perjantai 1. helmikuuta 2013

Word Starter -versio ei tue salausta -- vai tukeeko?

Office Starter on hieman kevennetty versio Microsoftin Word- ja Excel-sovelluksista. Se on tarkoitettu kotikäyttöön ja toimitetaan joidenkin tietokoneiden mukana. Ostaa sitä ei voi, tarkoitus on pikemminkin päinvastainen: ohjelman rajoituksiin kyllästynyt voi hiiren klikkauksella päivittää ohjelman "oikeaan" versioon ja saada kaikki toiminnot käyttöönsä.

Wordistä puuttuvat ominaisuudet eivät ole kovin merkittäviä. Lista niistä löytyy Microsoftin omalta sivulta. Harva kotikäyttäjä tarvitsee muutosmerkintöjä tai ristiviitteitä. Opiskelijoita varten on erityinen student-versio.

Puutelistalla on kuitenkin yksi keskeinen toiminto: Wordillä ei voi tallentaa salasanalla suojattuja dokumentteja. Lista ei tosin mainitse sanoja "salasana" tai "salaus", vaan puhuu yleisemmin "suojauksesta".

Salasanatallennus puuttuu - mikä harmi!
Salaus olisi hyödyllinen ominaisuus myös kotikäyttäjälle, sillä esimerkiksi luottamuksellinen sähköpostiviestintä on helpointa tehdä salattuina tiedostoliitteinä. Versiosta 2003 lähtien Wordin salaus on ollut teknisesti turvallinen, vanhemmissa versioissa käytetty 40-bittinen salaus ei anna mitään turvaa. Olisi myös hyvä voida tallentaa testamentti ja muut luottamukselliset dokumentit haluttaessa niin, että kuka tahansa perikunnasta ei pääse niihin käsiksi.

Mielenkiintoista kyllä, Starter osaa avata tavallisella Wordillä salatut dokumentit. Ja koska ne säilyvät salattuina vielä muokkauksen jälkeenkin, Starter osaa siis myös salata ne uudelleen. Vain uusien dokumenttien salaaminen on tahallisesti estetty.

Huono päätös Microsofilta. Tietoturvaa tarvitsevan kannattaa käyttää Libre- tai OpenOfficea, tai maksaa koti- tai opiskelijaversiosta pyydetty hinta. Normaaliversioihin verrattuna ne ovat edullisia.

3 kommenttia:

 1. Minusta tuo salauksen poisjättäminen on ihan fiksu taa riisua ohjelmaa, jos sitä pitää risua. Se ei ole oleellinen tekstinkäsittelyn perustoiminnolle, jota on tekstin kirjoittaminen muokkaus, tallennus ja tulostus. Paljon pahempia rajoituksia ovat jotkut dokumentin kokoon tms. liittyvät rajoitukset.

  Mikäli olen ymmärtänyt tuo on lähinnä MS Worksin korvike. Jos Worksissä yrittää avata Excel-taulukon, kysyy se lähes aina mikä kolmesta taulukosta avataan ja sitten, jos avaa oikean voi toivoa, että aukeaa.

  Aina, kun jotain jätetään pois, niin on sellaisia, jotka tarvitsevat ko ominaisuutta. No silloin voi ostaa täysversion. Se, että ohjelma tukee valmiin tiedoston salausta on toki itsestäänselvyys.

  Kunnolla toimiva Word ja Excel koneen mukana on kyllä sellainen etu, etten ymmärrä valitusta jostain salauksen puutteesta. Omassa koneessani oli Office 2007 kokeilu ja Works. Jos tottuu Officeen, on downgreidaaminen Worksiin aika ikävää. Kokeiluversiot myös ovat hämääviä, kun porukka ei ymmärrä niitä vaan ihmettelevät miksi ohjelma lakkasi toimimasta.

  VastaaPoista
 2. Word Starter ei ole varsinainen Worksin korvike -- siinä on lähes samat toiminnot kuin "oikeassa" Wordissä. Lista puuttuvista toiminnoista on mainittu linkissä. Excel-upotukset eivät tuota ongelmia.

  Jos Word osaa avata salatun tiedoston ja tallentaa sen takaisin, sen täytyy osata myös salaus. Ainoa, mikä ohjelmasta siis puuttuu, on komento salauksen käyttämiseksi. Itse koodi on mukana.

  On tietysti makuasia, mitä pidetään oleellisina toimintoina ja mitä ei. Mielestäni salaus on nykymaailmassa tärkeämpi kuin vaikkapa Excel-graafien upotus dokumenttiin. En itse tallentaisi mitään luottamuksellista pilvipalveluihin tai Dropboxiin ilman salausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten mainitsit, niin Officen salaus on teknisesti turvallinen joka tekisi esimerkiksi Excelistä loistavan välineen esim. pankkitunnusten mukana pitämiseen SkyDrivessä. Mutta kun Windows Phone ei osaa edes avata salasanalla suojattua dokumenttejä. Todella ärsyttävä ja turha puute!

   Poista