lauantai 27. maaliskuuta 2021

Halpisadapteri vai Applen oma? Tässä tapauksessa ero oli selvä

Apple-koneet ovat kalliita, samoin niiden tarvikkeet. Olen etsinyt vastausta kysymykseen, kannattaako ostaa Applen oma Lightning-usb-välijohto vai puolet halvempi, värikäs ja ilmeisesti kestävämpi, kiinalaisvalmiste.

Purin yhden halpisjohdon ja vaikka Lightning-liitin on pieni, sen sisään on upotettu pieni mikropiiri ja muutama komponentti. Liitin tekee siis jotain, mutta epäselväksi jäi, mitä merkitystä sillä on, ja ovatko halpiskaapelit erilaisia kuin Applen omat. 

Omien kokemusteni mukaan halpisjohdot ovat kestävämpiä kuin Applen omat, enkä ole huomannut toiminnassa eroja. Olen kuullut myös päinvastaisia kokemuksia. Varsinkin usb-c-latauskaapeleissa voi olla toiminnallisia eroja liittyen siihen, kuinka paljon virtaa ne pyytävät laturilta.

Kerään aiheesta lisää kokemuksia. Yksi nettivertailu tässä linkissä.

Kaapelit ovat yksi asia, adapterit toinen. Vaikka Lightning-hdmi-adapteri näyttää yksinkertaiselta, kyseessä on tosiaan adapteri. Valkoisen kuoren sisällä on pieni prosessori, joka pakkaa kuvan hdmi-liitäntää varten.

Applen oma adapteri maksaa 49,99 euroa (Verkkokauppa.com) tai 55 euroa (Tector). Kuulostaa paljolta. eStore.nu -ettikaupasta löytyi halpa 13,90 euron malli. Tilasin myös toisen mallin, mutta se perui kaikessa hiljaisuudessa tilauksen ja jo maksamani rahat takaisin.

Halpa ei tässä tapauksessa ole hyvä, ei edes toimiva.

Halpisadapteri näyttää hyvältä, sillä johto on pitkä ja usb-virransyöttöä varten on oma pistoke. Paketissa tosin lukee, että kaapeli tukee iPhone X:ää ja iPad Air -laitteita.

iPhone 11 Pro -puhelimessani halpisversio ei toiminut juuri lainkaan. Staattinen kuva näkyi, mutta Yle Areena ja Elisa viihde sulkeutuivat pian avaamisen jälkeen. Toisin sanoen ne kaatuivat. Halpis ei myöskään toiminut ilman usb-virransyöttöä, mikä rajoitti käytön laturin läheisyyteen.

Air 2 -tabletissa kaapeli toimi paremmin, mutta sielläkin videota toistavat sovellukset pätkivät pahasti ja kuva muistutti enemmän sarjakuvaa kuin videota. 

Ei jatkoon.

Applen oma 50 euron adapteri toimi molemmissa laitteissa kuten piti, eikä vaatinut edes usb-laturin käyttöä. Videokuva näkyi sujuvana. Sille adapteri ei voi mitään, että Applen kameraohjelmat niin iPhoneissa kuin iPadeissa näyttävät omat painikkeensa videokuvan päällä, joten hdmi-adapteri ei riitä tekemään laitteista ylimääräistä videokameraa.

Tässä tapauksessa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin maksaa 50 euroa Applen omasta merkkiadapterista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti