keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Glonass-tuki parantaa paikannustarkkuutta

Uusissa älypuhelimissa hyödynnetään kahta satelliittipaikannusjärjestelmää. Amerikkalaisten GPS:n lisäksi puhelimet tukevat myös venäläistä Glonassia.

En ole vielä löytänyt ohjelmaa, joka näyttäisi Glonass-satelliittien lähettämän tiedon (puhelimen näkemien satelliittien määrän, signaalivoimakkuuden tms), mutta jotain voi päätellä liikuntaa seuraavien ohjelmien piirtämän reittiviivan tarkkuudesta.

Verrokkina on taas vanha iPhone 4, joka käyttää vain GPS:ää. Uutena laitteena on Lumia 920, jossa on myös Glonass-tuki (kuten myös 900-mallissa ja ilmeisesti halvemmissakin Lumioissa, samoin iPhone 4S:ssä ja iPhone 5:ssä).

Testasin puhelimia laittamalla ne takin rintataskuihin ja kävelemällä Innopolista Tapiolan keskustaan ja takaisin mahdollisimman tarkoin samaa reittiä. Mitä tarkemmin viivat ovat toistensa päällä, sitä tarkemmin paikannus on toiminut.

Lumia 920:n paikannus on selvästi tarkempi.
Stockmannilla käynnin ajaksi kytkin molemmat ohjelmat pause-tilaan. Vastaava kuva reitin toisesta päästä:

Lumia 920:n reitti alkaa ja loppuu samaan pisteeseen, kuten oikein onkin. 
Lumian ruutukuvat ovat utuisempia, koska jostain syystä se käyttää tallennukseen jpegiä. Ruutukuvat pitäisi aina tallentaa png-muodossa, jotta ääriviivojen terävyys säilyisi.

Vertailu ei ole täysin tarkka, koska laitteissa oli eri sovellukset. Lumian Sports Tracker toimii myös näyttö lukittuna, toisin kuin Endomondo joka siirtyy lepotilaan ja lopettaa seurannan heti, jos puhelimella tehdään jotain muuta.

Maasto Otaniemen ja Tapiolan välissä on paikannuksen kannalta helppoa, sillä korkeita rakennuksia ei ole. Suurkaupungeissa paikannustarkkuuden kohentuminen on erittäin tervetullutta. Huomasin sen itse viime talvilomalla, kun kävelylenkki Dubain tornitalojen keskellä sai reittiviivan hyppimään holtittomasti tehden matkan ja ajan seurannan mahdottomaksi.

iPhone 4:n GPS-paikannus hyppii pilvenpiirtäjien keskellä pahasti.
Myös Suomen oloissa paikannus voi hyppiä, mikäli puhelimen kanssa samassa taskussa on metalliesineitä, jotka vaikeuttavat GPS-signaalin vastaanottoa.

8 kommenttia:

 1. Milläköhän ohjelmalla lumiassa saa reittiviivan piirron käyttöön?

  VastaaPoista
 2. Mitä tarkoitat? Kuvat ovat Sports Tracker -ohjelmasta, joka näyttää kuljetun reitin sekä puhelimen omalla näytöllä että isompana www-sivulla (jota voidaan tutkia vaikka tietokoneen näytöltä).

  VastaaPoista
 3. Ihme sekoilua sport tracker tekee. Kuertunturin huiputuksessa Äkäslompolossa matkaa tuli n. 1km liikaa, kun juoksutti huipulla siksakkia tuhatta ja sataa... Ei nämä kovin luotettavia ole. Ohuen urheilutakin taskussa oli puhelin (L-920).

  http://img96.imageshack.us/img96/9900/kuertunturitracker.jpg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyselin sportstrucker + lumia 920 feissarissa. fanisivun ylläpitäjä vastasi, että lumia 920 versio tulee muutaman kuukauden kuluttua.

   mulla sportstracker toimi talvella kuukauden verran mukavasti, mutta nyt samalla lenkillä piirtää 2-3 kertaa pitempää lenkkiä = siksakkii.

   runtastic oli eilen päällä pyörämatkalla myllypurosta hakkilaan. matkan pituudeksi tuli aika lailla todellinen, mutta vetelee kartalle suoria viivoja turhan moneen paikaan.
   akku oli täynnä lähtiessä. matkaa oli puoli tuntia, mutta perillä akusta oli jäljellä alle 1/4.

   Poista
 4. Gps-laite on hyvin haavoittuvainen revontulista. Kesällä 2013 on odotettavissa kovasti revontulia ( ja kesällä niitä ei näe ). Siksi laitteet saattavat jopa mykistyä hankalissa oloissa. Tarkat Gps-laitteet, joissa on tiukka ohjelmallinen laskenta ( cm-tarkkuus ) eivät anna tulosta. Anonyymillä on voinut olla revontulet haittana. Itse olen tehnyt vuodesta 1993 lähtien töitä näillä laitteilla ja ongelma on tuttu.

  Mittari

  VastaaPoista
 5. Jos haluaa kokemukseni mukaan todella tarkkaa paikannusta puhelimella tai tabletilla, niin suosittelen tutustumaan Garmin Glo-bluetooth paikantimeen. Käyttää gps ja glonass sateliitteja ja päivittää sijainnin 10Hz nopeudella, kun kaikki tähän astiset käyttävät 1Hz nopeutta. Toimii Apple-,ja Androidlaitteissa. Reitintallennukseen hieno peruskarttasovellus Karttaselain.

  VastaaPoista
 6. Ostin Samsung xcover2 kännykän, jossa on myös GPS ja Glonass vastaanotin. GPS status sovellus lupailee +-5m tarkkuutta koko ajan ja tuntuu tarkemmalta kuin pelkkä GPS Android puhelin. Voisin samanlaista vertailua kokeilla itsekin. Tosin hyödyllisempi ominaisuus olisi GPS/glonass lukon saavuttaminen offline-tilassa, ja nimenomaan ulkomaan matkoilla, kun ei uskalla pitää datayhteyksiä päällä. Tuoko glonass vastaanotin tuohon ongelmaan yhtään apuja?

  VastaaPoista
 7. notebookcheck.com kertoo puhelimesta kaiken, myös kuin hyvä gps siinä on. OK esim. Lg leon.

  VastaaPoista