lauantai 2. helmikuuta 2013

Lumia 920 kamera yllättää

Nokian uuden Lumia 920:n kameraa on kehuttu vuolaasti. Odotukseni olivat korkealla, mutta kokeilussa kamera yllätti sekä positiivisesti että negatiivisesti.

Aluksi optimaalisissa oloissa otettu testikuva. Vertailukohtana on matkalla mukana ollut iPhone 4 -- siis todellakin se kolmen vuoden takainen malli. Vertailu ei ole reilu, koska Apple on julkistanut sen jälkeen jo kaksi parempaa kamerapuhelinta, mutta sitä suuremmalla syyllä Lumian pitäisi pestä vanhus mennen tullen. Kaikki kuvat on otettu automaattiasetuksilla ja keskellä näkyvään siltaan tarkentaen.

Lumia 920, F2, ISO 100, 1/2591 s.
Värit ovat hyvät, mutta kun kuvaa katsotaan tarkemmin, kohinaa on yllättävän paljon ja se aiheuttaa taivaaseen pakkausartefakteja (vasen ylänurkka):


Palmu on epäterävä, mutta niin on myös keskellä kuvaa oleva silta:


Vertailun vuoksi samat kuvat iPhone 4:llä:

iPhone 4, F2,8, ISO-80, 1/1588 s.
Taivaassa on vähemmän kohinaa ja palmu on terävämpi.

Sillan yksityiskohdat ovat huomattavasti terävämpiä.
Lumia 920:ssa on lisäksi 16:9 -kuvatila, mutta siinä reuna-alueiden terävyys on vielä huonompi.

Lopputulos on, että kolme vuotta vanha iPhone tuottaa hyvissä olosuhteissa parempia kuvia kuin Lumia 920. Se on melkoinen yllätys. Sama ilmiö näkyy muissakin testikuvissa, jotka 1:1 kokoon suurennettuna ovat melkoista mössöä.

Lumia loistaa kuitenkin yökuvissa. Kun kamerasta kytketään päälle yökuvaustila, kuvanvakain tulee käyttöön ja kamera sallii tavallista pidemmät valotusajat. Tuloksena on ällistyttävän hyviä kuvia. Ero oikeaan kameraan paljastuu heti, jos kuvia suurennetaan, sillä kohinaa on paljon eikä tarkennus toimi kunnolla näin vähässä valossa, mutta tietokoneen näytön kokoon pienennettynä kuvat ovat mainioita.

Tässä yksi, suoraan kamerasta (kuten kaikki muutkin tämän sivun kuvat):


Yökuvaus: F2,8, ISO-640, 1/3 s.

Yökuvaus: F2,8, ISO-640, 1/4 s.
Käytännön kuvaustilanteissa Lumia 920 tuottaa mainioita kuvia, kunhan ei suurenna niitä liikaa. Esimerkiksi tätä Michael Monroe -kuvaa ei arvaisi kamerakännykällä otetuksi:

F2, ISO-400, 1/50 s.

Kuvanlaatu on yksi asia, käytettävyys toinen. Siinä Lumia ei yllä iPhonen tasolle. Mekaaninen painike -- joka matkii tavallisen kameran tarkennusta ja laukaisua, ja myös käynnistää kameran -- on hankala. Vahinkolaukaisuja tulee usein, koska käynnistykseen tarvittavan painalluksen tulee olla juuri sopivan mittainen. Liian lyhyt painallus ei aktivoi kameraa, liian pitkä laukaisee sen.

Applen kamera on yksinkertaisuudessaan mainio. Se käynnistetään kuvakkeesta, joka on myös lukitusnäytöllä. Tarkennuspiste osoitetaan näyttöä tökkäämällä ja kamera säätää samalla valotuksen kohdan perusteella. Jos tulos tyydyttää, tökätään erillistä kuvauspainiketta. Nokiassa ruudun tökkäys käynnistää tarkennuksen ja kamera ottaa heti kuvan. Myös kuvien selaustilaan siirtyminen on iPhonessa kätevämpi.

