Fitbitin uusin aktiivisuusranneke lähestyy älykelloja. Blaze-nimen saanut laite näyttää kellolta ja toimii kuin kello: kun rannetta nostaa, kellon viisarit ilmestyvät näkyviin. Akun säästämiseksi näyttö pimenee kun käsi lasketaan. Design-ero aiempaan Surge-rannekkeeseen on selvä:
|
Surge ja Blaze vierekkäin. |
Blazen alareunassa näkyy päiväys, askelten määrä ja muuta tietoa, jotka vaihtuvat sormella koskettamalla. Värillinen käyttöliittymä on muutenkin laitteen paras puoli. Se on selkeä ja värien ansiosta havainnollinen. Kellotaulun voi vaihtaa ohjelmallisesti neljän eri vaihtoehdon välillä.
|
Grafiikka ja värit ovat havainnollisia. |
Vertailin Blazen ja Surgen näyttämiä tietoja. Kun laitteet olivat samassa ranteessa, erot olivat erittäin pieniä. Esimerkiksi hankalasti mitattava kerrosvälien määrä on laitteissa identtinen. Askelissa oli mitätön ero (kuvan tilanteessa 7662 vs. 7675).
|
Molemmat antavat samoja tuloksia. |
Kun Blaze oli oikeassa ranteessa, se antoi jopa 20 prosenttia suurempia lukemia. Dominoiva käsi liikkuu selvästi enemmän, minkä Fitbit tulkitsee askeliksi. Ja kun tietää, että Fitbit tulkitsee askeleet kilpailijoita väljemmin, dominoivan käden Fitbit on helpoin tapa saavuttaa päivittäinen 10 000 askeleen tavoite.
|
Latausyksikkö ei vastaa kellon tyyliä. |
Jokaisessa Fitbit-mallissa on yksilöllinen latausjohto eikä Blaze poikkea linjasta. Latausta varten kello pitää työntää ulos kehyksistä ja laittaa suljettavaan kehikkoon, jonka kautta usb-laturi syöttää virtaa. Kukahan insinööri tämänkin on keksinyt?
|
Kello-osa irrotetaan latausta varten. |
Idea toimii ja kehikossa kello pysyy hyvin paikallaan, mutta järjestely on kertakaikkisen tyylitön. Ihan joka päivä latausta ei joudu tekemään, normaalikäytössä akku riittää kolmesta neljään päivään. Tavoitteen ylittyminen palkitaan hennolla värinällä, joka on selvästi muita Fitbit-malleja heikompi.
Neljä erilaista
hihnavaihtoehtoa auttaa sovittamaan liikuntakellon omaan asuun ja tilaisuuteen. Hihnoja on lisäksi kolmea kokoa (S, L ja XL).
Blaze mittaa sykkeen optisesti, mutta sisäistä GPS:ää siinä ei ole. Vihreä valopiste erottuu laitteen pohjasta.
|
Kello-osa irrotettuna. |
Vaikka Blaze näyttää älykellolta, se ei ole sitä. Siihen ei voi asentaa ohjelmia, joten on tyydyttävä mukana tuleviin toimintoihin. Aktiivisuusmittauksen ohella ne näyttävät tiedon saapuvasta puhelusta ja tekstiviestistä. Kelloa voi käyttää myös älypuhelimen musiikkisoittimen kauko-ohjaimena. Se osaa myös hyödyntää puhelimen gps-tietoa reitin tallentamiseen (ns. connected gps), mutta ison puhelimen pitää silloin olla mukana lenkillä -- toisaalta järjestely säästää rannekkeen akkua. Lisäksi Blaze osaa antaa yksinkertaisia kuntoiluohjeita.
Parasta Blazessa on hallintaohjelma, joka on sama kuin muissakin Fitbitin malleissa. Appsi on kaikista kokeilemistani helpoin ja toimivin käyttää. Ohjelma saa säännöllisesti päivityksiä, jolloin vanhatkin laitteet oppivat uusia temppuja. Esimerkiksi liikuntasuoritusten automaattinen tunnistus ja vähintään 250 askelta tunnissa -näyttö ovat tulleet matkan varrella.
|
Fitbitin ohjelma on alansa paras. |
Vielä parempi olisi, jos Fitbit muistuttaisi värinällä liian pitkästä istumisesta. Nyt näytetään vain tunnit, joissa askeltavoite on täyttynyt. Uudesta Alta-mallista värinämuistutus ilmeisesti jo löytyykin, toivottavasti se tulee päivityksenä muihinkin laitteisiin.
Blaze on oikea valinta henkilölle, joka haluaa helppokäyttöisen aktiivisuusmittarin eikä halua luopua perinteisestä rannekellosta. Hinta (240 euroa) on kuitenkin turhan korkea, etenkin peruskäyttäjää ajatellen.
Tekstiä täydennetty 20.4.2016
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti