Oletko lähdössä kesällä autoilemaan ulkomaille? Pelkkään navigaattorisoftaan ei kannata luottaa. Vieraassa ympäristössä reittiehdotukset kannattaa tarkistaa aina oikeasta kartasta. Iso paperikartta on tarpeen myös silloin, kun hahmotellaan tulevien päivien reittivalintoja. Navigaattori sopii vain lähiopastukseen, eikä aina siihenkään.
Autoilin äskettäin USA:ssa ja aloin ihmetellä Navigon-ohjelman ehdotuksia. Välillä niissä ei ollut mitään järkeä.
Esimerkiksi reitiksi Woodward (Oklahoma) - Dodge City (Kansas) ohjelma tarjosi kahta vaihtoehtoa:
|
Kiertotietä Dodge Cityyn. |
Kummassakaan reitissä ei ole mitään järkeä, sillä Woodwardin ja Dodge Cityn välillä on suora yhteys, joka on puolet nopeampi ajaa:
|
Google Mapsin ehdotukset ovat järkeviä. |
Miksi ihmeessä Navigon ehdottaa kiertämistä Liberalin (kartan vasemmassa reunassa!) tai Prattin (oikea yläkulma) kautta? Kyse ei voi olla edes maksullisten teiden välttelystä, koska niitä ei reitillä ole.
Kuva on ohjelman Android-versiosta, mutta iPhone tarjosi samaa reittiä. Onneksi puhelimessa oli myös Sygic, joka tunsi suoremmat reitit.
|
Sygic neuvoo oikealle tielle. |
Kyse ei ollut siitä, että tie 283 olisi puuttunut Navigonin kartasta - reittiehdotus siirtyi heti sille, kun auto oli kääntynyt ko. tielle. Jostain syystä reititysalgoritmi ei vain osannut valita sitä oma-aloitteisesti ja Navigon olisi lisännyt ajamista lähes kahdella tunnilla.
Tässä tapauksessa navigaattoria saattoi hämätä se, että lähde- ja kohdekaupunki ovat eri osavaltioissa, mutta vastaavia ehdotuksia kiertoteistä tuli muissakin tilanteissa. Pidemmillä etäisyyksillä kannattaa aina varmistaa oikeasta kartasta ehdotuksen järkevyys.
Kartoista voi löytyä muitakin kiinnostavia ilmiöitä. New Mexicossa sijaitsevan Roswellin (jep, se mihin UFO putosi 1947) jälkeen näkyi kartalla Acme-niminen paikka. Olisiko tämä se A Company Manufacturing Everything, joka esiintyy vanhoissa piirrosfilmeissä?
|
Kuuluisa Acme? |
Pettymys oli kuitenkin suuri, sillä paikalla ei ollut mitään. Ei yhtään mitään (paitsi pieni rautatien tasoristeys ja peltoa). Navigonin katuhaku löysi Acme-nimisestä kaupungista useita katuja, jotka kuitenkin paikantuivat takaisin Roswellin kaupungin alueelle.
Tässä tapauksessa kyse lienee karttadatan virheestä, sillä myös Google Maps väittää Acmen sijaitsevan tällä paikalla:
|
Acme Google Mapsissa. |
Ehkä Acme on kirjaimellisesti aavekaupunki -- tai sitten joku on ujuttanut sen nimen tietokantaan pilailumielessä.
Moro Mulla on ollut Navigonin perinteinen navi vuosia ja nyt iluurissa sen softaversio. Ihmetelen ihan Suomessakin sen valintoja, asetuksissa olevat nopein, lyhin optimoitu jne eivät oikein selitä. Kerran se Äänekoskella ohjasi sillalle jota ei ollut tehdasalueen läpi. Viime ajat olen käyttänyt usein Google Mapsia, joka on varsinkin kaupungeissa toiminut hyvin. Muita naveja on puolenkymmentä, Googleen verrattunahan niissä on etuna, että kartat saa ladattua laitteeseen.
VastaaPoistaEikös karttafirmat (sekä tieto- ja sanakirjojen kustantajat) lisää tuotteisiinsa tarkoituksella pikkuvirheitä joiden avulla voidaan huomata jos kilpailija kopioi tietokannan?
VastaaPoistaSaman olen huomannut Navigonin kanssa, ostin sen aikanaan iPhone 3GS:ään ja käytin onnellisesti vuosia, tässä on ihan lähiaikoina tapahtunut jotain reitityslogiikalle kun valitut reiti on jotain ihan päätöntä.
VastaaPoistaNokian(?) Here-maps on toiminut ehkä parhaiten kaikista. Ei yritä lausua kotimaisia kadunnimiä liian hienosti englanniksi, osaa nopeusrajoitukset (ja varoittaa niistä) ja reitittää järkevästi ruuhkien ohi.
Googlen kartat puhuvat satunnaisesti ruotsia(!) mm. Jyväskylässä. Applen versio taas sitkeästi yrittää ääntää ameriikan englannilla suomalaisia kadunnimiä ja mokeltaa ne siihen kuosiin ettei edes kotipaikkakunnan katuja ymmärrä =)
Olen käyttänyt erillislaitteita (mm. Garmin, TomTom) ja monia sovelluksia, kuten Sygiciä, jonka käyttöliittymä on kuitenkin hankala ja se kerjää taas rahaa, vaikka olen jo maksanut siitä. Here-kartoista itselläni on vain vähän kokemusta. Google Maps toimii hyvin autolla, mutta vaatii käytännössä nettiyhteyden ja on kävelynavigointiin epäkäytännöllinen. Kaikissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta Navigonin kaltaista sekoilua en ole ennen nähnyt missään.
VastaaPoistaOnko ehdotusta kävelynavigointiin ulkomailla ?
VastaaPoistaGarminin Zumo MP-navigaattori vei meidät Norjan Trondheimissä lentokentälle, kun siihen laittoi nopeimman reitin kotia (Tornio). Ja tämä on tosi.
VastaaPoista