perjantai 18. joulukuuta 2020

Vajaa Ethernet-kaapeli siirtää vain 100 megabittiä sekunnissa

Kytkiessäni kotiverkkoa DNA 5G:n jälkeen huomasin oudon ilmiön: vaikka yhteys lähti reitittimestä yli 300 megabitin sekuntinopeudella, se tuli perille muihin laitteisiin vain 100 megabitillä.

Tutkin tarkemmin kaapeleita, joita on vuosien varrella kertynyt laatikkoon lähemmäs sata erilaista. Alle 100 megabitin nopeuksilla kaapelilla ei juuri ole merkitystä, kunhan siinä vain on standardit RJ45-liittimet molemmissa päissä. Yli 100 megabitin nopeuksilla luokituksella alkaa jo olla väliä, etenkin jos kaapeli on pitkä.

Kaupassa myydään (tai on ainakin myyty) CAT 5, CAT 5e ja CAT 6-luokituksen kaapeleita. Onko niillä käytännössä eroa? Kaikissa on samat 4x2 karvaa, eroa on vain häiriösuojauksessa. Jos kaapelin pituus ylittää 10 metriä (tai jos ympäristö on muuten erityisen häiriöinen) kannattaa varmistaa, että se on CAT 5e tai CAT 6 -tasoa. 

Miksi siis yksi keltainen kaapeli rajoitti nopeuden sataan megabittiin? Luokituksesta tai pituudesta ei ollut kyse, sillä kyseessä oli lyhyt CAT 5 -kaapeli.

Tavallinen CAT 5 UTP patch -kaapeli

Liitännässä oli kuitenkin kytketty vain osa karvoista.

Hitauden salaisuus: puuttuvat karvat

Vanhan standardin mukainen kaapeli ei enää pysynyt yli 100 megabitin verkon vauhdissa. Kaapelilaatikoista löytyi muitakin karsittuja kaapeleita. 

Miksi Elisa Viihteen mukana toimitetaan hidas kaapeli?

Yllättäen myös Elisa Viihde -purkin mukana tullut kaapeli oli hidasta mallia. Kyseessä täytyy olla tietoinen valinta, sillä myös uudemman purkin mukana oli tullut samanlainen kaapeli.

En osaa edes arvailla, miksi Elisa toimittaa tällaisen kaapelin purkin mukana.

Ilmeisesti samaa tekniikkaa on käytetty myös vanhoissa toimistoratkaisuissa, kun Ethernet-yhteys on haluttu tuoda samalla kaapeloinnilla puhelinverkon kanssa. Näitäkin kaapeleita löytyi laatikosta. 

Jos siis verkosta ei tunnu irtoavan täyttä nopeutta, kannattaa tarkistaa että välikaapeleissa on kytketty kaikki kahdeksan johdinta. 

Lisätty 19.12.2020: Vielä yksi "vajaa" kaapeli, jossa merkintä RJ12-RJ45. Tätä on käytetty toimistotalossa tuomaan 100 Mbps Ethernet-yhteys lankapuhelimen tapaan.

RJ12-RJ45 kaapeli

Vanha puhelinjohto käytti samanlaista, mutta kapeampaa liitintä (RJ11).

3 kommenttia:

  1. Tuossa on voinut sattua ihan raakasti kämmi Elisan hankintaosastolla tuotteen tarkistamisen yhteydessä (jos moista on edes tehty). Kaapeli on oikeasti CAT3, vaikka kyljessä lukeekin CAT5.

    CAT5 *vaatii* neljä johdinparia. Jos siinä on vain kaksi paria, se ei ole CAT5.

    Kaapelissasi on toimimatonta muutakin kuin > 100 Mbps nopeudet. Esimerkiksi PoE ei toimi, ja silti sen pitäisi pelata cat5-piuhalla.

    Eli joku valmistaja lyönyt Cat5-kirjoitusta kaapeliin vaikka tuo ei täytä standardia. Ja jos Elisan kotiboksin maksimivauhti on sata megaa niin kukaan ei ole nostanut äläkkää.

    VastaaPoista
  2. Jotain erikoista näissä on. Elisan kaapeleissa lukee luokituksena peräti CAT 5e sekä muut normaalit tekstit: "STP TIA/EIA 568B.2 26 AWG E257448 AWM 30 V RICHLAND".

    En viitsi leikata Elisan kaapelia poikki, mutta liittimeen tulee selvästi vain neljä karvaa (ja ulkopinnalla on neljä liitäntänastaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa voi olla muuten selitys - eli johtimia voi olla kaapelissa 8 mutta liittimelle asti on viety vain 4 koska on säästetty :)

      ANSI/TIA/EUA 568B eksplisiittisesti sanoo 4 johdinparia. Löytyy vaikka https://www.csd.uoc.gr/~hy435/material/Cabling%20Standard%20-%20ANSI-TIA-EIA%20568%20B%20-%20Commercial%20Building%20Telecommunications%20Cabling%20Standard.pdf - sivu 3.

      Poista