Olen käyttänyt vanhassa Canon 5Dm3-kamerassa Canonin omaa GPS-lisäkettä (GP-E2), joka tallentaa kuviin maantieteelliset koordinaatit, korkeuden ja kuvaussuunnan digitaalisesta kompassista. Suunta ei ehkä ole kovin oleellinen tieto, mutta jossain karttasovelluksissa tai luontokuvaajalle se voi olla hyvinkin tärkeä. Paikka, suunta ja exif-tiedoista löytyvä tarkennusetäisyys auttavat yksilöimään paikan, jossa kohde on sijainnut.
Canon GPS-lisäke GP-E2 lisävarustekengässä. |
R-sarjan esittelyssä kävi ilmi, että vanha GP-E2-lisäke toimii myös uusien kameroiden kanssa, mutta kuvaussuuntaa ei enää tallenneta lainkaan. Sepä erikoista. Aloin penkoa asiaa. Nykyisin tarjolla on älypuhelinohjelma, joka välittää sijaintitiedon kameraan Bluetoothilla, eikä se tietenkään tiedä, onko kamera samassa suunnassa kuin puhelin, joten suuntatietoa ei ole.
Suuntaa ei lueta myöskään lisälaitteesta, mutta menetys ei ole suuri, sillä vanhassakin 5Dm3:ssa tieto näyttää olevan ihan väärää. Kuvasin autiolla parkkipaikalla neljä kuvaa kääntäen kameraa 90 asteen välein, ja sitten vielä sama uudelleen. Kaikkiin tallentui suunta, joka oli noin 180-230 asteen välillä. Ehkä Canon itsekin huomasi, ettei GP-E2 digitaalinen kompassi ole koskaan toiminutkaan.
Yllättäen myös ohjelmat suhtautuvat suuntatietoon vaihtelevasti. Lightroom näyttää nykyään vain kahdeksanportaisen sanallisen tiedon.
Kuvaussuunta: South |
Photoshop näyttää tiedon asteen sadasosan tarkkuudella:
Kuvaussuunta 199,00 astetta. |
GP-E2:n antama tieto on tosiaan väärää. Sen voi havaita ilman kuvaustakin, kun kytkee päälle GPS-tietojen näytön, jolloin suunta näkyy reaaliajassa kameran takanäytöllä. Jostain syystä R-sarjan kamerat eivät ilmeisesti lue suuntaa myöskään GMAX-EOS2-lisälaitteesta, ehkä tieto siinä toimisi paremmin?
GPS-tiedot näkyvät kameran takanäytöllä. Suuntatietoon ei tosin ole luottamista. |
Canon on kertakaikkiaan luopunut GPS-sijaintitiedon tallentamisesta. Aiemmassa 1DX2-kamerassa GPS oli sisäänrakennettuna, mutta kompassitietoa ei ollut. Ilmeisesti sama pätee 5Dm4-malliin. Uusista R-kameroista sisäänrakennettu GPS on vain R3-ammattirungossa.
Aihe kiinnosti sen verran, että kokeilin muitakin kuvia. Yllättäen DJI-drone ei tallenna suuntaa, vaikka siinä kompassi onkin.
iPhone tallentaa suunnan sadasosan tarkkuudella, mutta senkään tietoihin ei ole luottamista. 90 asteen muutokset tallentuivat kyllä oikein, mutta lähtösuunta oli väärä. Puhelimen oma kompassiohjelma näytti välillä jopa täsmälleen 180 astetta väärin, siis pohjoisen sijasta etelää jne.
Tämä oli yllättävää, sillä muutama päivä aikaisemmin suunta oli ollut oikein ja siitä oli paljon hyötyä navigoitaessa Google Mapsin avulla kävellen vieraassa kaupungissa. iPhone-kuvissa Photoshop näyttää tiedoksi "True direction", mitä se sitten tarkoittakaan (Canon-kuvissa "Magnetic direction").
iPhone-kuvissa suuntatieto "True direction" |
Vertailun vuoksi Asus Zenfonen kompassi näytti suunnat oikein, joten ainakaan virheistä ei voi syyttää magneettikentän häiriöitä parkkipaikalla.
Mitä tästä kaikesta voi päätellä? Kuvauksen suuntatietoon ei ole luottamista ja sen käsittely ohjelmissa voi tuottaa yllätyksiä.
Lisäys 28.6.2023: Kyseessä oli GP-E2:n yksilövika. Toinen vastaava laite, sarjanumeroltaan tuntuvasti uudempi, näyttää sentään numeroita kaikkiin suuntiin, joskin tieto on vain summittaisesti oikein. Tätä pitää testata vielä erikseen.
True direction on suunta suhteessa todelliseen pohjoissuuntaan, eli siihen suuntan, missä päin maapallon pyörimisakselin määräämä pohjoisnapa sijaitsee. Magnetic direction on suunta suhteessa magneettiseen pohjoissuuntaan, eli siihen suuntaan, jossa sijaitsee Maan "magneettinen pohjoisnapa", joka itse asiassa sisältää magneetin "etelänavan", koska magneettikentän vuoviivat menevät sinne päin, ja joka ei ole samassa paikassa kuin pyörimisakselin määräämä pohjoisnapa, ja joka liikkuukin ajan myötä. Eli jos Canon väittää näyttävänsä "magnetic directionia", niin se on mahdollista saada ihan vaan kameran kompassia lukemalla, mutta jos iPhone väittää näyttävänsä "true directionia", niin siinä on sitten täytynyt suorittaa myös laskutoimitus kompassin osoittaman magneettisen suunnan korjaamiseksi todelliseksi suunnaksi suhteessa todelliseen pohjoisnapaan. Tämä korjaus (magneettinen deklinaatio eli eranto) on paikasta riippuva, ajan mukana hitaasti muuttuva lukema. Onhan se mahdollista, että iPhone kuvauspaikan koordinaattien ja ajanhetken perusteella käy jostain pilvestä deklinaation hakemassa kullekin kuvalle ja suorittaa korjauslaskun, jolloin iPhone voi jollain tavalla perustellusti väittää näyttävänsä "true directionia". Suomessa deklinaatio on paikasta riippuen noin 6 - 16 astetta, ja kasvaa noin 0,2 astetta vuodessa, eli ei siitä nyt mitään ihan hirveä radikaaleja heittoja tähän kuvaustarkoitukseen varmaan tule.
VastaaPoista