maanantai 5. syyskuuta 2016

Mobiililaajakaistan nopeus vaihtelee liikaa

Onnellisia ovat ne, jotka saavat kotiinsa 100 megan laajakaistan. Itse asun pääkaupunkiseudulla Kehä 1:n ja Kehä 3:n välissä, eikä valokuidusta ole tietoakaan. On pakko tyytyä ADSL:ään tai mobiilidataan.

ADSL toimii kuin junan vessa: luotettavasti, mutta harmillisen hitaasti. Nimellisesti 24 megabitin yhteydestä saa todellisuudessa alas 14,7 megabittiä sekunnissa. Lähetysnopeus (upload) on naurettavat 0,79 megabittiä sekunnissa.

Ainoa vaihtoehto on mobiilidata, mutta sen nopeudet vaihtelevat säätilan, kuormituksen ja varmaan tähtien asennonkin mukaan. Lähdin kokeilemaan asiaa tekemällä testiohjelman, joka siirtää 15 minuutin välein vpn-yhteydellä tiedoston omalle palvelimelleni ja lataa toisen tiedoston takaisin.

Aluksi testeistä ei tullut mitään, sillä vpn-yhteys meni poikki muutaman siirron jälkeen, eikä Windowsissa enää ole automaattista vpn-uudelleenkytkentää (Windows 7:ssä vielä oli). Päivitin TP-Link Archer 200 -mallin firmwaren, mutta sekään ei auttanut.

Tein iPhone SE-puhelimestani tukiaseman ja homma alkoi toimia paremmin, mutta edelleen vpn putosi satunnaisesti pois päältä. Lopulta poistin kaikki virransäästöasetukset Asus Vivo -testikoneesta ja se ratkaisi ongelman: vpn pysyi vihdoin päällä luotettavasti.

Tulokset ovat kiinnostavia. Eilisen sunnuntain siirtonopeudet näyttävät tältä:

Mobiilidatan nopeus vaihtelee suuresti.
Mittaus on tehty Saunalahden liittymällä puhelimen ollessa sijoitettuna lähelle ikkunaa. Absoluuttiset nopeudet (megabittiä sekunnissa) eivät ole niinkään kiinnostavia kuin nopeuden vaihtelut.

Sunnuntaiaamuna kello seitsemän paikallisella tukiasemalla ei luultavasti ole ketään muuta käyttäjää, joten data liikkuu yhtä vilkkaasti sisään ja ulos -- 12 Mbit/s on yli 15-kertainen parannus ADSL:n vauhtiin.

Kun lähiseudun asukkaat heräävät, nopeudet laskevat ja puolen päivän aikaan nopeudet ovat alle puolet aamun arvoista. Jostain syystä iltapäivällä nopeudet kasvavat (kaunis sunnuntai houkuttelee ihmisiä ulos?), mutta kello 19 jälkeen latausnopeus romahtaa ollen 1/4..1/6 aamun luvuista. Ilmeisesti moni katsoo tähän aikaan televisiota tai elokuvia päätelaitteellaan, sillä upload nopeus pysyy kuitenkin tyydyttävänä. Kello 22 jälkeen molemmat nopeudet alkavat taas kasvaa.

Ylös-alas pomppiva käyrä kertoo, miksei mobiilidatasta ole valokuidun korvaajaksi. Testiliittymän nopeus on maksimissaankin liian pieni koko perheen sujuvaan käyttöön. Sitä voi nostaa ulkoantennilla ja ehkä operaattoria tai laitetta vaihtamalla, mutta käytön ja sään mukaan vaihtuvat nopeudet kuuluvat mobiilidatan ominaisuuksiin. Niiden varaan ei voi laskea etätyötä, terveyspalveluita tai muitakaan tärkeitä tehtäviä. Netflixin tai Yle Areenan katseluun ne yleensä riittävät.

Lisäys 6.9.2016: Tässä vielä maanantai-päivän kuvaaja. Näkee hyvin, milloin nuoriso tulee koulusta kotiin.
Maanantaipäivän kuvaaja.
Ja vielä erikseen yökuvaaja. Siitä näkee, että lähistöllä on yökukkujia: käyttöä riittää aina kahteen asti. Parhaat nopeudet saisi aamuyöllä.
Aamuyöllä parhaat nopeudet.

7 kommenttia:

  1. Täällä Tallinnassa 4G on aivan käypä vaihtoehto kuidulle, minä en ole kertaakaan kaivannut ADSL:ä sen jälkeen kun muutin tänne.

