torstai 24. tammikuuta 2013

Lenovo IdeaPad Yoga

Lenovo IdeaPad Yoga perustuu hauskalle idealle: näyttö taittuu lähes 360 astetta, jolloin tietokonetta voi käyttää (ainakin) kolmella eri tavalla:
Yoga tavallisena läppärinä.
"Telttamoodi", jossa näyttökuva kääntyy ylösalaisin.
Pad-moodi, kuin tavallinen tablet-kone.
Sain kokeiltavakseni Yogan 13,3" mallin, jossa oli Core i5-prosessori ja 128 gigatavun ssd-levy. Ulkoisesti laite on miellyttävän tuntuinen ja kansi suljettuna mukavan ohut. Taittuva näppäimistö on ylivoimainen ratkaisu verrattuna koneisiin, joissa näyttö irtoaa erilliseksi tablet-koneeksi. Silloin näyttöosassa pitää olla oma akku, joka lisää painoa ja kiinnitysmekanismista on vaikea tehdä riittävän tukevaa.

Yoga vaikuttaa jämäkältä. Näyttöpinta on kiiltävä, jolloin se heijastaa peilin tavoin ja rajoittaa käyttöä kirkkassa valaistuksessa. Kannen yläpinta on vaalea, mutta jostain syystä sormenjäljet tarttuivat siihen kiusallisen hyvin.

Sivulta näkyy, miten siro kone on kyseessä.
Koneessa on tavanomaiset liitännät ja sd-korttipaikka.

Olen suosinut Lenovon koneita niiden tappihiiren ja erinomaisen näppäimistön vuoksi. Valitettavasti Yogassa ei ole kumpaakaan. Ohjauslevy on täysin sileä eikä tappia ole. Ohjauslevyn herkkyys jätti toivomisen varaa. Onneksi kosketusherkkä näyttöpinta toimii kuitenkin hyvin.

Näppäimistö on ikävä kompromissi myös koon suhteen.
Pienissä ja kevyissä koneissa kompromissit ovat väistämättömiä. Näppäinten lyhyet liikeradat on pakko hyväksyä, mutta miksi Enter on pieni ja kapea (samoin kuin Backspace), vaikka reunassa on käyttämätöntä tilaa?

F1-F10-näppäimet voi asettaa joko toimintonäppäimiksi tai ohjaamaan laitteen omia toimintoja. Tämä on näppärää, sillä harva enää tarvitsee perinteisiä F1-tyyppisiä toimintonäppäimiä -- varsinkaan kosketusta tottelevien sovellusen kanssa.

Testikoneessa oli ilminen ajuriongelma, joka sai sen välillä jämähtämään. Näytön kirkkaus vaihteli itsekseen eikä kyse ollut virransäästöominaisuudesta. Tuulettimen ääni erottui jo kevyelläkin käytöllä. Piti oikein tarkistaa, oliko koneessa sittenkin mekaaninen kiintolevy mutta ei, kyllä se oli ssd-mallia.

Lenovon mainio idea kaipaisi vielä hieman viimeistelyä. Toisaalta on pakko kysyä, mitä varsinaista etua on tablet-moodin käytöstä, jos näppäimistö on joka tapauksessa kiinni koneessa ja koneessa on kosketusnäyttö?

1 kommentti:

  1. Eikö tablet-moodista ole ihan ne samat hyödyt kuin yleensäkin tabletista. Sitä voi kätevämmin käyttää ilman pöytää tai pöydällä littanana. Esimerkiksi asiakkaalle voi asioita näyttää tabletilla ja sitten tehdä varsinaiset työt läppärimoodissa.

    Ei tuo enter kovin pieneltä näytä. Tuossa on aika hyvin kun on kaikki kursorinäppäimet suoraan. Ärsyttää, jos vaikka PgUp ja PgDN on jonkun FN:n takana.

    VastaaPoista