi kuin Winkkarit yhteensä.

    Olet oikeassa... Microsoft on oman Winkkarinsa vanki - ja näillä näkymillä tulee olemaan hamaan tulevaisuuteensa saakka :)

    VastaaPoista
  3. Win 8.1 on ihan OK, ongelma on perinteisten Windows-sovellusten käyttö kosketusohjauksella. Se ei vain yksinkertaisesti toimi.

    OS X:n käytettävyys on kaukana Windowsista ja kaipaisi isoa remonttia. Applen ratkaisu on ollut pitää iOS ja OS X täysin erillään toisistaan; ensimmäinen toimii kosketuksella ja jälkimmäinen ei.

    VastaaPoista
  4. Minulla oli hetken aikaa Asuksen VivoTab Smart ME400c tabletti, jonka täysi Windows sai minut hetkeksi lumoihinsa. Ei ollut RT:n rajoituksia, vaan kaikkia ohjelmia pystyi ajamaan, kunnes sisimpään hiipi huijatuksi tulemisen tunne. Työpöydän kuvakkeiden tökkiminen sormella alkoi tuntui huonolta vitsiltä, eikä kosketuskynän hommaaminen auttanut asiaa juurikaan. Lisäksi Atom-suoritin oli voimaton mihinkään vähänkään raskaampaan pyöritykseen. Käynnistyksen alussa F-Securen softa kyykytti tablettia aikansa ja sillä välin kone oli todella hidas. Lopulta mielenkiinto lopahti ja lopputulos oli se, että tabletti oli vain kevyt multimediapääte ja joskus nettiselain. Kun hommasin Lumia 1520:n, ei tabletille enää löytynyt mitään järkevää käyttöä. Sen aika oli ohi...

    Tässä omaa kritiikkiäni nimenomaan tähän kummallisuuteen laittaa PC-koneiden Windows työpöytä tabletteihin. Niin kuin Järvinen totesi, ei toimi...

    VastaaPoista