keskiviikko 15. syyskuuta 2021

Airtag - näppärä laite vaikka vakoiluun

Applen eilinen iPhone 13 -julkistus oli melkoinen pettymys. Ei tullut edes hätäpuhelua satelliitin kautta, mitä pidettiin varmana. Eikä tullut sormenjälkilukijaa takaisin, sille olisi näin korona-aikana käyttöä. Pieni iPad, uusi kello... no joo. 

Sen sijaan keväällä esitelty Airtag on näppärä ja innovatiivinen. Vain hieman kahden euron kolikkoa isompi (tosin selvästi paksumpi) paikannin, jolla on painoa ainoastaan 11 grammaa. Hintakaan ei päätä huimaa: 35 euroa. Patteri kestää jopa vuoden. Salaisuus on siinä, ettei Airtag paikanna mitään, se lähettää vain bluetoothilla ympäristöön nimeään, ja ohikulkevat iPhonet välittävät sijaintitiedon omistajalle. 

Apple Airtag verrattuna kahden euron kolikkoon.

Apple ei olisi Apple, ellei tässäkin olisi jokin rahastus. Paikannin on pelkkä nappi, jota ei saa kiinni mihinkään. Jotta sen voisi ripustaa esimerkiksi reppuun pitää ostaa erillinen pidike, joka maksaa enemmän kuin paikannin itse! No, näinkin sitä voi käyttää vaikka taskussa. Jos katoaa, niin onpahan ainakin helppo löytää!

Lähietäisyydellä Airtag käyttää UWB-tekniikkaa, jolloin iPhone 11 ja uudemmat näyttävät etäisyyden paikantimeen ja suunnan, mihin pitää edetä. Hauska ja näppärä ominaisuus!

Testasin ostoskeskuksen parkkihallissa ja takaluukkuun jätetty paikannin tunnistui lähes kahdeksan metrin päästä. Ei ihan riittävästi, jotta sillä voisi etsiä autoa isosta hallista, mutta sisällä kotona etäisyys riittää mainiosti.

Parkkihallissa löytyy oma auto.

Nimesin ostamani Airtagin Vakoilu-nimellä, koska kiinnosti, miten sitä voi käyttää ihmisten luvattomaan seurantaan. Apple on pyrkinyt estämään tämän mm. niin, että jos tuntematon Airtag seuraa käyttäjää riittävän pitkään, siitä tulee hälytys kohteen iPhoneen. Se alkaa myös itse piipittää. Jos kohteella on jokin muu puhelin, niin sitten ei voi mitään. 

Airtag vaatii myös ajoittain yhteyden omaan puhelimeen, joten pitkäkestoinen seuranta ei onnistu muutenkaan. Mutta esimerkiksi lapsen koulu- tai kauppareissua tällä voi seurata hyvin. iPhone-laitteita on niin paljon, että Airtag raportoi sijaintinsa kartalla muutaman minuutin välein. 

Ostoskeskuksessa kävi ilmi, että Airtag raportoi sijaintinsa vain kauppakeskuksen nimellä. Yksittäistä liikettä siitä ei voi erottaa, vaikka puhelimet luultavasti tunnistavat senkin (ainakin Google tunnistaa Android-käyttäjien asiointipaikat). 

Airtagin sijainti kertoo vain kauppakeskuksen, ei yksittäistä liikettä.

Tilasin omani Applelta, jolloin se toimitettiin Brysselistä lähipostiin kahdessa vuorokaudessa (lupaus oli yksi). Ostaja sai ilmaisen nimikoinnin.

Nimikoitu paikannin PJ1

Koska paikannin paljastaa itsensä ennen pitkää ja on muutenkin helppo löytää, sitä ei voi järkevästi käyttää esimerkiksi varastetun polkupyörän jäljittämiseen. Sopivin käyttökohde on tosiaan arkisten esineiden merkintä, jolloin ne löytyvät kotoa tai autosta helposti. Erillinen pidike nostaa hinnan tuplaksi, joten kovin monta arvoesinettä tällä ei kannata merkitä. Lasten koulureput ovat ehkä otollisin kohde.

Vaikka Apple on pyrkinyt rajoittamaan vakoilukäyttöä, tällä voi tehdä kaikenlaista, mikä ei kestä päivänvaloa. Kannattaa siis tarkistaa, ettei omasta autosta, käsilaukusta tai tietokonelaukusta löydy ylimääräisiä paikantimia. Pikkuveljet ja pikkusiskot valvovat meitä, samoin mustasukkaiset puolisot ja vainoavat exät.

Lisäys 22.9.2021: Nokialla oli vastaava Treasure Tag (hauska nimi!) jo vuosia sitten: https://nokiamob.net/2021/04/20/tag-or-airtag-treasure-tag-was-there-before/ En muista, että tästä olisi juuri Suomessa puhuttu. Nokia oli silloinkin edellä aikaansa. Nyt aika olisi kypsä, mutta entistä Nokiaa ei enää ole.

12 kommenttia:

  1. Kolmannen osapuolen pidikkeitä saa n. 15 eurolla ja eBaysta alle parin euron.

    VastaaPoista
  2. Moro,

    "jos tuntematon Airtag seuraa käyttäjää riittävän pitkään, siitä tulee hälytys kohteen iPhoneen"

    Oletko tutkinut miten nopeasti se hälytys alkaa? Jos esim. on nappi junassa mukana Helsinkin - Rovaniemi. Niin alkaako junassa muilla puhelimet varoittamaan?

    VastaaPoista
  3. Tutkin heti, kun saan toisen AppleID:lle rekisteröidyn Airtagin kokeiltavaksi. Voi olla, että noin pitkällä junamatkalla tai lentomatkalla hälytys tulee.