Ja viimeinen urputuksen aihe: miksi kuvien jakamistoiminto pienentää sähköpostilla lähetettävän kuvan automaattisesti, varoittamatta asiasta tai antamalla käyttäjän edes valita, minkä kokoinen kuvasta tehdään? iPhone tarjoaa sähköpostia käytettäessä useita kokovaihtoehtoja, yksi niistä on kuva alkuperäisessä koossaan.

Toinen Lumia 920:n loistava piirre on sen videokuvaus. Valkotasapaino elää ikävästi, mutta niin käy myös erillisissä videokameroissa. Kuvanvakain on erinomainen ja tuottaa kohtuullista jälkeä jopa kävellen kuvattaessa. Taannoisella ulkomaanmatkalla mukana oli erillinen videokamera, jota en käyttänyt kertaakaan -- Lumia 920 riitti tavanomaisiin videointeihin mainiosti.

Still-kamerana Lumia 920 jättää vielä toivomisen varaa. Ehkä seuraavassa Lumiassa on jo 40 megapikselin Pureview-tekniikka. Se olisi todellinen unelmien kamerapuhelin.

Katso myös toinen vertailu kuvanlaadusta.

Lisäys 9.3.2013: Päivitys parantaa kuvan tarkkuutta oleellisesti.

13 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista.

  Meillä on IPhone 3GS ja Lumia 610 ja kokemukset ovat hyvin samanlaisia.

  Eli Lumia on vielä työmaata päästä kameran osalta kilpailukykyiseksi, tosiaan hämäräkuvauksesta Lumia voittaa, mutta ei muuten.

  VastaaPoista
 2. 920 on tulossa päivitys joka parantaa päivänvalo otoksia. Mutta aika yksiselitteisesti jenkki journot on sitä mieltä ettei se vielä tuo 920 isojen poikien sarjaan (iphone 5/4s, htc one, Samsung g3)
  Mutta toisaalta huonommissa olosuhteissa ja videossa kamera on omassa luokassaan. (Joskin videossa oli satunnaista framejen hukkailua). Eli kaikkea ei voi saada niin ihan ok kompromissi.

  VastaaPoista
 3. Kameran asetuksissa on mahdollisuus estää kameran käynnistyminen näppäimellä. Tosin omasta mielestäni sen nappulan käyttäminen on paljon kätevämpää koska kameran voi käynnistää katsomatta ruutuun.

  Tämä terävyysvertailu on muuten vähän epäreilu koska Lumian kuvakulma on paljon laajempi. Terävyysvertailussa kuva pitäisi rajata niin että kummallakin kameralla näkyy täsmälleen sama alue.

  VastaaPoista
 4. Siksi kuva onkin otettu 4:3 kuvasuhteella, vaikka Lumiassa kannattaa yleensä käyttää laajempaa ja hienompaa 16:9 kokoa. Reunaterävyys 16:9 kuvassa on kehno, mutta sitä ei näistä kuvista voi päätellä, koska vertailu on tehty molempien puhelimien osalta samasta kohtaa. Silta on aivan kuvan keskellä, joten siihen polttoväli tai kuvasuhde ei vaikuta.

  VastaaPoista
 5. En tarkoittanut kuvasuhdetta vaan kuvakulmaa/polttoväliä. Ajatteleppa että laitat järjestelmäkameraasi 100mm ja 20mm lissin ja otat kuvan samasta kohteesta. Luonnollisesti näet paljon enemmän yksityiskohtia 100mm kuvassa koska siinä on isompi suurennos.

  Tässä iPhonen ja Lumian vertailussa on sama efekti. Ero polttoväleissä ei ole sentään 100mm vs. 20mm, vaan jotain 35mm vs. 28mm. Se näkyy kuitenkin selvästi. Eli kuva pitäisi ottaa kauempaa kameralla, jonka kuvakulma on kapeampi. Kuvissa pitäisi näkyä täsmälleen sama kotentti että terävyysvertailu olisi reilu.

  VastaaPoista
 6. Niin, ja sitten pitäisi vielä huomioida megapikselimääräkin, jos haluaisi verrata pelkkää optiikkaa.

  Tämä on kuitenkin käytännön kokeilu, jossa molemmat kuvat on otettu samasta paikasta ja testialue rajattu keskeltä 1:1 koossa.

  VastaaPoista
 7. Kyllä minun 920:n kamera ottaa kuvan näyttöä koskettamalla.

  VastaaPoista
 8. Nyt kun Portigo eli 1.1 päivitys (Service Pack 1?) on tullut Windows Phone 8 järjestelmiin, niin toivoisi uuden kuvasarjan ja enemmän erilaisia kuvia eli voisi olla paljon enemmän eli ammattimaisempi testi.
  Toisaalta "Ultrapixel" vertailu voisi olla upea! Kumpi kuvaa hämärässä paremmin? Kumpi on se "ykkönen"? HTC One vs LUmia 920

  VastaaPoista
 9. Tässä olisi jollekin lehdelle hyvä tilaisuus tehdä ammattimainen testi.

  VastaaPoista
 10. Kaikkia merkittäviä puhelimia aina kokeilleena ja joitakin myös omistaneena, kiitos työni ja kaverini, voin todeta 920 kameran olevan toistaiseksi parhain mitä eteen on tullut. Kirkkaassa talviauringossa tai pimeässä baarissa voittaa kyllä reilusti muut. Eikä käyttökään ole vaikeeta. Se nappi toimii ihan hyvin. Näyttöä voi myös tuplaklikata pelkkään tarkennukseen, 1 klikki siis ottaa kuvan. Kamera on nopea kuin mikä! Ottaa tarkan kuvan vapaalla kädellä taskusta otettuna -> kohteeseen alle 4 sekunnin. Ja nyt puhelimeen on tullut Spotifyä jne.

  VastaaPoista
 11. Ylempänä jo yksi anonyymi huomatti, että toki Lumia ottaa kuvia näyttöä koskettamalla ja laatu onkin niin parempi - mekaanisesta nappulasta painamalla kuva on enemmänkin "keskiarvokuva", mutta näyttöä halutusta kohdasta koskettamalla kuva tarkentuu ja valottuu juuri halutun kohdan mukaan. Kuten jo toisaalla totesitkin, nyt terävyyttä on päivityksellä parannettu. Huonoissa olosuhteissa se oli mielestäni ylivoimainen jo aiemmin, mutta muutoin ei pärjää 808:lle kamerana.

  VastaaPoista
 12. Sain oman 920:n viime viikolla ja vielä totuttelen, eikä minulla ole taustalla i-puhelin painolastia. Pidän tästä puhelimesta. Olen innostunut sen älyllisistä kuvausominaisuuksista. "Elävä kuva" on mainio! miksei siitä löydy enempää mainintoja tässä tai muuallakaan netissä? Tämä toiminto on stil-kuvan ja videon risteytys. Kuvauksen jälkeen ohjelma näyttää kuvasta liikkuvat elementit ja niistä voidaan täppäämällä valita ne, joiden halutaan olevan liikkuvia kohteita lopullisessa valokuvassa. Hauska ja mainio apuväline. Ei tarvi niin paljoa selittää kun parin sekunnin osavideo näyttää, mitä kuvassa on tapahtumassa.
  On puhelimessa muutakin kivaa kuvauksen alalta. Pitää ensin tarkemmin tutustua asiaan.

  VastaaPoista
 13. Moi! Omat kokemukseni Lumia 920:sta ovat että viedokamera on HYVÄ mutta kamera on täysi P***A. Kamera on hidas (kuva heti epäselvä jos ei kohde paikallaan), kuva muutenkin luvattoman huono jo 15,6 tuuman PC:n ruudulla ja sitä olen myös ihmetellyt että jos kamera 8,7M niin miksi kaikki kuvat joita olen ottanut ovat kooltaan n. 2M ... osaako tähän joku sanoa syytä?

  VastaaPoista