keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Fitbit Charge aktiivisuusranneke

Aktiivisuusrannekkeiden pioneeri Fitbit julkisti äskettäin kolme uutta mallia. Yksi niistä on Charge, joka sijoittuu ominaisuuksiensa puolesta rannekkeiden keskisarjaan: siinä on kaikki perustoiminnot, mutta ei älykellojen kaltaisia hienouksia.

Chargen kirkas OLED-näyttö kertoo askelten määrän.
Tavanomaisen askelmittarin lisäksi Charge laskee noustujen kerrosten määrän. Laitteen oma käyttöliittymä on minimaalinen, sillä näyttö on pieni ja yksi painike vaihtaa näytettävien tietojen välillä. Lyhyt aikaviive sammuttaa näytön turhankin nopeasti, mutta säästää akkua.

Valmistaja lupaa akun kestävän viikon verran ja niin se kestääkin. Harmi vain ettei jäljellä oleva varaus näy suoraan laitteesta. Lataaminen tapahtuu pienellä välijohdolla, tavallista micro-usb:tä ei voi käyttää.

Chargen kiinnostavin ominaisuus on nukkuma-ajan laskenta. Laite pyrkii tunnistamaan automaattisesti milloin käyttäjä nukahtaa ja milloin hän nousee ylös. Lyhyet jääkaappi- tai vessakäynnit lasketaan erikseen ja seuranta ymmärtää myös sen, että turhan aikaisen nousun jälkeen otetaan vielä tunnin lisäunet.

Kokeilujeni perusteella nukkumisen seuranta toimii yllättävän hyvin. Monet muut rannekkeet luottavat käyttäjän omiin nukkumis- ja heräämismerkintöihin, jotka ovat varsinkin nukahtamisen osalta epäluotettavia ja saattavat unohtua kokonaan. Toisaalta Charge ei yritäkään analysoida unen eri vaiheita ja tunnistaa REM-tilaa; se vaatisi erilaisia antureita antaakseen luotettavia tuloksia.

Charge vaatii kaverikseen tietokoneen tai älypuhelimen. Sovellus esittää tiedot havainnollisesti ja näyttää esimerkiksi askelmäärät ja uniajat viikon tai kuukauden ajalta graafisesti. Ohjelma näyttää myös akussa olevan varauksen tason.

Fitbitin Android-ohjelma aktiivisen päivän jälkeen.
Kun puhelinsovellus on auki, tiedot päivittyvät ranteesta puhelimeen reaaliajassa. Askeleiden määrä kasvaa silmissä. Kiinnostavaa kyllä, kiivettyjen kerrosten määrä kasvaa yhdellä jo kerroksen puolivälissä, ennen välitasannetta. Laskenta on silti varsin luotettava.

Viikkotilasto kertoo 10 000 askeleen tavoitteen toteutumisesta.
Chargen mukana tulee pieni Bluetooth-palikka, joka Windows- tai Mac-koneeseen kytkettynä näyttää tiedot vielä havainnollisemmin. Kun asennus käynnistetään tietokoneella, se ehdottaa mobiilisovelluksen "työntämistä" automaattisesti Android-puhelimeen. Ohjelmassa on maavalinta mm. Chileä ja Costa Ricaa varten, mutta ei Suomea.

Osa hallintaohjelman näytöstä (Mac-versio).
Charge vaikuttaa pätevältä perusmittarilta, jossa on kuitenkin muutamia rajoituksia, kuten sykemittarin puute. Joku saattaa kaivata myös muistutusta siitä, että on istuttu liian pitkään paikoillaan. Kun 10 000 askeleen raja täyttyy, laite värisee ranteessa turhankin pitkään.

Chargessa on Caller id -näyttö, joka ilmoittaa älypuhelimeen tulevan puhelun soittajan nimen. Omassa kokeilussa tämä ei toiminut automaattisesti.

Laitteen lataaminen omalla kaapelilla on hieman kömpelöä ja akun varaus pitäisi olla tarkistettavissa ilman älypuhelintakin. Lisäksi latausajankohta on ongelma: milloin olisi oikea hetki ladata laitetta, jonka pitäisi olla 24 tuntia vuorokaudessa ranteessa?

Ranteesta puheenollen: hihna on paksua kumia, mikä tekee kiinnittämisestä työlästä. Laitteen luvataan olevan vedenkestävä, mutta ei varsinaisesti vesitiivis. Varminta siis irrottaa ranneke ennen suihkussa käyntiä. Hihnaa on saatavilla kahdella eri pituudella.

Minulla oli mahdollisuus vertailla Fitbitä Samsungin Gear Fit -laitteeseen. Jälkimmäinen on ominaisuuksiltaan monipuolisempi, mutta sidoksissa Samsungin puhelimiin. Gear Fitin iso värinäyttö syö akkua, joten laitetta pitää ladata vähintään joka toinen yö. Pelkkänä aktiivisuusrannekkeena Fitbit toimii selvästi paremmin.

Fitbit Charge ja Samsung Gear Fit vertailussa.
Askelten laskeminen ranteen liikkumisen perusteella ei ole eksaktia tiedettä. Kuvassa Fitbit näyttää alempaa lukemaa kuin Gear Fit, koska jälkimmäinen oli yön latauksessa ja menetti sen vuoksi askeleita.

Sunnuntaisen kävelyretken pituudeksi Gear Fit mittasi 3128 askelta, Fitbit 3138. Ero on mitättömän pieni. Päivän normaalin liikkumisen aikana Fitbit näytti noin 5-10 % suurempaa askelmäärää kuin Gear Fit. Ilmeisesti Gear Fitin algoritmi on viritetty konservatiiviseksi, kun taas Fitbit huomioi pienemmätkin askeleet. Kumpikaan laitteista ei ole täysin oikeassa, sillä askeleita on mahdotonta laskea aivan tarkasti.

Chargen hinta Suomessa on noin 129 euroa. 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista nähdä testi rannekkeesta.
    Meillä on ollut reilun vuoden käytössä se Fitbit one. Se pikkulaite.
    Askelmäärät ovat vaikuttaneet kohtalaisen luotettavilta, koska ei tarvetta millimetritarkkuuten. Matkan pituudessa meillä on vaimon kanssa selvä ero. Johtuuko pituuserosta. Minun matkani ovat melkko tarkkoja. Olen tarkistanut GPS kanssa.
    Kerrosten mittaaminen on hyvä olla olemassa, koska jokaisen pitäisi niitä päivittäin nousta.
    Itse olen pitänyt laitteesta koska sen saa mukavasti miehenä lompsaan pikkutaskuun. Kulkee huomaamatta mukana. Naisella on hiukan hankalampi.
    Unta emme ole katsoneet tarpeelliseksi mitata.
    Pulssimittari on jo vanhastaan olemassa, emmekä pidä sitä tarpeellisena. Emme pyri huippu-urheiluun vaan pitämään keski-ikäsien kropan ja aivot hyvässä kunnossa. Tuo istumisvarotus olisi kyllä hyvä ihan kaiken ikäisille.

    Kuitenkin täytyy vielä kysyä tuosta akkumittarista. Meillä saa nimittäin sähköpostiin ilmoituksen akun tilasta. Olen laittaanut IFTT siitä automaattisen muistutuksen Toodledo:n Eikö se ollut mahdollista rannekkeen kanssa?

    VastaaPoista
  2. Kaikissa Fitbit malleissa tulee ilmoitus sähköpostilla kun akku alkaa olla vähissä. Charge mallissa näkyy myös itse rannekkeen näytössäkin kun akku alkaa olemaan loppu.

    VastaaPoista