keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Tekoäly täyttää kuvien reunat

Kameran vuoksi oli siirryttävä Lightroomin vuositilaukseen. Verrattuna vuosien takaiseen ostoversioon ohjelma on muuttunut yllättävän vähän, mutta sieltä täältä löytyy sentään hyödyllisiä lisätoimintoja. Yksi sellainen on tekoälykäs valkoisten alueiden täyttäjä.

Kun ottaa dronella kolme kuvaa rinnakkain, ne voi yhdistää leväksi panoraamaksi. Ongelmana on kuitenkin nurkkiin ja reunoihin jäävät valkoiset alueet. 

Alkuperäinen yhdistelmäkuva (panoraama)

Uuden Lightroomin yhdistelytoiminnossa on lisävalinta Fill Edges:

Fill edges

Kun reunojen automaattitäyttö on käytössä, ohjelma luo keinotekoisia pikseleitä reunoihin ja nurkkiin. Ne eivät ole oikeaa dataa, mutta riittävät huijaamaan silmää ja aivoja. Huomaatko seuraavassa kuvassa mitään keinotekoista? Tuskin.

Lopullinen panoraamakuva

Verrattuna aiempaan versioon, joka rajasi ("auto crop") kylmästi vain todellisen alueen, keinotekoinen kuva on selvästi suurempi ja korkeampi.

Automaattisesti rajattu kuva todellisilla kuvapisteillä

Jos tietää mihin katsoa, tekoälyn vaikutuksen voi kyllä havaita. Ylänurkissa näkyvää taivasta ei voi erottaa aidosta, mutta oikeassa alanurkassa voi nähdä jotain outoa.

Oikea alanurkka ei ole luonnollinen.

Myös vasemmassa alanurkassa näkyy epäjatkuvuuskohtia, mutta vähemmän.

Puskat ja ruoho näyttävät keinotekoisilta

Keinotekoinen kuvan laajennus ei aina toimi näin hyvin. Kaupunkikuvassa nurkat näyttivät niin keinotekoisilta, että tekoäly paljasti heti itsensä. Tässä hieman manipuloitu kuva menee kuitenkin täydestä ja kasvattaa mukavasti panoraaman kokoa.

4 kommenttia:

  1. Minä täytän reunat vesiväreillä. On ainakin itse tehty.

    VastaaPoista
  2. Valokuvien keinotekoinen data ei ole mitään uutta. Nykyään se vain toimii kokonaisten objektien tasolla. Aikanaan havahduin DivX-videoiden tavasta poistaa alkeellisia kuvioita, kuten takin saumoja ja tapetin kuviointia.
    http://digitaalinenilluusio.blogspot.com/2016/01/aapuuva-kuvanpakkaus-vie-tikkaukset.html
    HEVC vei muutoksen pidemmälle. Se osaa poistaa pieniä objekteja.

    VastaaPoista
  3. Pahoittelut hieman myöhäisesti kommentista, mutta en malta olla kysymättä miksi et Petteri ota useampia kuin 'kolme' kuvaa, sen verran reilusti yli sen kuva-alan mitä haluat kattaa että siitä voi rajata haluamasi panoraman ilman, että täytyy miettiä miten täyttää repaleisia reunoja?

    Todella isojenkin panoraamojen tekeminen on ollut helppoa jo pitkään kun siihen on ollut sitä varten todella hyviä kaupallisia ohjelmistoja jo yli 15v. En ole viime vuosina itse kerinnyt juuri kuvata enkä sen ihmeemmin matkustella. Mutta ei hyvät panoramaohjelmistot mitenkään erityisen kalliita minusta ole olleet siihen nähden miten helpoksi ne tekevät stitching -lisäksi mm. geometria korjaukset, liikkuvien kohteiden poiston halutessa ja osittain myös pienten vahingossa kuvatessa syntyneiden parallaksivirheiden korjauksen.

    Panoramojen teko on ollut helppoa sen jälkeen kun Autostitch 2007 julkaistiin, Recognising Panoramas. M. Brown and D. G. Lowe. 2003 -artikkelin jälkeen

    - http://matthewalunbrown.com/autostitch/autostitch.html

    Nyt näitä ohjelmia on useita ja voit osoittaa parhaimmista niille hakemiston, jossa sinulla on iso kasa kuvia joista ohjelmisto etsii aikaleimojen ja kuvantunnistuksen algoritmein käytännössä automaattisesti esikatselu kuvat panoraamoista, jotka se tunnisti automaattisesti. Valitset sitten siitä ja säädät, rajaat jne. ja sinulla on panorama koneen suoritustehosta ja kuvien määrästä riippuen hetken päästä.

    Käytin itse AutoPanoa ja myös sen pro versiota 2008 ~ 2015 panoramakuvien kun se oli niin helppoa ja vaivatonta hyvällä ohjelmalla. Osa panoramoista joita tein olin jo kuvannut 2005 yhdellä reissulla tietoisena Canon IXUS 700:lla (6mp pokkari) käsivaralta siten, että niistä sai helposti tehtyä panoramakuvia. Tämä siksi, että olin lukenut autostichistä 2003 em. artikkelista Mathew Brownin vielä opiskellessa UBC:llä ja tiesin jutun perusteella miten kuvata, että panoramojen teko onnistui sitten kun ohjelmat kehittyvät ja niitä on kaupallisesti saatavilla. Autostich oli vielä 2005 vain teknologia demo, ei tuotantokelpoinen ohjelma.

    Osa em. panoramoista joita tein on Kalliovuorilta ja Kaskadeilta, käsivaralta kuvattuna ja koostettu 6-34 kuvasta, monet em. mainitulla pokkarilla ja kuvien resolutio sekä monien tarkkuus on vielä 4K esim. taustakuviksi liiankin suuria. Isoimmat panoramat ovat yli 32000 x 16000, eli vertikaali on yli 16K. Eikä niiden koostaminen, säätöineen ja generointi kestänyt kuin esim. 2012 MPB:llä parikymmentä minuuttia per panorama.

    Jollet ole vielä kokeillut panoramojen tekoon erikseen sitä varten tehtyjä ohjelmistoja niin kannattaa kokeilla. Monista on saatavilla demoversioita, jotka lisäävät vesileimoja kuviin ennen lisenssistä maksamista tms. joitain muita rajoittteita. AutoPanoa ei ole enää saatavilla, sen tekijät lopettivat 2018.

    - https://havecamerawilltravel.com/panorama-stitching-best-apps/

    Muutamasta kuvasta tai muutamasta kymmenestä kuvasta nopeasti tehdyt isot panoramat on helppoja tehdä vaikka käsivaralta kuvatuista kuvista. Kännykkäkameroiden panoramatilalla tehdyt on tietty oma juttunsa samoin kun ultraisot ja tarkat zoomailtavat motoroiduilla tätä varten tehdyillä jalustoilla ym.

    VastaaPoista
  4. Edelliseen liittyen vielä sen verran, että moni ei ehkä muista tai tiedä, että edellisessä viitattu Autostitch ja sen sivun alareunassa olevat viitteet UBC:ssä tehty tutkimus ovat näiden kaikkien panorama-ohjelmistojen, kännyköiden panoramakuvaus-tilan, Google Earth (2005) ja Street View jne. lähtölaukaus. Sitä ennen ei ollut olemassa algoritmejä, joilla tehdä automaattisesti kuvien liittämistä ja sitä ennen se oli kaikki vaivalloista käsityötä.

    VastaaPoista