sunnuntai 10. lokakuuta 2021

DNA Koti 5G tökkii uploadissa

Olen testaillut vuoden 2020 joulukuussa tulleen DNA Koti 5G yhteyttä heti uutena ja myöhemminkin. Viime aikoina olen havainnut lähtevän nopeuden (upload) putoavan murto-osaan normaalista. Laitoin perjantaina aamuyöllä käyntiin testiohjelman ja lopetin sen sunnuntaina illansuussa. Kaaviot puhuvat puolestaan: jotain on vialla.

Latausnopeus on pysynyt samalla 300-350 megabitin tasolla kuin ennenkin, eivätkä edes kesällä puihin tulleet lehdet muuttaneet tilannetta. Nyt lokakuussa lehdet ovat lähteneet, mutta upload-nopeudelle on tapahtunut jotain kummallista. 

Upload-nopeus romahtaa murto-osaan normaalista.

Viime joulukuussa upload-nopeus oli 40-50 megabitin luokkaa, siirtyen välillä tuplasti suuremmaksi. Nyt ilmiö on päinvastainen, sillä perusnopeus on 100 megan luokkaa, mutta romahtaa välillä alle kymmenesosaan. Kuvassa näkyy esimerkiksi lauantain aamuyöstä pitkälle iltapäivään kestänyt jakso, jossa nopeus oli 6-7 Mbit/s tasolla ja kävi jopa viidessä megassa. Siis vähemmän kuin normaalissa 4G:ssä ja vähemmän kuin aiemmassa langallisessa 50/10 VDSL-yhteydessä.

Upload-nopeus 5-7 Mbit/s luokkaa.

Ping ja jitter heittelehtivät entiseen malliin, mikä on kaukana valokuidun tasaisuudesta.

Testijakson ping ja jitter-arvot.

Koti 5G:tä mainostetaan lupauksella, että tukiasemasta varataan jokaiselle käyttäjälle oma kaista. Se ei näytä toteutuvan uploadin osalta alkuunkaan. Vain 5-7 megan nopeus täyttää nipin napin sopimusehdoissa luvatun 5 megan minimitason, mutta on täysin riittämätön 5G-verkolle, jota mainostetaan kuidun vaihtoehtona.

Moni käyttäjä ei upload-nopeuden eroja huomaa, mutta videoneuvotteluissa niillä voi olla merkitystä. Omassa käytössäni merkitys on vielä suurempi, sillä siirrän usein suuria määriä tiedostoja toimiston palvelimelle ja takaisin.

Ping ja jitter -arvot ovat pysyneet liki ennallaan viime joulukuusta. Ping-arvo on nykyään tasaisempi, joulukuiset hyppäykset 40 ms tasolle ovat poistuneet. Mutta upload-kaistassa on jotain pahasti vialla. Päivitän tähän blogiin tiedon, kun asia on korjattu.

PS. Tämä yhteys siis tilattiin 1000-megaisena, mutta 330 saatiin. Se ei ole muuttunut. Eipä tosin laskukaan ole vielä 1000:n tasolla, koska ensimmäisen vuoden tarjoushinta on yhä voimassa.

Lisäys 11.10.2021: Soitto vikailmoituksiin antoi vastauksen, että tukiasemassa on tehty ohjelmistopäivityksiä. Nopeus juuri nyt (klo 16) näyttää olevan OK, viimeisin 6 megan nopeus tuli mittaukseen aikaisin aamulla. Seurataan, onko ongelma nyt korjaantunut pysyvästi.

5 kommenttia:

  1. Minulla on Elisan 4G ja upload on huomattavasti huonompi kuin keväällä ...

    VastaaPoista
  2. Oiskohan syynä ihan käytön lisääntyminen. Enemmän käyttäjiä vähäemmän kaistaa per käyttäjä.

    VastaaPoista
  3. Olen kuullut, että 5G purkit kuumenee todella paljon ahkerassa käytössä ja siten nämä kiinalaiset (muovi)rasiat tuppaavat hajoamaan. Hyvinkin uusina. Paljon on näitä tapauksia ollut. Alkaa elektroniikka olla jo sellaista luokkaa kuin 2000-luvun vaihteen "athlon thunderbird" aikana. Kuumuus on taas uudelleen suuri ongelma. Niin prosessoreissa, näytönohjaimissa, muisteissa kuin tallennus SSD:issakin. Sekä ... modeemipiireissä. Nopeudet on jo niin suuria ettei "vanha ajattelutapa" enää toimi.

    Applehan on nyt "hirviösirullaan" katsonut jo kyseisen ongelman voitetuksi. M1 Max on tehokkaampi kuin playstation 5, mutta mahtuu ohueen läppärin kuoreen. Ei kuumene kovin kummoisesti. Eikä tuhlaa sähköä. Vielä kun kaikki muut valmistajat ottaisivat oppia.

    Tämä on siis vain heitto. Mutta tuli mieleen. Laitevika?

    VastaaPoista
  4. Minulla dna koti 5G pelannut jyväskylässä hyvin. Nopeudet ollut hyvin liki luvattua maksimia ja katkoja ei juurikaan ole ollut.
    https://www.speedtest.net/result/12311346042
    Tuossa äsken ajettu testi.(testin aikana oli jonkin verran muuta kuomaa minun yhteydessä). Modeemina nyt tämä Huawein NN5368x 5G CPE Max mikä liittymän mukana tuli.
    Kokeilin myös ZTE mc7010 modeemia jolla nopeudet meni jopa vähän 1Gbps päälle, mutta uppi hitaampi ja ping oli aavistuksen suurempi niin palasin vanhaan.

    VastaaPoista
  5. Tässä vuoden vaihteen tienoilla DNA:lla ollut aamuöisin ja aamupäivisin outoja katkoja, joista seurantaohjelma raportoi. Nopeus edelleen n. 310/80 Mbit/s.

    VastaaPoista