Apple on tarkoittanut Airtag-paikantimet omien tavaroiden löytämiseen, ei varashälyttimiksi eikä toisten käyttäjien liikkumisen seuraamiseksi. Väärinkäyttö on silti aina mahdollista. Testasin asiaa Kimmo Rouskun lähettämällä vieraalla Airtagilla.
Kun vieras tagi oli tullut postissa, oma iPhone ei aluksi reagoinut siihen lainkaan, vaikka tagin asetti kiinni puhelimeen ja yritti tunnistaa sen.
Aluksi vieras tagi on täysin näkymätön. |
Vasta yhdeksän tunnin jälkeen iPhone antoi ilmoituksen lukitusnäytölle:
Ilmoitus 9 tuntia myöhemmin. |
Kiinnostavaa kyllä, tässä vaiheessa Missä on...? -sovellus näytti vieraan Airtagin liikkumisen historian. Jos kyse olisi vakoilusta, kartalta voisi päätellä, missä vaiheessa ylimääräinen tagi on tullut mukaan. Omasta tagista sovellus näyttää vain sijainnin, ei historiatietoja.
Hälytys näyttää lisätietoja:
Hälytyksen lisätiedot. |
Kun vieras tagi tuodaan kiinni puhelimeen, iPhone yrittää tunnistaa sen alkuperän. Samalla ohjelma neuvoo ottamaan yhteyttä poliisiin, mikäli käyttäjä tuntee olonsa uhatuksi. Ei lainkaan huono neuvo. Mitähän poliisi osaisi tässä tilanteessa neuvoa?
Tunnistus. |
Lisätietoja tästä Airtagista tuo näyttöön vain perustiedot. Se ei siis paljasta, mille AppleID:lle paikannin on rekisteröity.
Airtagin sarjanumero. |
Lisäksi ohjelma antaa Ohjeet käytöstä poistamiseen:
Käytöstä poisto: irrota paristo. |
Käytännössä ohje on siis poistaa paikantimesta paristo.
Mutta entä jos kohteella on Android-puhelin? Silloin mitään ilmoitusta ei tule. Paikannin alkaa kuitenkin antaa äänimerkkejä itsestään. Ne ovat hiljaisia ja paljon heikommin havaittavia kuin se äänimerkki, jonka tagin omistaja voi kytkeä päälle oman laitteensa löytämiseksi. Esimerkiksi Android-käyttäjän auton takaluukkuun piilotettu tagi jäisi luultavasti huomaamatta.
Vastaavasti Samsungin paikannin jäisi huomaamatta Apple-käyttäjältä, koska järjestelmät ovat valmistajakohtaisia eikä yleistä standardia ole. Ehkä olisi aika kehittää sellainen?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti