lauantai 30. huhtikuuta 2016

"European SIM card only" tarra Samsungin puhelimissa

Samsungin puhelimissa on paketista otettaessa outo tarra: "European SIM card only". Mitä ihmettä, eikö puhelin toimi jenkeissä?

Pari vuotta sitten otin USA-matkalle mukaan uuden Samsungin tarkoituksenani käyttää sitä nettiyhteyksiin. Ostin AT&T:n liikkeestä paikallisen sim-kortin, mutta se ei toiminutkaan. Puhelin ei antanut mitään virheilmoitusta -- se ei vain kytkeytynyt verkkoon. Suomessa olin testannut puhelimen datasiirtoa wlan-verkossa ja kaikki näytti toimivan.

Vasta jälkikäteen ymmärsin, mistä oli kyse: Eurooppaan tulevat Samsungin puhelimet (ehkä muutkin?) on lukittu siten, että niillä pitää soittaa vähintään viiden minuutin verran puheluita, ennen kuin sim-kortin voi vaihtaa toiseen maanosaan. Tällä on haluttu estää esimerkiksi tilanne, jossa eurooppalainen henkilö ostaa kasan puhelimia ja myy ne eBayn kautta jenkkiasiakkaille. USA:ssa puhelimet on operaattorilukittuja tai ainakin lukitsemattomista puhelimista peritään tuntuvasti korkeampi hinta.

Lukituksen vuoksi puhelinta pitää ensin käyttää hetken aikaa Euroopassa, ennen kuin se toimii muualla. Omalla sim-kortilla käyttö ulkomailla tietenkin onnistuu, rajoitus koskee vain paikallista sim-korttia.

Ei kovin yleinen tilanne, mutta ihmetyttää jos osuu kohdalle. Ja varmaan joku muukin on ihmetellyt, mitä Eurooppa-tarra puhelimessa tarkoittaa?

4 kommenttia:

 1. Taas yksi syy lisää jättää samsungin puhelimet hyllyyn. Sen lisäksi että niissä maksaa merkki eikä useimmissa ole kahden sim-kortin paikkaa niin nyt vielä pitäisi maksaa tuollaisesta kiusanteosta.

  No, itse tilasin Honor 7:n Huawein Saksan-verkkokaupasta huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta, ja siinä on kaikki tarvitut ominaisuudet eikä turhia rajoituksia. Samsung pitäköön vain romunsa.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, näin selkeää tarraa en ole itse nähnytkään. Tuohan kertoo heti, mistä on kyse.

   Poista
 3. Maahantuojat ja myyjät kertovat, että kahden simmin puhelimille on Suomessa vain vähän kysyntää. Siksi monet valmistajat eivät toimita tuplamallejaan Suomeen. Meillä puhelinten käyttö on muutenkin paljon vapaampaa kuin muissa maissa (kiinteä kk-hinta mobiilidatalle, lupa käyttää työnantajan laitetta henkilökohtaisiin puheluihin ym).

  VastaaPoista