maanantai 27. syyskuuta 2021

Airtag-paikantimen seikkailut Postissa

Postin hukkaamista lähetyksistä kerrotaan monenlaisia tarinoita. Tärkeät kirjeet ja paketit ovat viivästyneet viikoilla tai kadonneet kokonaan, mikä on tuottanut lähettäjille monenlaista harmia.

Päätin kokeilla, miten lähetys kulkee Espoosta Vantaalle ja lisäsin kirjekuoreen Applen Airtag-paikantimen. Pistin kirjekuoren toimistotalon lähtevän postin laatikkoon tiistaina 21.9.2021. 

Posti menossa Mannerheimintiellä.

iPhonen näytöltä pystyin seuraamaan, miten Vakoilu-nimellä varustettu paikannin liikkui Postin kuljetuksessa Espoosta ensin Mechelininkatua ja sitten Mannerheimintietä pitkin Pasilan lajittelukeskukseen. Aamulla ennen kello viittä paikannin löysi läheltä iPhone-puhelimen ja raportoi sijaintinsa. Ilmeisesti aamuvuoro oli tullut töihin ja jollain henkilökuntaan kuuluvalla oli iPhone. 

Aamuvuoro tullut töihin 4.30 aikaan.

Sitten liike pysähtyi. Airtag oli hengissä, mutta jäänyt paikoilleen. Kirjekuori löysi perille Vantaalle perjantaina, mutta sen kyljessä oli reikä, josta paikannin oli puristunut ulos kuoresta. Oli käynyt niin kuin minulle varoitettiin: tavallisiin kirjekuoriin ei pidä pakata muuta kuin paperia, sillä ohuet kuoret rikkoutuvat lajittelukoneessa.

Lähetin perjantaina 24.9.2021 uuden Postitesti Airtagin, tällä kertaa tukevassa ruskeassa kirjekuoressa. Postiauton reitti kulki entiseen tapaan ja kuori päätyi jo perjantai-iltana Pasilan keskukseen. Siellä se odotteli lauantain ja sunnuntain, antaen välillä merkkejä itsestään.

Airtag lähdössä tukevassa kirjekuoressa (valkoinen nappi kuoren sisään).

Maanantaiaamuna Airtag kertoi jo olevansa Digi- ja väestötietovirastossa Helsingin Sörnäisissä. Vähän myöhemmin Kimmo Rousku viestitti, että hän oli saanut tiedon saapuneesta lähetyksestä, mutta oli päivän etätöissä ja saisi sen vasta seuraavana päivänä tiistaina.

Lähetys perillä DVV:ssä.

Tämän kokeilun perusteella Posti toimii hyvin. Kirje oli vastaanottajalla jo seuraavan arkipäivän aamuna. Itselläni on muutenkin hyviä kokemuksia postipaketeista, sillä kymmenien pakettien kokemuksista vain yksi jäi pariksi päiväksi pyörimään väliasemalle, ennen kuin matka jatkui kohteeseen. Nämä tiedot olivat siis peräisin Postin omasta verkkosivun pakettiseurannasta.

Myös Airtag toimii näppärästi, sillä se raportoi sijainnistaan lähistöllä olevien iPhone-puhelinten kautta. Niitä näköjään riittää myös Postin työntekijöillä.

Kannattaa kuitenkin uskoa Postin ohjeistusta eikä lähettää avaimia, paikantimia eikä muitakaan pienesineitä tavallisessa kirjekuoressa!

Sen sijaan tärkeiden pakettien tai kirjeiden mukaan kannattaa laittaa Airtag tai Samsungin vastaava paikannin, jotta voi itse seurata lähetyksen kulkua.

Entä mitä tapahtui sille Vakoilu-tagille? Se näkyy edelleen Postin lajittelukeskuksen tiloissa. Postilta ottivat yhteyttä ja kertoivat sen pudonneen kirjekuoresta. Tarjouduin tulemaan noutamaan sen, tarvittaessa jopa etsimään lajittelukeskuksen lattialta (olisi helppo löytää uwb-lähipaikannuksen ansiosta), mutta lupasivat itse lähettää -- tietenkin postilla.

Katsotaan, milloin Vakoilu löytää takaisin kotiin.

Lisäys 4.10.2021: Tägi tuli postin kuoressa, jossa oli ystävällinen ohje vastaisuuden varalle:

Mallikuori Airtagien postittamista varten.

Kannattaa siis käyttää riittävän tukevaa kuorta!

Applen Missä on -sovelluksessa on muuten käännösvirhe. "Katsottu viimeksi" ei tarkoita ajankohtaa, jolloin sijaintitietoja on viimeksi katsottu, vaan ajankohtaa, jolloin Airtag on viimeksi nähty raportoimassa sijaintiaan ohikulkevan iOS-laitteen kautta. Ilmeisesti kääntäjä ei ole ymmärtänyt "Last seen" -tekstin asiayhteyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti