Tyytyväiset Apple-käyttäjät kehuvat laitteitaan sanoen, että niiden kanssa työt sujuvat eikä aikaa tuhraannu ongelmiin, kuten Windowsissa. Kyse on varmaan tottumisesta tai siitä, että puhtaassa Apple-maailmassa kaikki toimii hyvin yhteen, mutta itse sekakäyttäjänä törmään jatkuvasti ongelmiin, joita Windows-puolella ei ole. Tässä yksi esimerkki.
Halusin tallentaa Powerpoint-esityksen diat jpeg-tiedostoina voidakseni esittää ne ilman Powerpointin apua. Macin Kuvat-ohjelma sotki kuitenkin diojen järjestyksen, eikä niitä saanut mitenkään siirrettyä takaisin oikeaan järjestykseen. Pari tuntia työaikaa tuhlaantui asiaan, jota ei Windowsissa olisi tarvinnut edes noteerata. Tietenkin jpeg-tiedostot saa esitettyä nimen mukaan.
Tässä havainnollinen esitys ilmiöstä. Käytän Powerpoint-esitystä, jonka dioissa on vain iso numero jokaisella sivulla.
Alkuperäinen Powerpoint-esitys |
Jpeg-tallennuksen jälkeen kansiossa on joukko kuvia nimillä Dia1.jpg, Dia2.jpg... Dia21.jpg.
Jpeg-tiedostot Windowsin Dropbox-kansiossa. |
Vaihdetaan sitten Macbook Airiin. Sielläkin tiedostonäkymä näyttää jpeg-tiedostot oikeassa järjestyksessä, kun lajitteluperusteena on Nimi.
Finder-näkymä. |
Jpeg-kuvat voisi näyttää suoraan tästä näkymästä, mutta Finder ei osaa vaihtaa seuraavalle riville kun tiedostoja kelataan nuoli eteen -painikkeella. Windowsissa tämä on hyvin kätevää.
Lisätään kuvat sitten Kuvat-sovellukseen (iPhoto) ja luodaan niille selkeyden vuoksi oma Albumi (Sorttitesti). Nyt kuvat menevät outoon järjestykseen:
Kuvat-ohjelman nimijärjestys. |
Ja kyllä, on valittu Näytä > Järjestä > Pidä järjestettynä nimen mukaan.
Lajittelujärjestys on nimen mukaan. |
Kummallista kyllä, aikajärjestykseen lajittelu antaa saman (tai käänteisen) virheellisen tuloksen.
Lajittelu ajan mukaan uusimmasta vanhimpaan. |
Lopulta oivalsin, ettei näytössä näkyvä tiedostonimi olekaan kuvan nimi. Kun jokaiseen kuvaan kävi erikseen kirjoittamassa nimitiedon (samainen Dia2.jpg jne), järjestys muutti oikeaksi. Mutta mistä kummasta Kuvat-sovellus sitten arpoo nimen ja lajittelujärjestyksen, jos tiedostonimi ja tiedoston kellonaika/päiväys eivät merkitse mitään?
Tehdään sama koe Macin Powerpointilla ja tallennetaan jpeg-kuvat uuteen tiedostokansioon. Tässä Mac näyttää etunsa: tiedoston viennissä on mahdollisuus säätää jpeg-kuvien kokoa. Windows-versiossa tätä ominaisuutta ei ole, joten pitää joko hyväksyä oletusarvo tai vaikuttaa kokoon Powerpointin puolella diakokoa kasvattamalla.
Mac Powerpoint antaa säätää jpeg-dian kokoa. |
Jotta edellisen testin Dia-nimiset kuvat eivät sotkisi lajittelua, poistin ensin albumin, kuvat sovelluksesta ja lopuksi vielä kuvatiedostot levyltä. Macin Powerpointin jpeg-tiedostot ovat eri nimisessä kansiossa.
Ja kas kummaa, nyt kuvat ovat melkein oikeassa järjestyksessä - vain kakkonen on jostain syystä jonon hännillä.
Kuvat melkein oikeassa järjestyksessä. |
Vaihto aikajärjestykseen näyttää kuvat ihan oikein.
Aikajärjestys näyttää kuvat oikein. |
Tässäkin tapauksessa kuvien nimikenttä on tyhjä, joten arvoitukseksi jää, minkä kentän perusteella Mac kuvat järjestää.
Ilmiö saattaa liittyä Dropboxiin, mutta se osoittaa joka tapauksessa sekakäytön vaarat.
No jopas, Macin Kuvat-ohjelma ei todellakaan ole paras tapa esittää PowerPoint-esityksiä :-).
VastaaPoistaIlmeisesti alkuperäinen ongelmasi oli tämä:
"Jpeg-kuvat voisi näyttää suoraan tästä näkymästä, mutta Finder ei osaa vaihtaa seuraavalle riville kun tiedostoja kelataan nuoli eteen -painikkeella"
No mitäs jos Finderissa vaihdat näkymän joko luetteloksi tai galleriaksi? Näissä molemmissa voit selalta tiedostoja nuolipäppäimillä vapaasti. Lisäksi tuo galleria-näkymä on tarkoitettu nimenomaan kuvien esittämiseen.
Tai sitten voisit valita kaikki kuvat Command-A:lla, painaa välilyöntiä ja näyttää kuvat Finderin omassa esikatselussa. Tai avata ne Esikatselu-ohjelmassa ja esittää ne sen avulla.
Tai esityksen olisi voinut myös tallentaa PDF-tiedostona ja esittää sen Esikatselu-ohjelmalla.
Väittäisin että Macissä on ongelmaasi lukuisia helppoja ratkaisuja jotka eivät ehkä piintyneelle Windows-käyttäjälle tule mieleen ;-).
Olipa nyt kyllä ongelma joka ei oikeasti ole ongelma; powerpoint diat jpg muodossa eikä esim pdf kuten Marko jo ehdottikin.
VastaaPoista"Ilmiö saattaa liittyä Dropboxiin, mutta se osoittaa joka tapauksessa sekakäytön vaarat." Sovitaan niin.
Kyllä nuo applen "photos"-appit välillä laittavat kuvat omituiseen järjestykseen, sekä macos:llä että ios:llä vaikka siirtäisi applen omilla systeemeillä kuten airdropilla tai icloudilla.
VastaaPoistaOsaisikohan Esikatselu/Preview asian paremmin? Ts. ei tulisi mieleenkään esittää Kuvat-ohjelmalla mitään diashowta. En tosin ole vuosiin ko. ohjelmaa käyttänyt, joten en tiedä jos siinä onkin jo nykyään jotain järkeä.
VastaaPoistaKuvien järjestys Kuvat-ohjelmassa alkoi kiinnostaa ihan teoreettisesti, eikä kukaan osannut vielä vastata siihen kysymykseen.
VastaaPoistaEsikatselu-ohjelma voisi tosiaan olla ratkaisu. Se näyttää kuvat omassa ikkunassa ja vasemmalla näkyvät kaikki kuvat allekkain, mutta sivupalkin saa pois ja kuvat voi laajentaa koko näytölle. Lajittelujärjestys näytti toimivan nimen mukaan ja jopa niin, että se huomioi perässä olevan numeron numerona eikä tekstinä.
Jpeg-kuvien kokoa voi muuttaa Powerpointin Windows-versiossa hankalasti rekisterimuutoksella:
VastaaPoistahttps://docs.microsoft.com/en-us/office/troubleshoot/powerpoint/change-export-slide-resolution
Kuvat-ohjelman järjestyksestä: Koska kyseessä on VALOkuvien tallentamiseen tarkoitettu ohjelma kuvat järjestetään EXIF-tiedoissa olevan kuvan ottoajan mukaan. Ja tuo suomenkielisessä macOS:ssä oleva "nimen mukaan" järjestäminen tarkoittaa siis myös kuvan nimen (englanniksi title) mukaan järjestämistä, ei tiedoston nimen.
VastaaPoista