    VastaaPoista
  4. Saahan niitä halvempiakin pidikkeitä (Applen oma 39 euroa!), mutta jos nappiin olisi voitu tehdä edes yksi reikä narua varten...

    VastaaPoista
  5. Nopeasti se hälyyttää. Pyöräiltiin pojan kanssa kilsan matka ja pojalla oli avaimet airtagillä, mutta ei kännykkää. Niin heti oma iphone hälyytti, että tuntematon airtag seuraa.

    VastaaPoista
  6. Mitenkäs Airtag toimii jos lähellä olevasta iPhonesta on sijainti palvelut pois kytketty? Kertooko se silloinkin sijaintinsa.

    Mitenkähän hyvin Airtagin paikannus toimii maaseudulla? Kun Applen tuotteita on ihmisillä vähemmän käytössä kuin kaupungeissa.





    VastaaPoista
  7. Näitä kokemuksia olisi kiinnostavaa kuulla. Siksi tämä blogipostauksen teinkin. Antakaapa kuulua, jos olette kokeilleet. Jos olette Apple-ihmisiä, kokeilkaa Airtagia. Se on joka tapauksessa mielenkiintoinen juttu.

    VastaaPoista
  8. Tästähän on tullut nyt jo uusi käyttötarkoitus.

    Apple-eventissä nopeasti kerrottiin, että apple walletista (siitä seitsemänkympin nahkaisesta korttikotelosta), on tehty uusi versio, jossa tavallaan on tämä airtag sisäänrakennettuna. Eli pystyt katsomaan mihin korttilompakkosi olet unohtanut. Ei ollenkaan huono idea. Ainoastaan ketuttaa se, että ostin tuon walletin vuosi sitten kun se tuli (ja onkin ollut kätevä, voi kiinnittää kännykän takamukseen magneetilla). En viitsisi ostaa nyt uutta kun tuossa nykyisessäkään ole mitään vikaa. Tosin se kyllä olisi hyvä ominaisuus tuo seuranta juuri lompakolle.

    VastaaPoista
  9. Oletko useinkin hukannut lompakkosi? Kuulostaa pahalta.

    VastaaPoista
  10. Eäh. En ole koskaan hukannut lompakkoani ja kyllä tuo magneetti niin jämäkkä on, että se puhelimen takaosassa varmasti pysyy. Toisekseen, idea nimenomaan on se, ettei kortteja tarvitse raahata aina mukana, niin kuin aikaisemmilla kiinteillä korttiaukoilla varustetuilla koteloilla piti. Applepay, tankkausappsit yms toimivat tavallisessa arkikäytössä niin hyvin, ettei kortteja kovin usein tarvitse mukana kantaa.

    Kuitenkin vähän ajatuksena tarkoitin ennemmin sitä, että tämmöinenkin pieni ominaisuus jäi sattumalta vuosi sitten puuttumaan korttikotelosta ja nyt se "suurena uutuutena lisättiin". Samoin samaan aikaan puhelimista tuli sen inan nuppineulan terän verran paksumpia ja kameramöykystä hieman eri kokosia, siten ettei ne vuosi sitten myydyt nahkakotelot sun muut sovi enää uuteen.

    Tämä on vain mennyt todella räikeäksi, että et joudu ostamaan pelkkää puhelinta vaan joudut aina ostamaan uusiksi myös lisäkilkkeet. Mutta muutokset on kuitenkin aivan olemattomia.

    Tällai toimii siis ekologisuuta ja luontoarvoja hehkuttava firma. Ehkä niitä lehmiä tarvitsi niin paljon tappaa, jos sitä aitonahkaista kuorta voisi käyttää esimerkiksi viisi vuotta?

    Kaiken maailman aurinkopaneeleista ja metallinkierrätyksistä jaksetaan jaaritella kun toisaalla tehdään taas aivan päinvastaista. Eli siis muutellaan nappien paikka sillä kolmella millillä - tyyliin joka vuosi. Jotta saadaan se härski seitsemänkymppiä tai saadaan ne kiinalaiset tossutehtaat taas kerran tekemään ja lähettämään sälää ympäri planeetan.

    Tämä oli se mitä oikeastaan tarkoitin.

    VastaaPoista
  11. Hauskaa on, että apple itsekin on jo kapsahtamassa "ahneuteensa" näissä asioissa. Nyt esimerkiksi uusimmassa mallistossa tuotiin jopa teratavun muistilla varustettu kalikka saataville. Samoin esittelytilaisuuksissa hehkutetaan 4K60fps dolby vision ja proRAW kuvauksia. Jopa nyt uusinta hienoa cinematic modea, joka antaisi ymmärtää puhelimen olevan hyvin pätevä videokamera. Jostain syystä apple kuitenkaan ei vieläkään ole tuonut kunnollista liitintä sinne puhelimen alaosaan. Edelleen sielä on lightning. Kaikissa muissa tuotteissa on jo USB-C ja uusimmissa iPadeissakin jo jopa thunderbolt.

    Mutta ei iPhonessa. Ongelma siis on simppeli. Millä siirrät nämä jättiläismäiset jopa teratavun muistin täyttävät videotiedostot? Sillä lightningilla vai? Se on USB2-nopeuksinen. Onnea odotteluun.

    Mutta hyvä esimerkki siitä, ettei asiaa ole ollenkaan mietitty.

    VastaaPoista
  12. Kehittelin jo geneerisempää Wifi-pohjaista ratkaisua. Hieman on kesken vielä: https://github.com/timonoko/Noko-Tag

    VastaaPoista