maanantai 14. joulukuuta 2020

DNA Koti 5G -kokemuksia

Asun Espoossa lähellä Kehä I:tä, mutta alueella ei tarjota valokuitua omakotiasukkaille. Monta vuotta piti sinnitellä 15/1 megabitin ADSL-tekniikalla, kunnes Elisa päivitti sen 50/10 VDSL-yhteydeksi (50 megabittiä download, 10 megabittiä upload). Tekniikka toimii, mutta ei riitä vaativaan käyttöön eikä aktiiviseen etätyöhön. 

Vaihtoehtona on 4G-mobiilidata, mutta sen toimintaan ei voi luottaa lainkaan. Välillä nopeus on VDSL:ää parempi, mutta kuormitushuippujen aikaan (iltaisin ja koulujen jälkeen) nopeus romahtaa.

Telia teki viime vuonna parhaansa kerätäkseen riittävästi taloja mukaan Avoin kuitu -hankkeeseen, mutta riittävää kiinnostusta ei löytynyt. Kun sitten DNA tarjosi uutta Koti 5G -yhteyttä jopa 1000 megabitin nopeudella, jätin heti tilauksen. Elisalla olisi ollut vastaava, mutta kun eivät mainostaneet palveluaan, en tiennyt asiasta. Ylipäätään 5G-peittokin tuli alueelle vasta pari kuukautta sitten.

Nopea 5G toimii vain maston lähettyvillä, vaaditaan käytännössä näköyhteys. Itsellä nämä ehdot täyttyivät. Paikalle ensin lähetetty mittaaja näytti läppäristään saavuttavansa jopa 900 megabitin nopeuden. Pari viikkoa myöhemmin paikalle tuli asentaja, joka kiinnitti vastaanottimen talon seinään ja veti kaapelin laitetilaan. 

5G-vastaanotin talon seinässä.

Aikaa kului noin 2,5 tuntia. Asennus maksaa 495 euroa (tarjoushinta 450 euroa). 5G-vastaanotin on DNA:n omaisuutta ja sisältyy veloitukseen, joka on 39,90 euroa (400 megabittiä) tai 44,90 euroa (1000 megabittiä) kuukaudessa.

Huawein 5G-purkki muuntaa langattoman signaalin Ethernetiksi wifi-reititintä varten.

Mainoksen mukaan kyseessä on "langaton kiinteä liittymä", jonka pitäisi vastata idean tasolla kotiin tulevaa valokuitua. Kiinteistölehden mukaan DNA Koti 5G käyttää verkon viipalointia, joka takaa nopeuden pysyvän vakiona, vaikka myös naapurit olisivat verkossa. Mobiilidatan kaltaista hidastumista ruuhka-aikoihin ei siten pitäisi ilmetä. Näin kertoi myös myyjä puhelimessa: kutakin mastoa kohti myydään vain rajallinen määrä Koti 5G -asiakkaita, jotta kapasiteetti säilyy.

Kuulostaa hyvältä, mutta langattomat verkot ovat arvaamattomia. Sopimusehdoissa nopeuksista annetaan erilainen kuva: 1000 megan liittymän nopeudet ovat 100-1000 megabittiä (minimi- ja maksiminopeus) sekä 400 megan liittymän 100-400 megabittiä. Sata megaa on toki paljon ja tuplasti enemmän kuin VDSL:llä, mutta mihin katosi se takuu vakionopeudesta?

"Miniminopeus on nopeus, joka ei Kiinteä 5G -laajakaistapalvelua käytettäessä lähtökohtaisesti alitu", sanoo sopimus, ja edelleen "... asetuksen EU 2015/2120 mukainen normaalinopeus on DNA Oyj:n tarjoamassa Kiinteä 5G-laajakaistapalveluissa niille ilmoitettu miniminopeus".

Lähtevä nopeus on vielä ikävämpi yllätys: sopimuksen mukaan se on vain 5-100 megabittiä (sama sekä 400 että 1000 megan vaihtoehdoissa). Viisi megaa 5 G:n miniminä ei ole enää mitään ja on vain puolet VDSL:stä. Sata on sentään hyvä lukema, mutta se luvataan vain maksimarvona.

Huippunopeaa kotiyhteyttä odottava pettyy markkinointiin, sillä sopimusehdoissa nopeudeksi luvataan "vain" 100/5 megabittiä, joka saattaa yltää arvoon 400/100.

Sopimukset ovat teoriaa, niihin turvaudutaan vain jos tulee riitoja. Ratkaisevaa on arkinen käyttö. Miten yhteys siis toimii käytännössä?

DNA:n purkin perässä on uusi AX-tason (Wifi 6) wifi-reititin. Testasin nopeuksia Netflixin Fast.com -palvelusta (sama, jota asentajat käyttivät) lauantaiaamuna puoli kuudelta, jolloin verkossa ei varmasti ollut ruuhkaa. Luvut ovat kolmen peräkkäisen mittauksen keskiarvoja. Wifi-yhteys pöytäkoneeseen noin parin metrin etäisyydeltä, koneen wifi "vain" ac-tasoa.

