tiistai 22. tammikuuta 2013

Mihin sääennusteeseen luottaisin?

Netissä on ylitarjontaa kaikesta -- erityisesti sääennusteista. Windows 8 tyrkyttää säätilaa heti aloitusnäytöllä ja Outlook 2013 -sähköpostissa on jopa erillinen säätilaikkuna. Älypuhelimista, tableteista ja muista laitteista puhumattakaan (on jopa kahvinkeitin, joka näyttää päivän säätilan).

Mutta mihin niistä uskoa? Oman kokemuksen perusteella Windows 8:n käyttämä Bing Weather ei ole erityisen luotettava. Accuweather (jota Apple käyttää) ja Foreca vaikuttavat paremmilta. Voi myös olla, että yksi palvelu on tarkempi tietyssä maassa tai maanosassa ja toinen vastaavasti muualla.

Windows 8:n sääohjelmassa on toiminto, joka itseltäni jäi huomaamatta. Bing-sään lisäksi voi katsoa myös muiden palvelujen tiedot. Esimerkiksi Las Palmasin säästä kolmen eri palvelun tiedot menevät selvästi ristiin:

Windows 8 näyttää kolmen eri tarjoajan sääennusteet
Muut sääennusteet nähdään napsauttamalla pientä ylöspäin osoittavaa kolmiota kuvan oikeassa alanurkassa (jolloin se kääntyy osoittamaan alaspäin, kuten yllä). Erikoisinta listassa on se, että kaikki kolme ennustavat saman päivän säätä aivan eri tavalla (kuva otettu n. klo 19 paikallista aikaa, jolloin tiistaista 22.1. ei ole enää paljon jäljellä!).

Onko Las Palmasissa perjantaina 25.1. sateista +18 C vai aurinkoista +21 C? Jos joku on paikan päällä niin kertokaapa. Accuweatherin näytössä on kolme sateen merkkiä, Bingin kaksi ja Forecan ei yhtään.

Kaikki eivät voi olla oikeassa.

Espoon säästä ennustajat ovat paremmin yksimielisiä.
Oletko itse huomannut jonkin sääpalvelun olevan selvästi muita useammin oikeassa?

7 kommenttia:

  1. Suosittelen http://www.yr.no - tuo on ainoa sääpalvelu mitä esimerkiksi monet observatoriot luottavat kun yrittävät arvata havainnointisäätä - ja tuo panostus näkyy siinä että nimenomaan tähtitorneja löytyy palvelusta lukuisia, vaikka toiselta puolelta maapalloa:

    http://www.yr.no/place/New_Zealand/Canterbury/Mount_John_Observatory/

    VastaaPoista
  2. Unohda bingorivit. Vanha kunnon laajemman alueen sääkartta on edelleen palas työkalu. Esim. YLE:n nettisivuilta löytyy.

    VastaaPoista
  3. Olen todennut, että Kotkassa mikään näistä palveluista ei anna tarkkaa sääennustetta, tai edes kerro mitä juuri nyt tapahtuu tarkasti. Syynä on se, että tarkkailupisteet ovat Rankki, Haapasaari ja Kymin kenttä. Kaksi saaristossa (toinen pitkällä Suomenlahdella) ja yksi sisämaassa kaukana rannasta. Aihe on työkavereiden kanssa vakio ja tulokset vaihtelevat huomattavasti sen perusteella asuuko ihminen saarilla vai sisempänä. Ilmatieteenlaitoksen tulokset pitää aina modifioida, ja niitä muuten myös tuo yr.no:kin käyttää.

    VastaaPoista
  4. Palveluissa on eroa. Suurin virhe minkä olen nähnyt oli muistaakseni Forecalla Pohjois Espanjassa. Jotkut paikat olivat 600 km väärässä paikassa ja myös sääennuste sen mukainen. Vähän niin kuin tuo esimerkki.
    Suomessa Foreca toimii hyvin.
    Virossa kannataa katsoa paikallista, esimerkiksi EestiTV.
    BBC on minusta ollut joka puolella missä liikun varsin hyvä, eikä kovin huono Suomessakaan. Samoin myös IPhonen mukana tullut on toiminut varsin hyvin.

    Eli käytännössä paikallinen palvelu on yleensä mielestäni luotettavin. Kaippa on luonnollista että auttaa jos meteorologi töihin tulleessaan näkee omilla silmillä sään.

    VastaaPoista
  5. Nehän ovat ennustuksia eivätkä faktoja. Siksipä noissa on luonnollisesti heittoa suuntaan jos toiseen.

    VastaaPoista
  6. Jos edes samasta illasta ei tiedä, onko puolipilvistä, tihkusadetta vai selvää sadetta voisi mielestäni puhua jo virheestä : -)

    Totta kyllä, ennusteissa voi olla heittoja, mutta kyselyni lähtikin siitä, ovat ne satunnaisia vai järjestelmällisiä -- onko jokin ennustajista muita luotettavampi vai kumoavatko virheet toisensa.

    VastaaPoista
  7. Monia sääpalveluja kokeilleena annan myös ääneni yr.no:lle. Empiirisesti todettu että pitävät hyvin kutinsa.

    yr.no:n tietävät kaikki laskuvarjohyppyä harrastavat kun kuulemma mistään muualta ei saa yhtä paikkaansapitäävää dataa helposti. Näin ainakin kehuttu.

    VastaaPoista