maanantai 28. tammikuuta 2013

Yli 10 tunnin akkukesto ultrabookilla

Ultrabook-läppärien akkukesto venyy melkoisiin suorituksiin. Pari viikkoa sitten selasin lentokoneessa läpi kaikki matkalla ottamani raw-kuvat, joita oli noin tuhatkunta (oli tekemistä ja tutut maisemat, joten ei tullut kuvattua enempää).

Kuvat selattu, akkua vielä viiden tunnin verran jäljellä.
Sen jälkeen noin kilon painavassa Samsungin 900X3-koneessa oli vielä virtaa yli viideksi tunniksi. Raw-kuvien avaaminen kuluttaa prosessoritehoa, joten yli 10 tunnin akkukesto näin kevyessä koneessa on melkoinen saavutus.

Suoritusta selittää se, että himmeästi valaistussa matkustamossa saatoin pienentää taustavalon minimiasentoon. Intel on tehnyt loistavaa työtä prosessorin virrankulutuksen vähentämiseksi, mutta näyttövalmistajat eivät ole pystyneet samaan. Tarvittaisiin jokin aivan uusi näyttötekniikka, jotta akkukesto kasvaisi merkittävästi. Toinen vaihtoehto olisi vastaava mullistus akkujen kemiassa, jotta siihen mahtuva varaus voitaisiin kaksinkertaistaa.

Niitä odotellessa yksinkertainen muistisääntö on: taustavalo määrää akun kestävyyden. Säädä näyttö minimitasolle, jotta valoa ei mene hukkaan.

3 kommenttia:

  1. Onhan sellainen näyttötekniikka jo olemassa. OLED. Tätä vain käytetään lähinnä kännyköissä. Isommat ruudut ovat vielä hinnakkaita.

    VastaaPoista
  2. Totta, LG julkisti juuri ensimmäisen ison OLED-tv:n Las Vegasin messuilla. Hinta on kuitenkin hirveä. OLED ei tarvitse taustavaloa, joten mustat kohdat eivät vie sähköä lainkaan. Tämä tuo toivottavasti kaivatun parannuksen akkukestoon .

    VastaaPoista
  3. Jo aikanaan 2000-luvun samsungin simpukkapuhelimissa oli pintanäyttönä OLED. Se hehkui jatkuvasti sinisenä, ja näytti kellonajan yms koko ajan, ympäri vuorokauden. Nokiallakin näkyi symbian (ja meego), aikaan vielä kivaa OLED-näytön hyödyntämistä. Näissäkin halutessaan, paloi kellonaika ja puhelutiedot yms ruudulla yötäpäivää. Ei onnistu LCD-näytön kanssa.

    VastaaPoista