  • Ethernet-kaapeli suoraan purkista nopeaan pöytäkoneeseen: 370 megabittiä (down) / 48 megabittiä (up), viive 21 ms.
  • Ethernet-kaapeli wifi-reitittimen portista pöytäkoneeseen: 333/45 Mbit/s, 22 ms
  • Wifi-yhteys 5 GHz kaistalla: 280/45 Mbit/s, 23 ms
  • Wifi-yhteys 2,4 GHz kaistalla: 90/47 Mbit/s, 22 ms

Luvut näyttävät ihan hyviltä, vaikka verkkoviive jää kauaksi niistä muutaman millisekunnin lukemista, joilla 5G-tekniikkaa usein hehkutetaan. Kun välissä on monia aktiivilaitteita ja signaalien muunnoksia, viiveet kumuloituvat.

340/41 megabittiä sekunnissa, kyllähän tällä jo pärjää.

Tilasin yhteyden 1000 megabittisenä, joten siihen nähden 300 megaa on vähän -- vain kolmasosa luvatusta. Se toki riittää mainiosti normikäyttöön ja myös 50 megabitin upload on hyvä, vaikka jää puoleen aidon kuituverkon 100/100 symmetrisestä yhteydestä.

Testasin nopeutta myös älypuhelimen wifillä puolen tunnin välein. Tulokset ovat vain suuntaa-antavia, sillä testipuhelin oli vanha eikä tue uusia wifi-tekniikoita. Verkkoa myös käytettiin kevyesti mittausten aikana. Tulokset kuitenkin osoittavat, miten paljon nopeudet vaihtelevat, kun välissä on kaksi langatonta verkkoa.

Koti 5G nopeus wifi-verkossa mitattuna

Nopeutta huolestuttavampaa ovat kaksi täydellistä katkosta (mittaukset nro 61 ja nro 205, molemmat klo 19:32 peräkkäisinä päivinä), jotka näkyvät sinisinä pystyviivoina.

Tulen seuraamaan yhteyden nopeutta ja luotettavuutta jatkossakin. Miten vaikuttavat esimerkiksi lumisade ja kevään myötä puihin ilmestyvät lehdet? Entä naapurien lisääntyvä 5G-käyttö? Epäselväksi jäi, miksi asentaja sai yli 900 megabittiä, kun oma mittaus jää kolmannekseen. Selvittelen näitäkin tulevissa blogikirjoituksissa.

Langaton ei ole koskaan valokuidun veroinen, vaikka onkin edullisempi ottaa käyttöön. Langattoman yhteyden nopeudet ja luotettavuus riittävät kuitenkin monelle.

Seuraava kirjoitus yhteyden toimintavarmuudesta.

11 kommenttia:

  1. Mitenkäs se menikään (netti)huijauksissa ? Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä myös on sitä.

    Kiitos kuitenkin katsauksesta. Mielenkiinnolla odotan lisää päivityksiä asiasta. Mainos tuli meillekin.

    Vaatiiko ulkoinen pönttö taloyhtiön luvan ?

    Mietipä jos lähikauppa myisi kopallisen sihijuomaa samalla periaatteella. Jos asut samassa talossa, korin tuoja "verottaa" kenties yhden, tai kaksi putelia. Jos asut kauempana, kauppias takaa että ainakin 10 pulloa tulee täytteineen perille.

    VastaaPoista
  2. Vanhemmilleni yritettiin myydä DNA Koti 5G.

    Olihan se mainosnivaska tullut oikeaan aikaan, koska heillä ei ole toiminut kauttani hankittu €9,90 kk 50M 4G Elisalta. Se toimi aikoja sietämättömästi ja vikapalvelu sanoi ettei tehdä mitään. Lopulta myönsivät että ehkä kannattaa simmi vaihtaa.

    Kova lupaus 5G:llä, mutta minä sanoin vanhemmilleni, että tätä ette muuten oste. Eivätkä he sitä ostaneetkaan omakotitaloon.

    DNA:n Turtolan myymälästä hommattiin samaiseen 4G B525 -modeemiin uuden kortin saatesanoilla "Netti ei toimi" ja mä sanoin. No se myyjä kysyi heti: "Mikäs siinä on, siin netissä".

    Ja sitten rupesin markkinoimaan Elisaa. Ei mikään ihme, hän sanoi. Myi vanhemmilleni 150 Mb DNA Welho Oy -kortin hintaan 14,90 kk 24 kk ajaksi (normaalisti joku 30). Toivotteli mukavaa testiä.

    Perhana, siinä oli vielä kuukauden testiaikaa. 100% tyytyväisyys tai 1. kuukausimaksu ja avausmaksu takaisin!

    Viritettiin kotiin se mokoma ja ensimittaus sai leuat loksauttamaan. 150 megaa sisään ja 50 megaa ulos.

    Ja mikä parasta, ei tarvinnut palautusoikeuttakaan käyttää.

    Edelleen, edelleen tänä päivänä 150 megaa sisään ja 50 ulos.

    VastaaPoista
  3. Turtolan Citymarket - tuttu paikka menneisyydestä itsellekin.

