maanantai 15. maaliskuuta 2021

Stream Deck ja perinteisten painikkeiden viehätys

Elgaton Stream Deck on usb-porttiin lisättävä painikepaneeli. Mekaaniset painikkeet kuulostavat vanhanaikaisilta, kun nykyään puhelimissa ja jopa autoissa on siirrytty kosketusnäyttöihin. Mutta painikkeissa on oma viehätyksensä. Ne antavat selkeän palautteen tuntoaistille ja niitä on helppo käyttää sokkona, esimerkiksi videoneuvottelun aikana. Nimensä mukaisesti Stream Deckit ovat suosittuja peli- ja videostriimauksissa. 

Laitteesta on kolme versiota: Mini sisältää 6 painiketta, perusversio 15 ja XL-malli 24 painiketta. Hinnat ovat vastaavasti 100, 150 ja 270 euroa. Ei ihan halpaa, mutta jokainen näppäin on minikokoinen (72x72 pikselin) näyttö, mikä nostaa hintaa. Laitteet ovat olleet kiven alla, onnistuin viime viikolla nappaamaan yhden perusmallin (15 painiketta) Verkkokauppa.comin nettikaupasta, mutta nyt kaikki kolme näyttävät taas "Lähetettävissä: ei vahvistettu". 

Hallintaohjelma toimii sekä Windowsissa että Macintoshissa. Sillä asetetaan halutut toiminnot kullekin painikkeelle. Sovellus tekee enemmän kuin lähettää pelkkiä näppäinkomentoja, se pystyy ohjaamaan monia yleisiä sovelluksia. Painikkeet voivat olla myös vuorovaikutteisia ja vaihtaa "sivua", jolloin kaikkien painikkeiden kuvat ja toiminnot vaihtuvat. Hallintaohjelma pystyy myös vaihtamaan painikkeita automaattisesti sovelluksen mukaan. 

Lisäsin kokeilumielessä erilaisia valmiita toimintoja painikkeille.

Esimerkkejä painikkeiden käytöstä.

Ylinnä vasemmalla oleva painike avaa Helsingin Sanomien pääsivun. T-painike kirjoittaa aktiiviseen sovellukseen nimen ja yhteystiedot. Noppa-painike arpoo painettaessa silmäluvun 1-6. Ja niin edelleen.

Yksi painikkeista näyttää Bitcoinin kurssin. Joku voisi tehdä sovelluksen, joka näyttäisi kurssin viisi numeroa kukin omassa painikkeessa. Alla voisi olla osto- ja myyntinapit. 

Keskimmäinen rivistö ohjaa Spotifytä. Mahdollisuuksia on rajattomasti.

Stream Deck näytönsäästäjänä.

Vakiona on näytönsäästäjä, joka lataa painikkeisiin halutun valokuvan. Asetin kuvaksi kesällä ottamani iltaisen kuvan Helsingin tuomiokirkosta. 

Leikkimisen lisäksi painikepaletista on suurta hyötyä videoneuvotteluissa. Joku on tehnyt Teams-painikkeet ja Zoomin vastaava löytyy hallintaohjelmasta valmiina. Netistä löytyivät ohjelmoidut toiminnot myös Office-toimistosovelluksille, tosin vain Windows-versiolle.

Zoom-painikkeet

Atem Mini on suosittu videomikseri, jota käytetään osoittamalla hiirellä virtuaalisia painikkeita (itse laitteessa on painikkeet vain perustoiminnoille). Stream Deck muuttaa virtuaalipainikkeet todellisiksi, mikä helpottaa varsinkin makroja käynnistämistä. Painikkeet voi räätälöidä juuri omaan käyttöön sopivaksi, jolloin käyttö onnistuu ilman, että katsetta täytyy siirtää pois kamerasta.

Miinusta tulee muovisista painikkeista, jotka tuntuvat halvoilta ja joiden painaminen aiheuttaa hiljaisen klik-äänen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti