tiistai 12. helmikuuta 2013

Nexus 7 - näppärä Android-tablet

Ostoskeskuksessa osui silmiini Nexus 7 -tablet 269 euron hinnalla. Melkeinpä heräteostoksena hankin sen, olikin viimeinen Prisman hyllyssä (ei tullut kanta-asiakasalennusta eikä bonusta, kun ei ole korttiakaan). Vastaavalla muistilla varustettu iPad Mini maksaa 443 euroa, joten Nexus on selvästi edullisempi.

Kylläpä Android-tabletit ovat kehittyneet nopeasti! Nexus on seitsemän tuuman pikku-tablet, jossa on uusin Android 4.2-käyttöjärjestelmä ja 32 gigatavua sisäistä muistia. 3G-versio olisi maksanut muutaman kympin lisää. Googlen Play -kauppa toimii ja esimerkiksi Viinisovellus, joka ei vanhaan Huawei-puhelimeen asentunut, toimii tässä moitteettomasti.

Yksi näppärä uusi ominaisuus on tullut lisää: tabletiin voi perustaa useita käyttäjiä, joiden valinnat ja asetukset näkyvät vain heille itselleen. iOS:stä tämä puuttuu, Windows 8:ssa se tietenkin on. Nyt myös Androidissa.

Osa Nexus 7 -sovellusvalikkoa.
Kaikki puhelimeen ostamani/lataamani sovellukset ilmestyivät kirjautumisen jälkeen myös tabletin valikkoon.

Puheentunnistus toimii suomeksi yllättävän hyvin. Google-hakuja voi tehdä sanomalla hakusanat ääneen. Myös navigoinnin osoitteen voi ilmoittaa puhumalla, onnistuu auton taustamelusta huolimatta. Navigointi antaa ajo-ohjeet, mutta vaatii nettiyhteyden eikä siten sovellu käytettäväksi ulkomailla.

Androidin navigointi hyötyy isosta näytöstä.
Iso 7 tuuman näyttö sopii mainiosti karttakäyttöön ja puhutut ohjeet tulevat kauniisti suomenkielisinä.

Ei tarvitse ihmetellä, miksi mini-iPad on ollut niin suosittu -- seitsemän tuumaa on monessa mielessä optimaalinen koko. Se on selvästi isompi kuin matkapuhelin, mutta mahtuu kuitenkin isoon taskuun ja esimerkiksi kirjaa tai nettisivuja on helpompi lukea tabletilta kuin älypuhelimelta.

Yhdessä asiassa Nexus on jopa iPadia parempi: siihen saa VLC-ohjelman, joka osaa näyttää digi-tv:stä tallennettujen ohjelmien suomenkieliset tekstitykset. iPadin versio ei tätä osaa, joten YLE:n ohjelmien siirto esimerkiksi lentomatkaa varten vaatii mutkikkaita konversioita (tekstien purku ja poltto kuvaan) sekä uutta pakkausta (mpeg-4).

VLC:n Android-versio osaa näyttää myös digi-tv-tallennusten tekstit.
Katselen ohjelmia matkalla lentokoneessa tai junassa sekä kuntopyörän satulassa. Samalla voi päivittää Facebookit, sähköpostit ym.

Vielä yksi käyttötapa on kodin AV-keskuksen kaukosäädin. Pioneerin ja Sonyn kaukosäädinohjelmat toimivat siinä ongelmitta. Tämä yksinään riittäisi syyksi pikku-tabletin hankkimiseen.

Sitten ne huonot puolet: Nexus 7:ssa ei ole muistikorttipaikkaa eikä takakameraa. Etukamera riittää Skype-käyttöön, mutta ei muuhun. Akkukesto ei ole mitenkään loistava ja riippuu näytön kirkkaudesta.

Näillä hinnoilla on helppo ennustaa Android-tableteille yhä kasvavaa markkinaosuutta. Vähänkin uteliaalle Nexus 7 on oiva valinta ensiaskeleeksi tablet-aikaan.

6 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen. Itsekin mietin pitkään kummanko taskuun menevän ostin. Päädyin IPad miniin ja se on paras ostos pitkään aikaan.
  Kaverina Lumia, jolla saa nettiyhteyden sujuvasti. Lumiassa on myös hyvä navigointi joka toimii myös ulkomailla ilman lisäkustannuksia.

  Tuon ohjelmien tallentamisen olen hoitanut TVKaistalla. Se tallentaa suoraan napista painaen ja katsominen on tuskatonta.
  Airplaylla saa helposit TVKaistan ohjelmat TV:n,kuten paljon muutakin. Se ei Nexuksella onnistu.

  Minäkin ennustan Nexukselle menestystä. Tuolla hinnalla saa paljon hyviä ominaisuuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Airplaylla saa helposit TVKaistan ohjelmat TV:n,kuten paljon muutakin. Se ei Nexuksella onnistu."

   Itseasiassa onnistuu. Ei tietenkään Airplaylla, mutta kaikissa android 4.2-laitteissa on Miracast-tuki.

   Poista
 2. Vaikka Nexus 7:n saatavuus on ollut varsin heikko, se on lyhyessä saavuttanut muutaman prosentin markkinaosuuden tablet-puolella.

  Olimme vuodenvaihteessa pitkään Aasiassa ja miten tovin otanko mukaan retina-iPadin vaiko Nexus 7:n. Päädyin lopulta jälkimmäiseen enkä katunut valintaa. Parempi puolisko ei tosin pidä tablettien käytettävyyttä kannettavan veroisena -- ja olen samaa mieltä, jonka takia 11" Macbook Air joutui ostoslistalle.

  Nexus 7 jokatapauksessa muuttaa tablet-markkinoita hinnoittelunsa ja toimivuutensa ansiosta. Perusongelmiin (kaikki sivustot eivät toimi, osa sivuista näyttää mobiiliversiota oletuksena, mitkä ovat mitä ovat, ja ennenkaikkea se ettei tabletilla voi tehdä "oikeita juttuja") se ei sinällään auta.

  VastaaPoista
 3. MAcbook Air on erittäin hyvä. Siitäkin on kokemusta. Se ei vain mahdu taskuun eli matkalla käytännössä jää hotelliin.
  7´voi kantaa koko ajan mukana. Sinne voi laittaa matkaoppaat. Amazonista löytyy hyvin e-kirjoja. Yleensä löytyy lisäksi paikallisia oppaita ainakin IPadiin, mutta varmaan myös Androidiin. IPad mini on myös hyvä kamera.

  VastaaPoista
 4. > YLE:n ohjelmien siirto esimerkiksi lentomatkaa varten vaatii mutkikkaita konversioita

  Kuten Jouni tuossa jo mainitsikin, TVkaista, Itunes ja iPad on täydellinen yhdistelmä TV:sta talletettujen ohjelmien katseluun matkoilla. TVkaistassa voi lisätä halutut ohjelmat ns. katselulistaan ja siirtää lista ladattavaksi iTunesiin podcasteina. Kun ohjelmat on ladattu tietokoneelle, sen jälkeen vain podcastien synkronointi iPadiin. Ylen tekstitykset ym. toimivat hyvin. Käytän yleensä TVkaistan 300 kbs laatua, joka on riittävä iPadin näytölle.

  VastaaPoista
 5. Hmm, iPad Minin hinta on kylläkin 339e (ainakin Gigantissa) tuon 443e sijasta. Jailbreakilla löytyy myöskin VLC Player iOS:lle ja Universal Video Downloaderilla ei tarvitse huolehtia konversioista myöskään.

  Itsellä ollut kuukauden Mini lainassa ja ollut loistava. Google taitaa 2kk päästä julkaista uuden Nexus 7:n ja silloin menee kyllä itselläkin hankintaan. Jonkin verran vertailua tehnyt Youtuben perusteella nykymalleista ja vähän lagiselta vaikuttaa, joka pieni huolenaihe minulle. Pelkästään iOS-maailmassa ollut mukana ja ei ikinä Android-laitetta pidempään käytössä.

  Future proof lähinnä 2GB RAM osalta kiinnostaa ja varmaan tuota kautta Google tukee laitetta ohjelmistopäivityksillä pidempään. 1GB RAM nykyisessä laitteessa saattaa yllättävän nopeasti tuoda rajat vastaan.

  VastaaPoista