keskiviikko 6. helmikuuta 2013

En vielä vaihda järkkäriäni kamerapuhelimeen

Miten lähelle kamerakännykän kuva pääsee järjestelmäkameraa silloin, kun olosuhteet ovat optimaaliset? Tein pikaisen kokeilun kolmella eri kameralla: iPhone 4, Lumia 920 ja Canon 5Dm3.

Tässä Lumia 920:n kuva. Se on pienennetty 50 % molemmista suunnissa ja pakattu uudelleen tallennuksen yhteydessä, joten kuvaa ei sellaisenaan voi käyttää vertailuun:

Lumia 920 testikuva 50 % pienennettynä.
Kuvat on otettu hyvässä, tasaisessa valossa ostoskeskuksen aulassa ja kameraa tuettu kaiteeseen mahdollisen tärähdyksen välttämiseksi. Lumian 16:9 kuvassa reuna-alueiden epäterävyys näkyy selvästi.

Sitten 1:1 rajaukset kuvien keskeltä. Nekin on pakattu uudelleen jpegiksi, joten kuvat eivät ole aivan pikselintarkkoja -- mutta eipä kamerapuhelinten kuvia ole tarkoituskaan käyttää sellaisinaan.

Lumia 920:


iPhone 4:


Canon 5dm3 (17-40 mm objektiivi):

Järjestelmäkameralla otettu kuva on luonnollisesti paras, mutta erot kamerapuhelimiin ovat yllättävän pieniä. Hyvissä oloissa kamerapuhelimella saa kuvia, jotka riittävät vaativaankin käyttöön. Järkkärin jpeg-kuva on suoraan kamerasta, raw-kuvasta kehittämällä saisi vielä paremman lopputuloksen.

Miksi ylipäätään verrata kamerapuhelimia ja järkkäriä? Siksi, että Vanjoki uhosi aikoinaan Nokian tekevän lehtikuvaajien pitkät putket tarpeettomiksi. Kamerapuhelin muka korvaisi ne.

Itse en aio luopua järkkäristä, vaikka se onkin iso ja kömpelö älypuhelinten rinnalla. Järkkärillä saa hyviä kuvia silloinkin, kun kamerapuhelimen herkkyys ja zoomi loppuvat, ulkoisista salamoista ja muista hienouksista puhumattakaan.

Mutta pienille pokkarikameroille älypuhelimet antavat kovan vastuksen. Ja 95 % harrastajakuvaajista tällainen kuvanlaatu riittää mainiosti.

Loppuja 5 % varten on sitten ne isot järkkärit objektiiveineen. Vielä tulevaisuudessakin.

(MS Paint näköjään tuhoaa kuvan exif-tiedot, pitää tehdä kuvat uudestaan kun pääsen pöytäkoneen ääreen)

6 kommenttia:

 1. Järkkäreitä myydään enemmän kuin koskaan. Viime vuonna myytiin arviolta 140 tuhatta kappaletta. Järkkäri on nykyään paljon muuta kuin pelkkä marginaaliporukan vehje. Kompakteja toki vielä myydään tuplasti se mitä järkkäreitä. Älypuhelimia toki myydään paljon enemmän, mutta ei tiedä kuinka moni kuvaa niillä pääasiassa. Uusi trendi digikameroissa on, ettei edes kilpailla älypuhelimien kanssa vaan toimitaan niiden kanssa.

  VastaaPoista
 2. Vanjoki ei ole noin väittänyt, kyseessä oli vitsi joka on lähtenyt elämään ihan omaa elämäänsä uutisoinnissa. Lisätietoja löytyy http://cartinakuva.blogspot.fi/2010/04/liian-iso-kamera.html

  VastaaPoista
 3. Totta, Cartinan blogi kuvaa tilaisuutta hieman toisin, mutta kuten kirjoittaja itsekin toteaa, kyse on muistikuvasta.

  Sen sijaan Tietokone-lehden uutinen lainaa Vanjokea suoraan: ”Järjestelmäkameran suorituskyky käy aivan tarpeettomaksi, kun me voidaan sillä meidän pienen pienellä kännykkäkameralla ottaa aivan vastaavanlainen kuva kuin tuolla hirvittävän raskaalla ja valtavalla putkella varustetulla kameralla".

  Kyllä tästä saa käsityksen, että järkkäriä ja kamerapuhelinta voidaan verrata keskenään.

  VastaaPoista
 4. Kamerapuhelimen ja järjestelmäkameroiden vertailu on hauskaa. Koska järjestelmäkamerat ovat jo teknisesti kypsiä, niin kehitys kamerapuhelimissa on ollut vauhdikkaampaa. Osin tästä syystä monella on se virhekäsitys, että jonain päivänä kamerapuhelimet saavuttavat saman tason kuin oikeat järjestelmäkamerat. Osin näin jo onkin. Jos kuvataan olosuhteissa jotka ovat kamerapuhelimille erittäin suotuisat - kuten hyvässä päivänvalossa otetut maisemakuvat, ei eroja juurikaan ole.

  Sille on oma syynsä, miksi järjestelmäkamerat ovat suuria. Optiikan lakeja eivät voi insinööritkään kiertää. Pienen kennon suorituskyky on rajallinen koska se ei yksinkertaisesti vastaanota yhtä paljon valoa kuin suurempi. Suurempi kenno taas vaatii suuremmat objektiivit. Tästä syystä fyysisesti pienistä kameroista ei koskaan voi tulla laitteita jotka selväisivät kaikista kuvaustilanteista suuren järjestelmäkameran tavoin.

  VastaaPoista
 5. Nokia 808 saattaisi antaa 5d mkIII:lle kylmää kyytiä.

  VastaaPoista
 6. minulla on lumia 820 puhelin, ok kamera, mutta miten liität siihen pocket wizardin.

  VastaaPoista