tiistai 13. syyskuuta 2016

Halpisläppäri ja Windows 8 on käyttäjän kiusaamista

Tuttu toi halvan Toshiba E1-läppärinsä katsottavaksi, koska se oli aivan tukossa eikä nettikäytöstä tahtonut tulla mitään. Ei ihme, sillä hidas AMD-halpisprosessori, jonka vähäisestä tehosta operaattorin myymä F-Securen tietoturvapaketti niisti osan, oli täysin alimittainen Windows 8:n pyörittämiseen.

Tällaisten mopojen myynti syyttömille asiakkaille pitäisi kieltää.
AMD E1-2100-prosessori on tarkoitettu kevyisiin pienlaitteisiin, kuten Chromebook-tyyppisiin nettikoneisiin. Toshibalta on kuluttajien pettämistä käyttää sitä fyysisesti isokokoisessa läppärissä.

Kone oli ollut pari vuotta hyllyllä, joten nyt siinä odotti kahden gigatavun edestä päivityksiä. Ei ihme, että kone oli tukossa! Laitoin päivitykset latautumaan nopean nettiyhteyden kautta. Kuuden tunnin kuluttua vasta puolet lähes kahdesta sadasta päivityksestä oli ladattu.

Tässä menee koko päivä... eikä riitäkään.
Tilanne oli sama vielä 12 tunnin jälkeenkin -- asennus oli nimittäin jäänyt jumiin. Buuttasin sen, ja tuolla taustalla kone nytkin rouskuttaa. Päivitys on kuin kivireen vetämistä.

IT-ammattilaisena en koskaan pitänyt Windows 8:n aloitusnäyttöä huonona, mutta maallikon silmin se on aivan turha. Suorastaan haitallinen. Käyttäjä ei halunnut nähdä uutisia, säätiedotuksia, Twitter-päivityksiä eikä mainoksia Microsoftin omista palveluista.

Ja tottahan se onkin: Microsoft käyttää härskisti hyväkseen asemaansa ja on täyttänyt Windows 8:n aloitusnäytön täysin turhilla ruuduilla. Entä miksi siellä ovat Netflix, Amazon ja eBay? Suomalainen peruskäyttäjä ei tunne kahta jälkimmäistä, eikä halua oppia tuntemaankaan.

Käyttäjä halusi suoraan Windows-työpöydälle, jotta voisi asioida pankissa ja lukea Gmailiaan. Kaikki muu oli turhaa.

Palvelujen tuputtamisen ja pakkosyötön ymmärtäisi, jos kyse olisi netin ilmaispalvelusta -- mutta tämä oli tietokone, jonka joku oli ostanut sadoilla euroilla kaupasta. Tätä taustaa vasten Microsoftin linja (ja alitehoisen koneen myynti sen käyttämiseen) tuntuu puhtaalta kiusaamiselta.

Onneksi kyse oli sentään Windows 8.1:stä eikä perus-Kasista, jolloin aloitusnäytön pystyy ohittamaan kokonaan, kunhan tietää mikä kohta pitää rastittaa. Käyttäjä itse ei tiennyt, tietenkään.

"Osta Mäkki!" Se olisi paljon parempi ratkaisu, mutta maksaisi vähintään kolminkertaisesti. Halvalla ei saa hyvää.

Tässä tapauksessa jopa Linux olisi ollut parempi valinta. Kunpa vain joku olisi asentanut sen käyttövalmiiksi.

Lisäys 15.9.2016: Päivitettyään itseään kolmen vuorokauden ajan läppäri on vihdoin käyttökunnossa ja toimii sentään siedettävästi. Poistin virustorjunnan ja alensin käyttäjän pelkäksi perus-juuseriksi. Eiköhän mopo näillä eväillä kulje jonkin aikaa. Huomattavaa on, että kone oli käytännössä uusi, ja nyt jo käyttökelvottoman hidas. Ei näin. 

4 kommenttia:

 1. Sinne aloitussivulle laitetaan se selain, jolla pääsee sinne verkkopankkiin. En ymmärrä miksi aloitussivu on jotain, josta pitäisi päästä pois sinne työpöydälle ennen ohjelman käynnistämistä. Ne Netflixit ym. ovat toki mainoksia, noiden takia hinta on noin alhainen kuin on. Onko ne Microsoftin jäljiltä vai laitevalmistajan sitä en tiedä. Onko käyttää muuten Windows 8 ja Bing. Sitä MS jakoi ilmaiseksi. AMD:n perusprosentin on tosi hitaita, sitä kukaan ei kiistä.

  Tuollaiseen koneeseen kannattaisi laittaa SSD ja ladata MS:ltä puhdas asennusmedia.

  VastaaPoista
 2. Tavallinen käyttäjä haluaa ennen pitkää katsoa videoita Ylen, Maikkarin ja Iltasanomien palveluista. Ehkä pelata sen päälle jotain peliä kenties. Kaikki tämmöiset hypermultimediajutut tarvitsevat edelleen suljettua koodia: Flashia, Silverlightiä, Javaa, DirectX:ää.

  VastaaPoista
 3. Eikö olisi kannattanut vaihtaa SSD-kiintolevy ja asentaa Windows 7? Olisi varmasti ollut aivan eri kone niin nopeudeltaan kuin käytettävyydeltään.

  Itse olisin laittanut linuxin. Yli 10 vuotta linuxia käytettyäni en viitsi edes ajatella jonkun windowsin asentamista.

  VastaaPoista
 4. Pöytäkoneen(kin) käyttöjärjestelmäksi linux on ylivoimainen. Suljetun koodin kikkareet (flash yms) saa kyllä linuxissa toimimaan.

  VastaaPoista