perjantai 25. tammikuuta 2013

Windows 8 rajoittaa koneiden määrän viiteen

Pari päivää sitten törmäsin ensi kertaa Windows 8:n rajoitukseen. Yritin ladata Windows-kaupasta ilmaisia sovelluksia testikoneeseen, mutta näytölle tulikin ilmoitus:

Käyttäjälle sallitaan enintään viisi Windows 8 -konetta.
Yksittäinen käyttäjä voi asentaa Windows 8:n enintään viiteen eri koneeseen. Tämä on pc-käyttäjälle ihan uusi tilanne: vaikka ostaisi kuusi Windows-pakettia, niistä enintään viisi voi kytkeä samaan käyttäjätiliin.

Microsoftin mielestä käyttäjällä saa siis olla enintään viisi laitetta. Määrä kuulostaa paljolta, mutta itselläni on työpaikan ja kodin pöytäkone, läppäri sekä lukuisia testi- ja lainakoneita, joten viiden raja paukkuu äkkiä täyteen. Lukuun sisältyvät tablet-koneet, mutta ei ilmeisesti Windows Phone -puhelimet (ainakaan se ei herjannut Lumia 920 -puhelimestani).

Rajoitus on sidottu nimenomaan käyttäjätiliin, jonka kautta ostettuja sovelluksia, selaimen kirjanmerkkejä, työpöytäasetuksia ym. synkronoidaan Skydriveen ja koneiden välillä. Ikävä kyllä se näyttää koskevan myös Windows Storesta ladattavia ilmaisia sovelluksia -- ja koska sovelluksia ei muualta saakaan, esto on todella tehokas.

Microsoftin suomenkielinen sivu esittää asian suorastaan saavutettuna etuna: Voit... asentaa omistamiasi sovelluksia jopa viiteen koneeseen. Pah!

Ohjesivun lopussa on vaikeasti avautuva lisäys: Jos poistat tietokoneen, jossa olet käyttänyt tiliäsi ensimmäisen kerran alle viiden päivän kuluessa, voit korvata kyseisen tietokoneen uudella vasta, kun ensimmäisestä käyttökerrasta on kulunut viisi päivää. Luultavasti tässä yritetään sanoa, että lista koneista päivittyy viiden vuorokauden viipeellä.

Raja ei varsinaisesti estä asentamasta Windowsia useampaankin koneeseen, kunhan tyytyy käyttämään vanhan Windowsin puolta. Mutta mitä järkeä on silloin hankkia Windows 8:aa? Toinen kiertotie on luoda useampia käyttäjätunnuksia, mutta silloin esimerkiksi sähköpostit eivät näy kaikissa koneissa ja Skydrive-tilat ovat erillisiä.

Applella on vastaava rajoitus iTunesissa. Sen käyttö oli ymmärrettävää aikana, jolloin musiikki oli drm-suojattua ja sallimalla toisto vain viidessä koneessa haluttiin estää piratismia. Apple ei kuitenkaan rajoita Mac App Storesta ostettujen sovellusten käyttöä millään tavalla, ellei ohjelmanvalmistaja itse tee niin.

Keinotekoiset rajoitukset ovat terve muistutus pilviajattelun varjopuolesta. Microsoft, Google ja Apple rajoittavat maksavien asiakkaiden elämää keinotekoisesti omien intressiensä mukaisesti.

Jonain päivänä tulemme vielä kaipaamaan avoimen pc:n kultaista aikakautta.

11 kommenttia:

 1. Ompa mennyt hakalaksi.

  Minunkin perheessä on 5 jäsentä, tosin lapset ovat jo aikuisia. Ei tuo 5 riitä alkuukaan.

  Tuosta kannattaisi varmasti protestoida näkyvämmin. Saisivat vaikka TV:n Microsoftilta perustua miksi haluavat rahastaa tällä tavalla.

  VastaaPoista
 2. Et varmaan halua, että perheen muut jäsenet lukevat sähköpostiasi ja tekemäsi työpöytäasetukset synkronoituvat myös heidän koneisiinsa? Kyse on vain yhden käyttäjän omista koneista.

  VastaaPoista
 3. Olipa taas aika hätäisesti raapaistu esitys.

  Kysymys on siis Windows Storesta "ostettujen" sovellusten asentamisesta, ei Windowsin asentamisesta. Yhdellä lisenssillä windows-käyttöjärjestelmän voi asentaa vain yhteen koneeseen, jos puhutaan kuluttajaversioista. Mutta Windows Store-sovelluksen voi yksi käyttäjä asentaa viiteen koneeseen.

  Jos Windows-koneeseen kirjaudutaan käyttäen Microsoft-tiliä (paikallisen tai domain-tunnuksen sijasta), niin Windows Storessa asioitaessa käytetään oletusarvoisesti samaa tiliä. Mutta voi käyttää myös toista tiliä. On siis täysin mahdollista kirjautua vaikka sataan koneeseen samalla tunnuksella, kunhan sovellukset ostetaan käyttäen toista asiakastiliä (joita esimerkissämme tarvittaisiin 20 kappaletta, jos kaikkiin koneisiin halutaan samat sovellukset).

  Kieltämättä on hassua, että storessa myydään/jaetaan sovelluslisenssejä vain viiden nipuissa, ja vain yksi nippu per asiakas. Tähän on pakko tulla muutos ennen pitkää. Suurempi hassuus on se, että sovelluksia ei voi asentaa konekohtaisesti, vaan jokainen käyttäjä joutuu asentamaan sen itse, sen jälkeen kun sovelluksen ostaja on sen ensin koneeseen hankkinut asentamalla sen omalla tunnuksellaan. Tätä valaisee esim. seuraava netistä löytyvä keskustelu:

  http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/w8itprogeneral/thread/89cfcbbd-78f8-4471-8f4e-f04e8905943a/

  Asiasta teknisesti kiinnostuneiden kannattaa tutustua myös keskustelun viimeisessä viestissä mainittuihin linkkeihin, joista käy ilmi, miten Microsoft ajattelee store-sovelluksia jaettavan suuremmissa organisaatioissa.

  VastaaPoista
 4. Kirjoitat ostetuista sovelluksista. Jos kyse olisi vain niistä, rajoitus olisi melkein ymmärrettävä - se estäisi asentamasta samaa kaupallista ohjelmaa esimerkiksi koko luokan koneisiin.

  Linkittämälläni suomalaisella sivulla kerrotaan kuitenkin vain "omistamistasi" sovelluksista eikä viitata ostamiseen. Tästä voi päätellä, että rajoitus koskee myös ilmaisia sovelluksia.

  Rajoitus liittyy myös synkronointiin, joten yhdellä LiveID-tunnuksella ei voi olla enempää kuin viisi konetta, jos haluaa synkronoida esim. työpöydän taustaväriä tai selaimen kirjanmerkkejä.

  Jos synkronointi tai edes ilmaissovellusten lataaminen ei onnistu, voi mielestäni sanoa, ettei Windows 8:aa voi käyttää kuin viidellä koneella kerrallaan.

  Dokumentointi asiasta on hieman heikkoa, joten väärinymmärrykset ovat mahdollisia.

  Paikallisen tai domain-tunnuksen käyttö mahdollistaa kiertotien, mutta pystyykö silloin eri koneilta synkronoimaan samaan Skydriveen ja lukemaan samaa sähköpostia? Tätä pitäisi testata.

  Maksullisten sovellusten sitominen koneen sijasta käyttäjään on ymmärrettävää, koska pilvipalvelussa koneella ei ole merkitystä. Tätä Technetin kysyjä ei näköjään ole ymmärtänyt.

  VastaaPoista
 5. Kyllä varmaan rajoitus koskee myös ilmaisia sovelluksia. Tästähän sinulla on kokemusperäistäkin tietoa.

  Minun tietääkseni synkronoinnissa ei ole mitään viiden koneen rajoitusta. Mistä olet tällaisen käsityksen saanut? Mutta koko synkronointi on aika hyödytön muille kuin puhelimen tai tabletin käyttäjille, koska sovellustetoja synkataan vain store-sovellusten osalta.

  Synkronoinnissa ei käytetä Skydriveä, vaan SkyDrive on erillinen sovellus, aivan kuin Google Drive. Eli kyllä sitä voi käyttää, vaikka kirjautuisi wintoosaan paikallisella tunnuksella. Pitää vaan kirjautua Skydriveen erikseen. Sama koskee sähköposteja.

  Eivät ne Windows Store-sovellukset mitään pilvipalvelua ole (vaikka monet niistä ovatkin vain näkymiä webisovelluksiin); ainoastaan kauppapaikka on "pilvessä". Joten kyllä ne pitää saada asennettua konekohtaisesti, jos niitä on tarkoitus käyttää yrityksissä, oppilaitoksissa jne. Ja onnistuuhan tämä, mutta ei Windows Storen kautta, vaan tarvitaan System Center Configuration Manager tai jotain vastaavaa.

  VastaaPoista
 6. Skydrive on Microsoftin pilvitallennuspalvelun nimi. Erikseen ladattava Skydrive-sovellus (toimii myös Windows 7:ssa!) lisää paikallisten kansioiden synkronoinnin pilven kautta koneesta toiseen, mutta se on eri asia.

  Windows 8:n omalla Users-asetussivulla sanotaan: "You can switch to a local account, but your settings won't sync between the PCs you use".

  Windows-sovellukset eivät ole pilvipalveluita, mutta jos ne seuraavat käyttäjää kirjautumisen mukana koneelta toiselle, ei ole tarvetta asentaa sovelluksia kiinteästi tietylle koneelle. Käyttäjällehän niitä sovelluksia asennetaan, ei konetta varten.

  Tämä on varsin sekava juttu. Pitää kokeilla vielä lisää, kun saan uusia Windows 8 -koneita liitettyä tunnukseeni.

  VastaaPoista
 7. Skydrive on Microsoftin _erään_ pilvitallennuspalvelun nimi. Win8-profiilisynkronoinnissa talletettavat tiedot toki myös menevät jonnekin "pilveen", mutta ne eivät näy Skydrive-kansiossasi eivätkä kuluta Skydrive-kiintiötäsi. Myös Microsoftin postipalvelut tallettavat postit "jonnekin". Toki voit kutsua tätä kokonaisuutta Skydriveksi, mutta älä ihmettele jos joku on termivalinnastasi eri mieltä.

  Jos haluat oikeasti tietää, mistä win8-profiilisynkronoinnissa on kysymys, niin lue vaikka tämä:

  http://winsupersite.com/windows-8/windows-8-feature-focus-settings-sync

  Kysymyksessä on siis suppeahko osajoukko roaming-profiilista. Erityisesti siitä puuttuu kaikki "vanhoihin" windows-sovelluksiin liittyvä.

  Store-sovellukset eivät seuraa käyttäjää kirjautumisen mukana koneelta toiselle, mutta niihin mahdollisesti liittyvä data ("asetukset") siirtyy. Sovelluksen koodi pitää erikseen asentaa Storesta. Hyvää tässä on se, että jokaista sovellusta ei automaattisesti asenneta joka koneelle, joten se viiden asennuksen raja ei ihan heti tule vastaan. Huonoa on se, että näin pitää tehdä, eli konetta ei voida panna käyttövalmiina käyttäjän eteen, kuten keskitetysti ylläpidetyissä ympäristöissä olisi tarpeen. Toivottavasti ei tarvitse selittää miksi.

  Windows Store ei siis ole "enterprise-ready" eikä oppilaitos-ready, ei kai sitä sellaiseksi ole tarkoitettukaan.

  Kannatan lämpimästi aiettasi käyttää hieman aikaa asiaan perehtymiseen.

