perjantai 19. maaliskuuta 2021

Siisti MacBook Air -läppäri, mutta melkein käyttökelvoton

Itselläni on kaksikin MacBook Air -konetta. Ne ovat osoittautuneet kestäviksi ja hyviksi. Sain lahjoituksena vanhan 11" mallin ja ajattelin, että koska kone on siistissä kunnossa ja toimii hyvin, sitä pystyy käyttämään vielä eri tarkoituksiin. Eipä pystynytkään.

Läppäri on noin 10 vuotta vanha. Tietoja tästä Macista näyttää Mac OS X -versioksi 10.6.8 eikä sitä pysty päivittämään uudempaan. 

Tietoja tästä Macista.

Päivityspainike ei näytä uudempaa versiota. Sellaisen luultavasti saisi asentamalla rompulta, mutta ongelmana on vain kahden gigatavun keskusmuisti. Se on todella vähän ja tässä onkin Applen härskiä rahastusta: koneet myydään minimiosilla, joita ei voi laajentaa myöhemmin. Näin Apple maksimoi omat katteensa ja lyhentää näppärästi koneiden käyttöikää.

Tuohon aikaan markkinoilla myös joitakin Windows-läppäreitä myytiin kahden gigan RAM-muistilla, mutta ne olivat halpamalleja. Apple on aina ollut sieltä kalleimmasta päästä.

Suurin ongelma on selain (Safari 5.1.10 vuodelta 2013), joka ei avaa useimpia sivuja.

Maikkari vaatii päivittämään selaimen uudempaan.

Uudempaan Safari-selaimeen ei voi päivittää. Chromen voisi asentaa, mutta sekin varoittaa, että tässä OS X -versiossa toimivaa Chromea ei enää ylläpidetä. Ikivanhalla selaimella ei uskalla enää surffata.

Hesari ei aukene lainkaan:

Safari ei voi avata sivua - mutta miksei?

Hesarin toimimattomuus oli aluksi yllättävää. Miksei sivua voi avata? Ilmeisesti kyse on siitä, että kaikki ovat siirtyneet https-suojaukseen, eikä palvelin tue enää niitä SSL- ja TLS-tasoja, joita selain ymmärtää. Ssllabsin mukaan kyseinen Safari tukee vain TLS 1.0-1.3 ja SSL 2 sekä SSL 3. Kaikki tuetut salaimet (cipher) saivat arvon WEAK tai INSECURE.

Kyse ei siis ole varmenteiden vanhenemisesta, ne olisi voinut uusia päivittämällä. Pelkät http-sivut avautuvat, mutta niitä on vähän, ja niistäkin osa näkyy vanhan selaimen vuoksi väärin. Applen oma sivu (www.apple.com/fi) aukeaa edelleen, vaikka kuvat eivät näykään. Myös www.ampparit.com avautuu, mutta näkyy hassusti.

Aloin kokeilla, mitkä kuntien palvelimista avautuvat vanhalla selaimella. Hesarin tavoin Espoo, Helsinki, Turku, Savonlinna, Kokkola, Kouvola, Jyväskylä, Raahe, Sotkamo, Hamina ja Mikkeli eivät avaudu. Toimivia olivat Tampere, Kotka, Kuopio, Vantaa, Oulu, Hanko, Ivalo ja Rovaniemi; tosin niistäkin useimmat näkyivät hieman väärin. Tampereen sivut näkyivät oikein, Vantaa varoitti varmenteesta, jonka on allekirjoittanut ei luotettu myöntäjä (Entrust Certification Authority). Varoituksen ohittamalla sivut kuitenkin näkyivät.

Hmm... mitä tehdä koneella, jolla ei voi surffata? Voihan siihen asentaa Officen 2011-version ja käyttää vaikka kirjoituskoneena tai videomikserin tekstityksenä. 

Officen asennus onnistui hyvin, mutta salli vain muutaman käynnistyksen ennen rekisteröintiä. Se pysähtyi virheilmoitukseen:

"Internet-aktivointi ei onnistunut, koska et ole muodostanut internet-yhteyttä".

Virheelliset virheilmoitukset ovat aina yhtä ärsyttäviä. Yhteys oli kyllä olemassa, mutta ilmeisesti aktivointipalvelimeen ei saatu salattua yhteyttä, joten homma pysähtyi siihen.

Onneksi ohjelman voi rekisteröidä myös puhelinsoitolla Microsoftin automaattiin, joka vastaa suomalaisessa numerossa. Sille piti syöttää yhdeksän kuuden merkin numerosarjaa puhelimen näppäimistöltä ja vastaukseksi ääni kertoi saman verran numeroita, jotka piti kirjoittaa rekisteröintiohjelman kenttiin. Sen jälkeen Office oli rekisteröity ja se käynnistyi.

Kahden gigan muistilla ei isoja työtiedostoja käsitellä, mutta ei ole tarpeenkaan. Kevyt käyttö kevyelle koneelle riittää. Pääasia, että hyväkuntoinen kone sai vielä lisää käyttövuosia.

6 kommenttia:

  1. Eikös noihin ole joku asennellut linuxeja. En tosin tiedä kuinka ongelmatonta se on. Ainakaan yhteen Macbook Prohon se ei uponnut, joku laiteristiriita esti asennuksen. Tosin konekin oli tuota vanhempi.

    Vanhojen Windows-koneiden kohdalla (yleensä) suositellaan siirtymistä johonkin linuxjakeluun.

    VastaaPoista
  2. Tiedän yhden tapauksen kun mätään omenaan on asennettu Win 10. Syytä en tiedä, mutta yleensähän ongelmajätteestä pyritään eroon.

    VastaaPoista
  3. "ongelmana on vain kahden gigatavun keskusmuisti."

    Sehän on melkein enemmän kuin Chromebookin massamuisti. ;-)

    VastaaPoista
  4. Blogisti kaivaa romulaatikostaan ja asentaa lisää muistia. Max muisti lienee 4GB.

    VastaaPoista
  5. Air-koneisiin ei asenneta mitään lisää.

    VastaaPoista
  6. Lueskelin englanninkielistä Wikipedia artikkelia MacBook Air ja kuvauksesi perusteella tietokone on joko vuoden 2010 tai 2011 malli. Wikipedian mukaan 2 gigan muistilla varustettuun 2010 tai 2011 tietokoneeseen saa High Sierra 10.13 käyttöjärjestelmän.

    VastaaPoista