    Ilmeisesti vanhempasi asuvat paikassa, jossa DNA:lla on hyvä verkko ja vähän asiakkaita. Silloin 5G-kiinteälle ei tosiaan ole tarvetta. Suomen kaltaisessa isossa ja harvaanasutussa maassa tarvitaan monia erilaisia laajakaistaratkaisuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tampereen seudulla, Pirkkalassa.

      Meille sanoi DNA-myyjä, että parempaa verkkoa ei Tampereen seudulla olekaan, joten sikäli ymmärsi ettemme välttämättä olisi 5G:tä tilaamassa. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että Tampereen seudulla DNA:lla ei ollut kiinteää verkkoa, joten DNA on panostanut mobiiliin, mistä syystä se toimiikin upeasti. Minulla on luurissa DNA 50 Mb 4G ja joka paikassa kellottaa maksimeita tuon takia. Poikkeuksia toki on.

      Elisalla ja Telialla kiinteääkin verkkoa on. He eivät ole sitten samalla tavalla mobiiliin panostaneet. Tärkeintähän tietysti on, että sait sinne Espooseen vihdoin toimivan netin. Pitkään tulikin seurattua tilannettasi, että 4G:t aivan tukossa, ja näin se varmasti muualla onkin.

      Poista
  4. Itsekin olen kirjoitellut blogiin 5G-kokemuksistani sekä vuonna 2019 kirjoittelin operaattorien tyylistä mittailla nopeuksia.

    VastaaPoista
  5. Itse käytän DNA Koti 5G liittymää Kouvolan seudulla ja sama pätkiminen ilmenee täälläkin. Käytännössä laite uudelleenkäynnistää itsensä 1-3krt päivässä. Kyseessä on DNA:n tuen mukaan tunnistettu vika uCPE laitteessa, johon pitäisi olla korjaus tulossa Huweilta. Kannattaa valittaa asiasta DNA:n tukeen, jos vaikka saataisiin sen avulla vauhtia asian korjaamiseen.

    VastaaPoista
  6. Minulla oli (tai on irtisanomisvaiheessa) Elisan 5G. Se pätki jatkuvasti, ja noin kerran päivässä tuli pitkä katkos niin että joskus piti reititin resetoida. 5G-reitinkin vaihdettiin kerran takuuna, mutta vika ei poistunut. Elisa ei ole muuta saanut aikaiseksi, kuin pyytänyt testaamaan sitä ja tätä. Nyt minulla on DNA:n 4G-reititin joka toistaiseksi on toiminut ongelmitta.
    Nettiselaamisessa se toimi, mutta esimerkiksi videokokous katkesi palaverin aikana muutaman kerran ja piti ottaa uusi yhteys.
    Nyt DNA:n 4G-yhteydellä nopeus on hitaampi, mutta näyttää olevan toimintavara. Tukiasemat puolen kilometrin päässä pientaloalueella.
    Ehkäpä joskus vaihdan DNA 5G:hen, mutta taloyhtiöön on ehkä tulossa kuitu suunnilleen vuode kuttua linjasaneerauksen yhteydessä. Katsotaan sitten.

    VastaaPoista
  7. Itselläni on kotona tällä hetkellä Elisan VDSL 30/5M. Kahden hengen talous, jossa kumpikin on kotona etätöissä. MS Teams palaveria päivät pitkät. Yhteys riittää, mutta salaisuutena on se, että ostin 300e maksavan Zyxel USG40 reitittimen, jolla pystyn määrittelemään, että työkoneilla on aina suurempi prioriteetti, mitä muilla kodin vempaimilla. lisäksi kaikki kännyköiden WhatsApp, iCloud, email liikenne priorisoidaan alemmaksi, mitä Netflix, Rakuten, Prime TV, Yle Areena, YouTube, jne.
    Eli pointti ei ole aina siinä max bittimäärässä vaan siinä, miten itse määrittelet oman perheesi käyttöpriorisoinnin. Vaatii tietysti harrastuneisuutta, mutta tuollaisella Zyxelin (muitakin tietysti on) purkilla säästää paljon koska sitä max max max operaattorin bittinopeutta ei tarvitse ostaa.

    VastaaPoista
  8. Olen tässä aikeissa hankkia dna:n kiinteän 5g liittymän kotiin. Onkohan tämä jo käyttökelpoinen tuote etätyöhön ja jatkuvaan palaveraamiseen vai ilmeneekö vielä tuota aiemmin havaittua pätkimistä?

    VastaaPoista
  9. Niin ja edelleen kiinnnostaisi vielä tietää miten lumisade ja puidenlehdet vaikuttavat yhteyteen?

    VastaaPoista
  10. Maaliskuun lopussa asennettiin DNA:n kiinteä 5G, ennen oli ihan normaali DNA 5G. Pätkiminen alkoi saman tien. Suoratoistot lagaa useita kertoja tunnissa, mitä ei tapahtunut aiemmin normi 5G aikana. Hieman vi.. harmittaa. Maksan enemmän huonommasta yhteydestä.

    VastaaPoista