maanantai 13. lokakuuta 2014

iOS päästää viskisivuille, Android ja Lumia eivät

Viikonlopun aikana ns. viskigate puhutti sosiaalista mediaa ja poliitikkoja. Samassa yhteydessä kävi ilmi, että skotlantilainen viskivalmistaja Glenmorangie estää suomalaisilta käyttäjiltä pääsyn sivuilleen, koska vahvojen alkoholijuomien mainonta on laitonta.

Glenmorangie estää sivujensa lukemisen Suomesta.
YleX:n uutisen mukaan valmistaja ei itsekään tiedä, miksi suomalaiset (samoin kuin mm. ruotsalaiset, brasilialaiset ja saksalaiset) on suljettu ulos palvelusta. Alkoholilainsäädäntö on kansallista, eikä Skotlannilla ole juridista velvollisuutta noudattaa Suomen lakeja tässä asiassa.

Jostain syystä Applen iOS-laitteiden (iPhone, iPad) Twitter-ohjelma kiertää rajoituksen. Jos twiitissä on linkki Glenmorangien sivulle, se aukeaa normaalisti (kiitos havainnosta vinkanneelle Marko Kankaanpäälle, @MarkoKankaanp):

Viskitietoutta iOS-käyttäjille.
iPhone/iPadin oma Safari-selain ei kuitenkaan pääse sivulle, joten kyse on jostain Twitterin ominaisuudesta. Mutta mistä? Todennäköinen selitys olisi se, että web-yhteydet kiertävät Twitterin oman proxyn kautta, mutta ip-osoite pysyy samana kuin selaimenkin kautta -- eli yhteys näyttää tulevan Suomesta.

Windows Phonen ja Android-puhelimen Twitterit toimivat tavalliseen tapaan, eli sivut jäävät lukematta.

Lumia- ja Android-twiittaajat eivät pääse viskisivulle.
Olisi kiinnostavaa tietää, mitä iOS:n Twitter tekee toisin. Ehdotuksia?

PS. Koskenkorvan markkinointi suomalaisille on kielletty, joten http://www.koskenkorva.com ei aukea Suomesta. Ulkomailta (tai sopivaa proxyä/VPN:ää käyttäen) sivut toimivat normaalisti. Glenmorangie-ilmiö käänteisesti, siis.

Lisäys 14.10.2014: Palvelu näyttää nyt avautuvan ongelmitta kaikille suomalaisille https://glenmorangie.com/. Ilmeisesti palvelun asetuksissa oli tahattomia estoja, koska YleX:n jutussa ylläpito oli itsekin ymmällään, miksi sivut eivät avaudu.

5 kommenttia:

 1. Glenmorangien sivut toimii ainakin Firefoxilla, kun Javascript on pois päältä, eikä ole vieraillut sivulla aiemmin tai käyttää private browsing -moodia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni sinun pitäisi ladata Android-sovellus verkkosivustolle: https://apkrapido.com/

   Poista
 2. Juu, kossu-sivustolle ei pääse Firella, mutta Glenmorangien kyllä. Win7 ja läppäri.

  VastaaPoista
 3. Ettei vain ole niin että Apple väki katsotaan paremmin käyttäytyväksi.

  "Apple-väki ei ole köyhä eikä kipeä verkkokaupassa"
  http://www.kauppalehti.fi/omayritys/apple-vaki+ei+ole+koyha+eika+kipea+verkkokaupassa/201410703041

  VastaaPoista