keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Vertailussa Samsung S7 ja iPhone SE kamerat

Applen iPhone SE ja Samsung S7 ovat valmistajiensa uusimpia malleja. Niiden vertailu ei ole aivan reilua, mutta ainakin hintaluokka on sama: iPhonen saa 599 eurolla, Samsung Galaxy S7 perusmallin 749 eurolla. Jälkimmäisessä on "vain" 32 gigatavua muistia, mutta korttipaikan ansiosta sen lisääminen on helppoa ja edullista.

No, eivät ne ihan samalla tasolla ole, mutta kun huomioidaan näytön koko, tuumahinnoissa ei ole suurta eroa. iPhonen hinnaksi tulee 150 euroa tuumaa kohti, Samsungin 147 euroa. Grammahinnat ovat vastaavasti 5,3 ja 4,9 euroa.

Kokoero on suurempi kuin kuvasta voisi päätellä (kuvassa kalliimpi S7 Edge-malli).
Vierekkäin asetettuna puhelinten kokoero ei näytä kovin suurelta, mutta käytössä 1,1 lisätuumaa on paljon. Pienessä puhelimessa on toki etunsa, varsinkin käytettäessä yhdellä kädellä. Toisaalta iPhonen sormenjälkitunnistin tekee avaamisen yhdellä kädellä hankalaksi.

Molemmissa on tehokas prosessori, sormenjälkitunnistus ja mainio kamera. Samsungissa on kuvanvakain, joka iPhonesta puuttuu.

Verrataanpa puhelinten kameroiden tuottamia kuvia. Kaikki kuvat on pienennetty 50 % Photoshopissa ja tallennettu laatutasolla 8 (high). Kuvat on helppo erottaa toisistaan, sillä iPhonen kuvasuhde on vanha 4:3 ja Samsungin hd-kuvaa vastaava 16:9.

Samsung Galaxy S7
iPhone SE
Kukkakuvassa Samsungin värit ovat selvästi kirkkaammat ja aidommat.

Samsung S7
iPhone SE
Auringon heijastuessa Innopolin seinästä iPhonen valotus on parempi, Samsungissa tumma pää menee tukkoon.

Saumsung S7
iPhone SE
Molemmissa kameroissa on 12 megapikseliä, mutta kuvasuhteen ero jakaa ne eri tavalla. Rajataan alkuperäisistä kuvista sama kohta:

Samsung S7
iPhone SE
Samsungin kuvassa on selvästi enemmän yksityiskohtia.

Samsung S7
iPhone SE
Vastavaloon otetussa iPhonen kuvassa on enemmän sävyjä. Samsungin kamera jättää kuvan latteaksi ja keinotekoiseksi.

Heikossa valossa Samsung S7 on ylivoimainen, mikä käy helposti ilmi parkkihallissa:

Samsung S7 (f/1,7, 1/10 s, ISO 250)
iPhone SE (f/2,2, 1/17 s, ISO 400)
Kuva on otettu tukemalla kameraa kaiteeseen, joten vakaimen puute ei heikennä iPhonen lopputulosta. Samsungin kuva on kirkkaampi ja selkeämpi.

Saumsung S7 (f/1,7, 1/10 s, ISO 250)

iPhone SE (f/2,2, 1/17 s, ISO 400)
Käsivaralta otetussa kuvassa ero on vielä selvempi Samsung S7:n hyväksi. Kuva on kirkkaampi ja selkeämpi, ja katon putkistossa näkyy paljon enemmän yksityiskohtia. Suuremman valovoiman ansiosta Samsung pystyy käyttämään pienempää ISO-arvoa, mikä vähentää kohinaa.

Molempien puhelinten kamerat edustavat tämän hetkistä huippua. Vastavaloa lukuunottamatta Samsungin kuva on kuitenkin parempi, etenkin hämärässä. Kun tähän lisätään vielä vakain ja raw-kuvaus, ero Samsungin hyväksi on selvä. Eri asia sitten onko se 150 euron arvoinen. 

3 kommenttia:

  1. S7:n perusmallin kameran paras tarkkuus (12MP) saadaan 4:3 kuvasuhteella. 16:9 suhteella tarkkuus on 9.1MP.

    VastaaPoista
  2. Mihinkähän kohti tarkennettiin oliko sama molemmissa eikä mitään tunnistuksia päällä, eikös tarkennusruudusta tule pääasiallinen informaatio?

    VastaaPoista