tiistai 21. lokakuuta 2014

Selfiesauva on näppärä vekotin (selfiekeppi)

Älypuhelimen pidike teleskooppisauvalla eli ns. selfiesauva on näppärä laite. Sillä saa hienoja selfieitä, koska varren ansiosta kamera ulottuu kauemmaksi eikä ojentuva käsi näy kuvassa -- mutta on vekottimella toinenkin käyttö: sen avulla kamerapuhelimen saa jalustalle.

Ostin selfiesauvan viikonlopun I Love Me -messuilta. Oli hieman yllättävää törmätä laitteeseen lähinnä naisille suunnatuilla terveys- ja kosmetiikkamessuilla, mutta todennäköisesti naiset ovat miehiä innokkaampia selfien ottajia.

Teleskooppivarren ansiosta sauva menee pieneen tilaan ja kulkee hyvin mukana matkoilla. Kuvausta varten puhelin asetetaan telineeseen, jonka kiinnitysmekanismi on näppärän yksinkertainen: jousen vetämänä pidike puristaa puhelimen tiukasti paikoilleen. Käyttämäni 5,5 tuuman LG G3 -puhelin venytti jousen äärimmilleen, mutta puhelin onkin markkinoiden kookkaimmasta päästä.

Jousella toimiva pidike lukitsee kameran helposti paikoilleen.
Selfieitä varten kannattaa hankkia myös bluetoothilla toimiva pieni kaukosäädin, jota messuosastolla myytiin 10 euron lisähintaan. Ilman säädintä joutuu käyttämään älypuhelimen ajastettua itselaukaisinta, mikä on kömpelöä.

Sauva täyteen mittaan vedettynä.
Itse en kuvaa selfieitä, joten oheiset kuvat on otettu etukameralla. Näinkin sauvaa voi käyttää -- esimerkiksi konsertissa sen nokkaan asetettu puhelin nousee korkealle yleisön yläpuolelle.

Muoviosien mekaaninen rakenne on varsin heppoisa, eikä kääntyvälle nivelelle voi ennustaa pitkää elinaikaa.

Muoviosien rakenne on heppoisa.
Toinen ongelmakohta on teleskooppivarsi, joka itsessään vaikuttaa jämäkältä, mutta jonka palat alkavat käytön myötä todennäköisesti löystyä ja kääntyillä itsekseen.

Nivelen yläpuolella on ruuvi, jota pyörittämällä pidikeosan saa irrotettua sauvasta. Sekä pidikkeen että varren alapäässä on standardi jalustakierre, joten puhelimen voi asettaa jalustalle.

Kamerapidike isolla jalustalla.
Matkalle kannattaa ottaa pieni kokoontaitettava taskujalusta, jolloin älypuhelimen kameralla voi ottaa tärähtämättömiä kuvia pitkälläkin valotusajalla. Myös supertarkat 4K-videot ovat miellyttävämpiä katsella, kun kuvaus tehdään jalustalta. Monissa älypuhelimissa on kuvanvakaustoiminto ainakin HD-kuvaa varten (LG G3:ssa jopa 4K-kuvalle), mutta mikään ei korvaa kunnon jalustaa. Pienellä taskujalustalla puhelinta voi käyttää esimerkiksi tilaisuuden videostreemaukseen ja kuvapuheluihin.

Sauvasta on iloa myös ilman jalustaa, sillä varsi lyhyenä puhelimesta saa paremman otteen eivätkä sormet osu vahingossa painikkeisiin, linssiin tai kosketusnäyttöön.

Selfiesauvoja saa monilta eri valmistajilta noin 50-60 euron hintaan.

7 kommenttia:

 1. Vaiko selfiekeppi? http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-1288753773543.html

  VastaaPoista
 2. Selfiesauva Googlessa 1030 osumaa, selfiekeppi 368 osumaa. Varsinainen uudissana siis.

  VastaaPoista
 3. Selfiesauva tuli myös yllätyksellisesti läpi turvatarkastuksen käsimatkatavaroissa (Rooman) lentokentällä. Olisi luullut että se on tulkittavissa astetta vaarallisemmaksi deadly weaponiksi kuin esim. kynsileikkuri.

  VastaaPoista
 4. Tulee todellakin mieleen teleskooppipamppu tästä härpättimestä, milloinkahan näitä alkaa löytymään liivisakin taskuista?
  "Niin herra konstaapeli, oltiin menossa kavereiden kanssa ottaamaan selfieitä naapurikerholle"

  VastaaPoista
 5. Ei ihan tarvitse yli 50€ maksaa, vaan näitä selfie-sauvoja saa ostaa mm. Valokuvataiteen museon kaupasta hintaan 25€ kpl (Kaapelitehdas, G-rappu). Lisäksi kun ostaa taidemuseolta niin ikään kuin saa taiteellisen hyväksynnän koko touhulle ;)

  VastaaPoista
 6. Sisältyykö museon hintaan myös kaukosäädin? Aika jännää, että valokuva*taiteen* museo myy selfiesauvoja. No, kaipa selfieillä on sitten taiteellinen hyväksyntä.

  VastaaPoista
 7. John Pornoo - Selfiekeppi

  http://youtu.be/eyAU42cMwGY

  VastaaPoista