  VastaaPoista
 8. Perehtyminen kannattaa sitten meille molemmille - linkissäsi sanotaan:

  "Syncing occurs via the SkyDrive cloud storage service"

  Aiemmin hankittuja Win 8 -sovelluksia ei asenneta automaattisesti, mutta ne näkyvät Storen valikossa, josta ne on helppo tuoda uudellekin koneelle.

  Nyt pitäisi vielä tietää, koskeeko viiden koneen rajoitus vain maksullisia Win 8 -sovelluksia vai myös ilmaisia. Microsoftin dokumentaatio on tässä epäselvä.

  Jos rajoitus koskee myös ilmaisia sovelluksia on mielestäni täysin perusteltua sanoa, ettei Windows 8:aa voi käyttää kuin viideltä koneelta, sillä kaikki Win 8 -sovellukset tulevat Store-kaupasta ja ilman sovelluksia uusi käyttöjärjestelmä on hyödytön.

  Ilmeisesti on myös niin, että viiden koneen rajoitus ei huomioi mistä sovelluksista on kyse -- sovelluksia voi ylipäätään ladata vain viiteen eri koneeseen, vaikka kaikkiin koneisiin yrittäisi ladata eri sovelluksia. Kyse ei siis ole siitä, että yhtä sovellusta voisi ladata vain viiteen eri koneeseen.

  Ehkä joku googlaa tähän vastauksen tai kokeilee asiaa. Itselläni ei nyt ole kuin viisi konetta ja asiantilan näin ollessa ei enää halua asentaakaan sitä uusiin. Käyttämätön lisenssi saa odottaa pöydällä.

  VastaaPoista
 9. Perehtyminen ei ole koskaan haitaksi.

  Vaikka Mr. Thurrot mainitseekin artikkelissaan sanan Skydrive profiilisynkronoinnin yhteydessä, niin muualla en ole tällaista nähnyt. Mutta ihan hyvin voi olla niin, ja varmaan onkin niin, että profiilisynkronointipalvelun ja SkyDrive-palvelun ja kenties jopa hotmailin takana on yhteinen tiedostopalvelu. Ja ehkä on jotain muutakin yhteistä. Mutta asioista on helpompi puhua erisnimillä.

  Tämmöisessä blogissa

  http://blogs.msdn.com/b/windowsstore/archive/2012/03/12/licensing-apps.aspx

  sanotaan, että myös ilmaisille sovelluksille tehdään lisenssi kirjanpitosyistä. Ja se viiden koneen rajoitus on näköjään per tili eikä per sovellus. Tämän voi päätellä siitäkin, että koneet luetellaan sivulla Store / Settings / Your account. Eli yhdellä Store-asiakastilillä voi olla hallittavanaan enintään viisi konetta. Olin siis väärässä, kun aikaisemmin kirjoitin, että sovelluslisenssejä "myydään" viiden nipuissa.

  VastaaPoista
 10. Nyt olemme molemmat perehtyneet, joten oman tietomme lisäksi toivottavasti myös blogin lukijat ovat oppineet jotain uutta :-)

  VastaaPoista
 11. Siis mikä estää perustamasta uutta tiliä ja lataamasta niitä ilmaissovelluksia sen kautta? Toki tiedot eivät synkronoidu, mutta onko se aina niin tarpeen, Jos laitteita on paljon voi olla ihan mielekästäkin, että niille on eri käytöt.

  Windows 8 on myös perinteisten ohjelmien käyttöön. Kysyit "Mutta mitä järkeä on silloin hankkia Windows 8:aa?" Tästä heijastuu ajatus, että Windows 8 on jotain uutta ja erikoista ja jos sen ominaisuuksia ei tarvita hankitaan Windows 7. Tämä on siirtymäkauden ajattelua. Myöhemmin Windows 8 voidaan hankkia, koska siihen on totuttu tai koska muuta ei ole saatavilla.Surin osahan hankkii käyttiksen koneen mukana ja pysyy siinä.  VastaaPoista