    4G:n nopeudet riittävät FullHD-laatuisen videon katsomiseen pätkimättä, skypestä, netistä ym puhumattakaan eikä katkoja esiinny. Eilen Speedtest näytti maksiminopeuksia sekä ulos- että sisäänpäin, reititin on Huawein mifi.

    Toista oli Helsingissä,jatkuvasti oli jotain ongelmaa mobiilin kanssa. Kalliskin oli vaan ei pelannut.

    VastaaPoista
  2. Kannattaa Petterin kokeilla Dna:n 4G mobiilikaistaa. Toimii hyvin, vakaammin,kuin tuo Saunalahti.

    VastaaPoista
  3. On parhaillaan kokeilussa. Raportoidaan myöhemmin tuloksista.

    VastaaPoista
  4. Itselläni on DNA 4G 50M/50M-puhelimella. Asun kyllä Tampereen seudulla itse ja täällä nopeudet kotona ovat yleensä 20 Mbps - 30 Mbps. Pimeinä tunteina ja aamusta tulee helposti parhaimmillaan 47 megaa. Ulkona olen saanut esim. keskustassa 51 Mbps. Uploadia on kotosalla yleensä 10-20 Mbps ja parhaimmillaan ollut ulkona 41 Mbps.

    Helsingissä data toimi myös hyvin läppärikäytössä. Testattu aiemmin Ruskeasuossa, tuli aina 50 megaa sisään - joka mittauksella. Myös 3G antoi joka mittauksella maksimit. Varmaan sama kuin täälläkin eli keskustassa kapasiteettiin on varauduttu ja heti kun mennään pois - nopeus alkaa laskemaan - kun tukiasemia ei olekaan joka nurkassa.

    Se on kuitenkin selvää, että kiinteää yhteyttä en enää hanki, kun käytössä on yksinasujalla vain puhelin ja Chromebook-läppäri, joka saa nettiä tuosta puhelimesta. En koe tarvetta kiinteälle, pari vuotta on tullut maksettua Elisa Viihteen muodossa. DNA:n 4G on toiminut tyydyttävästi, jopa yllätti toimintavarmuudellaan :)

    VastaaPoista
  5. Näitä mobiilikauhutarinoita lueskellessa täytyy myöntää, että 10Gbit/s valokuitu taloyhtiöön oli hyvä ratkaisu. Tosin tällä hetkellä siitä on käytössä vain 1Gbit/s, mutta sekin riittää hyvin 115 asuntoon.

    Kaistaa tosin kuluu tällä keskimäärin 10% eli 100Mbit/s luokkaa: https://twitter.com/tornikaista/status/892252627010027521

    Eero

    VastaaPoista
  6. Valokuidun saamiseen voi itse vaikuttaa. Vaikka suuremmat operaattorit ovat vasta heräämässä, että mobiili ei riitä näillekkään asiakkaille pääsääntöisenä yhteytenä (kuten operaattorit ovat varmasti pitkään kuvitelleen). Kuitupisteen tuominen alueelle maksaa 20-30 k€, joten on ymmärrettävää että sitä ei kannata yhdelle asiakkaalle tuoda (jos ei löydy yksittäistä maksajaa), mutta jos saa kerättyä 20-30 naapuria niin tilanne saattaa olla toinen. Me perustimme 2014 osuuskunnan (Osuuskunta Helsingin valokuidut) joka rakensi oman kuitupisteen (operaattoreille POP) ja veti kuidun 160:lle omakotitalolle 500 x 700M kokoiselle alueelle Helsingissä kehä I:n sisäpuolella. Nykyään on muitakin vaihteohtoja jo oman osuuskunnan ja siitä koituva työ pelottaa. Kuten Telian avoikuitu.fi konsepti, joka perustuu siihen, että kerätään riittävä määrä kiinnostuneita ja kun tämä määrä täyttyy voidaan rakenaminen aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöskin taloyhtiöt voivat ostaa järeän (yritys)kuidun, jos yhteishenkeä löytyy ja yhtiö on riittävän iso: http://www.lansivayla.fi/artikkeli/523528-insinoori-kyllastyi-kotiliittyman-maksuihin-ja-hommasi-kerrostaloon-huippunopean

      Etuna näissä on nopeampi nopeus ja halvempi hinta.

      Eero

      Poista