lauantai 12. elokuuta 2023

Lisää käyttöikää Macbook Airille 70 eurolla

Ostin vuoden 2013 mallia olevan Macbook Airin ja olin siihen tyytyväinen. Neljän gigan muisti oli kovin vähän, joten muutama vuosi sitten hankin Black Friday -myynnin poistomyynnistä 2017-mallin, jossa oli sentään kahdeksan gigan keskusmuisti. Valitsin 2017:n siksi, että siinä oli vielä Magsafe-liitin ja parempi näppäimistö kuin uusissa malleissa.

Alusta pitäen 2017 Airin akku tuntui vajaatehoiselta ja kesti vähemmän kuin edeltäjänsä. Jo parin vuoden käytön jälkeen akku alkoi olla finaalissa ja diagnostiikka suositteli huoltoa, vaikka latauskertoja oli vasta 300. Viimeinen lukema vanhan akun latauskertojen määrästä oli 402. Silloin akku oli jo niin lopussa, että kone sammui äkillisesti noin puolen tunnin käytön jälkeen eikä edes varoittanut akun loppumisesta.

Muutamassa vuodessa 402 latauskertaa lähinnä kevyellä nettikäytöllä oli todella vähän, akun olisi pitänyt kestää vähintään tuplat. Vaihto olisi kuitenkin maksanut 199 euroa (uudemmissa malleissa vielä satasen enemmän), joten investointi ei ole taloudellisesti järkevä. Etenkin, kun M1/M2-mallit ovat paljon nopeampia ja teknisesti hienompia. 

Tosin uudessa M2:ssa liitännät on karsittu minimiin ja itselleni tärkeä SD-korttipaikka jätetty kokonaan pois. Päätin jäädä odottamaan M3-aikaa ja selvittää mahdollisuutta vaihtaa akku itse.

CDON-kaupasta löytyi itse vaihdettava akku noin 70 euron hintaan. Tilaus vetämään ja posti toi paketin. Kannattaa tarkistaa, että tilattu akku on varmasti omaan malliin sopiva, sillä design vaihtuu melkein vuosimallista toiseen.

Blueparts tarvikeakku Macbook Airiin

Paketissa on kaikki tarvittava: neljä akkua ja jopa kaksi pientä ruuvimeisseliä.

Akut ja työkalut.

Vaihto vei noin 10 minuuttia. Vaikeinta on irrottaa kaikki pohjan ruuvit ja olla hukkaamatta parin millin kokoisia osia. Virtajohtimia on vain yksi. Se irti, vanha akkupaketti pois, uusi tilalle ja johto kiinni. Siinä se. Samalla voi varovasti puhaltaa tai imuroida laitteen sisälle kertynyttä pölyä.

Neljä akkua ovat kehikossa, joka vaihdetaan sellaisenaan. Helppoa kuin mikä.

Nettiohjeissa neuvottiin vielä lataamaan akku erittäin täyteen ja ajamaan se sitten erittäin tyhjäksi, jotta akku kalibroituu oikein. Laskuri näytti nollaa sykliä, kuten pitikin. 

Kannattiko vaihto? Uusi akku kestää kevyttä käyttöä auringossa vajaat pari tuntia. Hämärässä makuuhuoneessa surffatessa (näytön kirkkaus noin 25 %) diagnostiikkaohjelma ennusti kestoksi runsaat viisi tuntia. 

Ennuste 5,5 tuntia.

Ei kovin hääppöisiä lukemia, mutta 70 euron investoinniksi tyydyttäviä. Nyt sitten vain odotellaan tulevia M3-malleja ja toivotaan, että niissä on sekä Macsafe-virtaliitin että SD-korttipaikka ja useampi kuin yksi usb-portti.

2 kommenttia:

  1. Taitaa olla turha odotella Air:iin kortinlukijaa ja muita liittimiä. Ovat Pro:n ominaisuuksia jo nyt. Sen uuden mallisen Pro:n ei vanhan kuoren (touch bar).

    Air:nkin kuori on uusittu, mutta siitä liittimet on jätetty pois. Magsafe löytyy, mutta ei kortinlukijaa (ja HDMI:ta joka Pro:ssa on).

    VastaaPoista
  2. Luulen, että Apple karsii tarkoituksella ominaisuuksia Airista. Muistinkortin lukijan poistolle ei ole mitään syytä, eikä edes uudessa isossa 15" mallissa ole pikkumalleja enempää liitäntöjä, vaikka tilaa olisi. Tyypillistä Applea: rajoittamista ja rahastusta.

    VastaaPoista